ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ! ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ Παπαχελάς και Καρακούσης...
Η είδηση ότι ο διευθυντής της εφημερίδας το «ΒΗΜΑ» Αντώνης Καρακούσης παραιτήθηκε ήταν βασικό θέμα συζήτησης χθες στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία. Επίσημη ενημέρωση δεν είχε υπάρξει και από συνομιλητές του η αποχώρησή του συνδέθηκε με τη συνταξιοδότησή του.
Αλλά επειδή, μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, υπάρχει μεγάλη αναστάτωση είναι εύλογο να προκαλεί ενδιαφέρον τέτοια αλλαγή κορυφής. Όπως τελικά ανακοινώθηκε επίσημα από την 1 Δεκεμβρίου ο Γιάννης Πρετεντέρης τοποθετείται εκδότης της εφημερίδας «Το Βήμα» και ο Γιώργος Μαντέλας αναλαμβάνει καθήκοντα διευθυντή. Ο Αντώνης Καρακούσης αναλαμβάνει σύμβουλος έκδοσης παραμένοντας κύριος αρθρογράφος.
Την προηγούμενη Κυριακή ο Αντ. Καρακούσης είχε γράψει για την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης αναφερόμενος σε παρασκηνιακές συνομιλίες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση ενός εναλλακτικού κυβερνητικού αφηγήματος.
Άλλη είδηση από τον χώρο του Τύπου που προκάλεσε χσυζητήσεις ήταν η πρώτη αντίδραση του διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά στα ρεπορτάζ του Documento για παρακολούθησή του και από το Predator και από την ΕΥΠ.
Με καθυστέρηση και με έμμεσο τρόπο, ο Αλ. Παπαχελάς ζήτησε άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης. Χωρίς αιχμές προς την κυβέρνηση, για πρώτη φορά από τότε που μπήκε το όνομά του στο κάδρο του σκανδάλου των υποκλοπών, ο Α. Παπαχελάς είπε κάτι. Μέχρι τώρα, ενώ του ζητούταν κάποιο σχόλιο από πολλά ΜΜΕ, το απέφευγε για να καταλήξει σε ένα λιτό σημείωμα στην «Καθημερινή»:
«Εδώ και μερικές εβδομάδες έχουν αναφερθεί στην υπόθεση των παρακολουθήσεων τα ονόματα του διευθύνοντος συμβούλου καθώς και του διευθυντή της "Καθημερινής". Θεωρούμε αυτονόητο και δεδομένο ότι από τη Δικαιοσύνη και τις αρμόδιες αρχές θα εξαντληθεί κάθε θεσμική οδός για την άμεση διαλεύκανση και αυτών των ισχυρισμών. Η "Κ" έχει άλλωστε από καιρό επισημάνει ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα προστατευθεί η δημοκρατία μας είτε από υπαρκτές απειλές είτε από ανυπόστατες πληροφορίες».
H καθυστερημένη δήλωση της "Κ" δείχνει ότι προηγήθηκαν πολλές συσκέψεις και συζητήσεις. Το ίδιο προφανώς συνέβη και με το άρθρο του Ν. Μαραντζίδη που αποδοκιμάστηκε από την εφημερίδα με ένα ΥΓ για να ζητηθεί στη συνέχεια συγγνώμη.