Την προειδοποίηση ότι ο Πούτιν δεν μπλοφάρει και τα λόγια του πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη εξέφρασε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μάλιστα προχώρησε ακόμα ένα βήμα την σκέψη της, «ερμηνεύοντας», κατά κάποιον τρόπο, τον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ. 

Στην ομιλία της στην τελετή έναρξης του Ιδρύματος «Χέλμουτ Κολ», η Μέρκελ τόνισε ότι οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Σύμφωνα με τη Suddeutsche Zeitung, η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα λόγια του Ρώσου προέδρου και να μην τα απορρίπτει, θεωρώντας ότι είναι «μπλόφες».
«Πάρτε τα λόγια στα σοβαρά. Μην τα απορρίψετε αμέσως ως μπλόφα, αλλά αντιμετωπίστε τα σοβαρά. Αυτό δεν είναι σημάδι αδυναμίας, αλλά απόδειξη πολιτικής εξυπνάδας», είπε η Μέρκελ, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, σε μια σπάνια δημόσια δήλωση από τότε που αποχώρησε από την εξουσία, αποφασίζοντας να ιδιωτεύσει.

Ο Χέλμουτ Κολ θα έκανε τα πάντα για να διατηρήσει και να προστατεύσει την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά δεν θα έχανε ποτέ από τα μάτια του την «επόμενη μέρα», τόνισε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας. Με αυτά τα λόγια, η Μέρκελ εξέφρασε τη θέση της για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Μετά την αποχώρηση της από τα πολιτικά καθήκοντα της, η Μέρκελ δήλωσε ότι δεν θα σχολιάζει καθημερινά πολιτικά ζητήματα, επομένως «περιέβαλε» τη θέση της με τον μανδύα μιας απάντησης στο πώς θα αντιδρούσε ο καγκελάριος Κολ στην κρίση το 2022. Είπε ότι ο Κολ «παράλληλα, θα λάμβανε πάντα υπόψη αυτό που φαίνεται αδιανόητο αυτή τη στιγμή, δηλαδή πώς να αναπτύξει εκ νέου τις σχέσεις με τη Ρωσία». Όπως είπε μάλιστα, αυτή η πολιτική σοφία «συμβάλλει στη διατήρηση περιθωρίου ελιγμών ή, τουλάχιστον εξίσου σημαντικό, στη δημιουργία νέου».
 
Top