Σχέδιο νέου σωφρονιστικού κώδικα κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση. Ανάμεσα στις αλλαγές που προτείνονται, είναι περισσότερα κωλύματα για το δικαίωμα στις εκπαιδευτικές άδειες, αλλά και φωτογραφική διάταξη για τις τακτικές άδειες «πολυισοβιτών» που μεταθέτει αυτό το δικαίωμα από τα 12 χρόνια στα... 22.
Πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που δημιούργησε αυτό το σχέδιο νόμου, ήταν η διαβόητη πρώην Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου.
Διαβάστε περισσότερα στην ανακοίνωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας:
Κτηνωδία: οι τροποποιήσεις του Σωφρονιστικού Κώδικα λογοδοτούν σε ακροδεξιά ακροατήρια και τη βεντέτα της οικογένειας Μητσοτάκη, όχι στην επανένταξη των κρατούμενων και την ασφάλεια της κοινωνίας (ΕΠΔΑ, 30/9/2022)
Η ανάρτηση του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα στη Διαβούλευση αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο νομοθετεί η κυβέρνηση για μείζονα ζητήματα όπως είναι η σωφρονιστική πολιτική.
Τη στιγμή που η CPT (Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας) προαναγγέλλει την έκδοση δημόσιας δήλωσης σε βάρος της Ελλάδας για την κατάσταση των φυλακών, η κυβέρνηση ανακοινώνει την περιστολή/κατάργηση του δικαιώματος στις άδειες των κρατουμένων. Σημειώνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προβεί στη σχετική δήλωση μόλις δέκα φορές, κατά πέντε μόνον χωρών (Τουρκία, Ρωσία, Βουλγαρία, Βέλγιο και Ελλάδα) από το 1992 μέχρι σήμερα.
Με το άρθρο 50 του νομοσχεδίου που βρίσκεται στη διαβούλευση, νομοθετούνται αυστηρότερα χρονικά όρια έκτισης για τη θεμελίωση δικαιώματος σε τακτική άδεια, πρακτικά καταργείται (!) το δικαίωμα όσον αφορά κρατούμενους που έχουν τελέσει βαριά κακουργήματα, ενώ οι πολυ-ισοβίτες θεμελιώνουν δικαίωμα σε άδεια μετά από έκτιση 22 χρόνων (!!) από 12 χρόνια, όπως ισχύει σήμερα. Θυμίζουμε ότι η υφ’ όρον απόλυση για τους εκτίοντες ποινή πολλαπλών ισοβίων είναι τα 25 έτη. Πρόκειται δηλαδή για νομοθέτηση μιας νέας ποινής κάθειρξης χωρίς το δικαίωμα της άδειας. Με το άρθρο 53 του νομοσχεδίου, δυσχεραίνεται σημαντικά η χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας, με επιπλέον προϋποθέσεις που πρακτικά την καθιστούν άπιαστο όνειρο. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα ήταν η πρώην ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, που δοκίμασε τους σχεδιασμούς της, για παράδειγμα πάνω στον κρατούμενο φοιτητή Βασίλη Δημάκη.
Δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής ότι η νομοθέτηση του νέου ορίου αδειών για τους πολυ-ισοβίτες (από 12 στα 22 έτη) “φωτογραφίζει” τον κρατούμενο Δημήτρη Κουφοντίνα που, μετά από έκτιση 20 ετών κάθειρξης, με τον τρόπο αυτό στερείται πλέον και επίσημα το δικαίωμα στην άδεια για άλλα δύο χρόνια.
Η κυβέρνηση αποφασίζει έτσι να “μεταρρυθμίσει” τον Σωφρονιστικό Κώδικα με όρους ποινικού λαϊκισμού, λογοδοτώντας σε ακροδεξιά ακροατήρια (εν όψει και πιθανών κυβερνητικών συνεργασιών στο μέλλον) και, βέβαια, με βάση τη γνωστή βεντέτα της οικογένειας Μητσοτάκη, αντί να εξασφαλίζει τον σωφρονισμό και την επανένταξη των κρατούμενων με στόχο μια πραγματικά ασφαλέστερη κοινωνία.
Στην προειδοποίησή της προς την ελληνική κυβέρνηση η CPT σημειώνει: “Πάρα πολλοί κρατούμενοι στην Ελλάδα εξακολουθούν να κρατούνται σε συνθήκες που αποτελούν προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους. Η στόχευση πρέπει να είναι να διασφαλιστεί ότι τα καταστήματα κράτησης θα εγκαταλείψουν την απλή αποθήκευση ατόμων σε υπερπλήρεις, επικίνδυνες και κακές συνθήκες χωρίς στοχευμένες δραστηριότητες και θα μετατραπούν σε χώρους που προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και θα προετοιμάζουν τα άτομα για την επανένταξή τους στην κοινότητα μετά την αποφυλάκισή τους”.
Με τις ανωτέρω διατάξεις, η κυβέρνηση επιλέγει το δρόμο της εξόντωσης των κρατουμένων υιοθετώντας φασίζουσες λογικές, παρόμοιες της θανατικής ποινής, και ζηλεύοντας εικόνες από το “Εξπρές του Μεσονυκτίου”. Καλούμε τον νομικό κόσμο να παρέμβει ώστε να αποτραπεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός.
Η πρόσφατη έκθεση της CPT εδώ: https://epda.gr/2022/09/04/kataigistiki-kritiki-tis-cpt-gia-tis-fylakes-stin-ellada-ekthesieggrafa/
Πηγή: omniatv