Το Sky News επιχειρεί να απαντήσει σε ερωτήματα που έχουν προκύψει για τη Ρωσία μετά από τόσους μήνες πολέμου.

Μπορεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν να ανατραπεί από πραξικόπημα; Μπορεί η Ρωσία να καταρρεύσει σε στρατιωτικό επίπεδο; Πρέπει να φοβόμαστε ένα πυρηνικό χτύπημα; Σε αυτά τα τρία ερωτήματα επιχείρησε να απαντήσει με μια σειρά ρεπορτάζ του το Sky News, αναφερόμενο και σε κείμενα άλλων διεθνών ΜΜΕ και αναλυτών.

Για την περίπτωση πραξικοπήματος

Ο ρωσικής καταγωγής ιστορικός Σεργκέι Ραντσένκο, σε άρθρο του στο Foreign Affairs, αναφέρεται στην περίπτωση πραξικοπήματος και στο ποιος μπορεί να είναι ο επόμενος μετά τον Πούτιν.

«Ακόμη και αν οι βουλευτές του Πούτιν καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι θέλουν να φύγει, η απομάκρυνσή του από την εξουσία θα είναι δύσκολη. Η Μόσχα δεν έχει βιώσει καμία απόπειρα πραξικοπήματος, επιτυχημένη ή αποτυχημένη, από τότε που έπεσε η Σοβιετική Ένωση.

Οι διάδοχοι μπορεί κάλλιστα να έρθουν σε ρήξη με τη συμπεριφορά των προκατόχων τους, όταν τους βολεύει. Αυτό σημαίνει ότι ο ενδεχόμενος αντικαταστάτης του Πούτιν δεν χρειάζεται να επενδύσει στη νεοϊμπεριαλιστική του ατζέντα.

Πράγματι, αν ο Πούτιν εκδιωχθεί, οι διάδοχοί του πιθανότατα θα κατηγορούσαν την Ουκρανία για τις αποφάσεις του και θα προσπαθούσαν να ξεκινήσουν με καθαρό μητρώο», σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα.

Μπορεί να καταρρεύσει στρατιωτικά η Ρωσία;
Ο Εντ Άρνολντ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Royal United Services, δήλωσε ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας έχει πλέον επιτύχει τον «πρωταρχικό πολιτικό της στόχο», δηλαδή «να δείξει στη Δύση ότι μπορεί να ανακτήσει εδάφη και να χρησιμοποιήσει τα οπλικά συστήματα που της παρέχονται για να το κάνει αυτό».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Τώρα κινούνται για (σ.σ. να χτυπήσουν) περισσότερους στρατιωτικούς στόχους. Πρώτον, να απελευθερώσουν πόλεις και κωμοπόλεις, όσο το δυνατόν περισσότερες, πριν μπει ο χειμώνας.

Αλλά και για να βεβαιωθούν ότι όλα τα εδάφη που κατέχουν οι Ρώσοι βρίσκονται στην εμβέλεια των οπλικών συστημάτων μεγαλύτερου βεληνεκούς, ώστε να μπορέσουν να υποβαθμίσουν περαιτέρω τους Ρώσους».

Μιλώντας την Τετάρτη, ο Άρνολντ είπε ότι οι Ουκρανοί απελευθέρωσαν οκτώ πόλεις γύρω από τη Χερσώνα στα νότια τις τελευταίες «24 με 48 ώρες».

Ουσιαστικά, το ρωσικό μέτωπο έχει αρχίσει να καταρρέει, είπε. «Όταν οι στρατοί καταρρέουν έτσι, χρειάζονται πολύ καλοί διοικητές για να συσπειρώσουν τα στρατεύματα, κάτι που οι Ρώσοι απλά δεν έχουν αυτή τη στιγμή», κατέληξε. Να σημειώσουμε ότι σήμερα έγινε γνωστό ότι νέος διοικητής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία ανέλαβε ο Σεργκέι Σουροβίκιν.

Μπορεί το αρνητικό κλίμα στα ρωσικά media να βοηθήσει τον Πούτιν;
Σε σχέση με το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στα ρωσικά ΜΜΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ανταποκρίτρια του Sky News στη Μόσχα, Νταϊάνα Μεϊνέι έγραψε ότι: «Οι ειδήμονες στην κρατική τηλεόραση εκφράζουν την ανησυχία τους για τη δεινή κατάσταση των πραγμάτων. Θα μπορούσε αυτό να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας για το Κρεμλίνο, η κριτική που επιταχύνεται και την οποία δεν μπορεί να ελέγξει, πυροδοτώντας μια αργή αποσύνθεση;».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Αλλά, θα μπορούσε επίσης, σκόπιμα ή όχι, να εξυπηρετήσει έναν σκοπό για τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Αν οι πυρηνικές του μπλόφες πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, και δεδομένων των ρωσικών δυνατοτήτων θα ήταν ανόητο να μην το κάνουν, πρέπει να παρουσιάσει στον λαό του την υπόθεση ότι η πυρηνική επιλογή είναι – κάποια στιγμή – δικαιολογημένη.

Αυτός και οι προπαγανδιστές του το παρουσιάζουν ως μια υπαρξιακή μάχη ενάντια στη στρατιωτική ισχύ ολόκληρης της Δύσης, που έχει σκοπό να καταστρέψει και να διαλύσει τη Ρωσία.

Ένα πυρηνικό χτύπημα είναι μια απεχθής επιλογή σε οποιοδήποτε σενάριο, αλλά δεν έχει νόημα αν κερδίζεις. Με τη Ρωσία όμως να χάνει έδαφος και τις προοπτικές να γίνονται όλο και πιο δυσοίωνες, μπορεί να γίνει πιο ελκυστική, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν βλέπει τις επιλογές του να συρρικνώνονται».
 
Γιατί η Δύση πρέπει να σταματήσει να ανησυχεί τόσο πολύ για μια πυρηνική επίθεση
Τις τελευταίες εβδομάδες ο Βλαντίμιρ Πούτιν και το Κρεμλίνο έχουν προειδοποιήσει τη Δύση ότι είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης, αν η Ρωσία προκληθεί.

Αυτό έχει προκαλέσει διάλογο γεμάτο ανησυχίες στη Δύση – μεταξύ άλλων και με τοποθέτηση από τον Τζο Μπάιντεν τις τελευταίες δύο ημέρες – για μια κλιμάκωση που θα μπορούσε να έχει παγκόσμιες συνέπειες.

Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας εξωτερικής πολιτικής Ίαν Μποντ, από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης, λέει ότι η Δύση πρέπει να σταματήσει να φοβάται, αλλά και να ακούγεται φοβισμένη.

Ο Μποντ είπε στο podcast Doomsday Watch: «Τίποτα δεν είναι τόσο προκλητικό για τον Πούτιν όσο η αδυναμία, οπότε όσο περισσότερο η Δύση λέει «φοβόμαστε ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα», τόσο πιο πιθανό είναι ο Πούτιν να συνεχίσει να απειλεί με χρήση πυρηνικών όπλων και ίσως να χρησιμοποιήσει και ένα ή δύο για να δείξει ότι το εννοεί πραγματικά».

Ο αναλυτής τόνισε ότι το μήνυμα προς τη Ρωσία, το οποίο θα μπορούσε να παραδοθεί ιδιωτικά, θα πρέπει να είναι «παρακαλώ καταλάβετε ότι αν προχωρήσετε σε πυρηνικά, θα θεωρήσουμε ότι τα γάντια έχουν βγει».

Αν και ο Μποντ αποδέχεται ότι κανείς δεν μπορεί να «αποκλείσει απολύτως» ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, περιγράφει τα στοιχεία από τη σύγκρουση μέχρι στιγμής που δείχνουν ότι ο Πούτιν δεν θα έφτανε εκεί.

«Όχι μόνο οι Ρώσοι δεν έχουν αντιδράσει με ιδιαίτερο τρόπο στις επιθέσεις στην Κριμαία, αλλά ακόμη και σε απολύτως αδιαμφισβήτητο έδαφος, στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ, υπήρξαν ουκρανικά πλήγματα και οι Ρώσοι δεν έχουν αντιδράσει σε αυτό με ιδιαίτερα διαφορετικό τρόπο. Θα πρέπει να σταματήσουμε να τρομάζουμε τους εαυτούς μας με τον μπαμπούλα ότι αν οι Ουκρανοί διώξουν τους Ρώσους, αυτοί θα κάνουν πυρηνική επίθεση, απλά δεν το πιστεύω αυτό», σημείωσε.
 
Top