Γιάννης Βαληνάκης
Σκέψεις για 3μερή συνάντ. Μπούρα-#Καλιν-Πλετνερ (αποφεύγω όσα μπορεί να βλάψουν εθνικά): 
1/Σε περιόδους έντασης είναι υπό όρους χρήσιμο να υπάρχουν μυστικές επαφές.Αρκεί να γίνονται επαγγελματικά,όχι με ψευδαίσθηση ότι οι Τούρκοι θα κράταγαν το μυστικό + δεν θα μας εξέθεταν..
2/Μεσολάβηση δεν θα έπρεπε κατ’αρχήν να αποδεχόμαστε από κράτος της #ΕΕ που, αντίθετα, θα έπρεπε να (φροντίζαμε να) είναι πλήρως αλληλέγγυο. Εκτός αν τη ζητήσαμε από τις #ΗΠΑ και μας παρέπεμψαν στο #Βερολίνο (που κι αυτό κάτι λέει…).
3/Ο μεσολαβητής συνήθως προσφέρει ένα δέλεαρ στο επιθετικό μέρος για να το αποτρέψει.Πιστεύουμε ότι όποιος μεσολαβήσει για να σταματήσει τον #Ερντογάν θα του δώσει αντάλλαγμα σε βάρος των δικών του και όχι των δικών μας συμφερόντων;
4/Το επιλεγέν κανάλι διπλωμ.συμβούλων εμπεριέχει ασυμμετρίες: ανεξάρτητα διαπραγματευτικών ικανοτήτων, ένα νεοαφιχθέν στην υπηρεσιακό πρόσωπο/διπλωμάτης καλείται διαπραγματευθεί καίρια θέματα με #Καλίν, οιονεί Αντιπρόεδρο της + με τεράστια πολιτική εμπειρία+διεθν.διασυνδέσεις.
5/Το timing, η επιλογή της μυστικότητας και η απόρρητη (κατά τη γερμανική δήλωση) ατζέντα λένε πολλά και ανησυχητικά για το τι κυοφορείται. Επιλέγω να μην τα αναλύσω ακόμη, ευχόμενος να διαψευστώ σε αυτά που υποψιάζομαι…
 
Top