Στη διεθνή “προστασία” φαίνεται ότι έχει εναποθέσει τις ελπίδες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να μπορέσει να κρατηθεί στην πρωθυπουργική καρέκλα και να μην υποχρεωθεί σε πρόωρες εκλογές υπό το βάρος του σκανδάλου των υποκλοπών και της διαρκούς φθοράς που επισυσσωρεύει για την κυβέρνησή του.

Την ώρα που ο ίδιος παίζει τα ρέστα του προς όλες τις κατευθύνσεις για την προσωπική του επιβίωση, στο εσωτερικό της ΝΔ ωστόσο έχει ανοίξει ήδη, ανεπίσημα, το παιχνίδι της διαδοχής αφού κορυφαία στελέχη παίρνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θέσεις στην αφετηρία θεωρώντας ότι οι εξελίξεις δεν θα καθυστερήσουν, ακόμη κι αν η κυβέρνηση καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του, αν και δημοσίως προσπαθεί να δώσει μια εικόνα αυτοπεποίθησης, “συμμετέχει” σε αυτό το παιχνίδι προσπαθώντας να καταμετρήσει ποιοι θα είναι σύμμαχοι και ποιοι αντίπαλοί του όταν φθάσει η κρίσιμη ώρα.

Προτεραιότητα για τον κ. Μητσοτάκη επί του παρόντος είναι η εξουδετέρωση κάθε φωνής η οποία όχι μόνο τον κρίνει και τον επικρίνει για τους χειρισμούς στην υπόθεση των παρακολουθήσεων αλλά και θέτει τα πολιτικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί για τη χώρα εν μέσω μιας πολύ δύσκολης ευρωπαϊκής και διεθνούς συγκυρίας. Και καθώς στο εξωτερικό -αν κρίνει κανείς από τα συνεχή καυστικά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου αλλά και την εξεταστική επιτροπή που συγκρότησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- η προσπάθεια δεν αποδίδει ιδιαίτερα, στο εσωτερικό της χώρας τα πράγματα πάνε κάπως ...καλύτερα για τον κ. Μητσοτάκη. Ωστόσο, ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, φαίνεται ότι παίζουν και τρίτοι -τυπικά αναρμόδιοι- ισχυροί παράγοντες, όπως ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης.

Μέχρι τώρα ο κ. Τσούνης -που ανέλαβε καθήκοντα μόλις τον περασμένο Μάιο αντικαθιστώντας τον Τζ. Πάιατ- είχε βρεθεί περισσότερο στο προσκήνιο χάρη στις τουριστικές περιηγήσεις του ανά την Ελλάδα, την αγάπη του στο ελληνικό φαγητό και τις εμφανίσεις του με σανδάλια, βερμούδα και μπλουζάκι «pride beach» στη διάρκεια του καλοκαιριού. Στα πολιτικά νερά βούτηξε περισσότερο προ ημερών όταν έδωσε την παρουσία του σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΟΝΝΕΔ, στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, την προηγούμενη εβδομάδα. Καθώς όμως δεν έχει ξαναγίνει κανένας προκάτοχός του να συμμετέχει σε οποιαδήποτε κομματική εκδήλωση το γεγονός προκάλεσε εύλογα σχόλια και απορίες. 

Πάντως αυτό ήταν μάλλον το λιγότερο που μπορούσε να κάνει για να δείξει τη στήριξή του στον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της “κυριακάτικης δημοκρατίας”, πριν ανέβει στην Θεσσαλονίκη ο κ. Τσούνης είχε κάνει το προηγούμενο διάστημα αρκετές επαφές και τηλεφωνήματα ακόμη και σε κορυφαία στελέχη του ελληνικού μιντιακού χώρου παρεμβαίνοντας υπέρ του κ. Μητσοτάκη, ζητώντας να χαμηλώνουν οι τόνοι της κριτικής προς το πρόσωπό του και -το κυριότερο- να σταματήσει η συζήτηση και η αρθρογραφία για την ανάγκη άμεσης προσφυγής στις κάλπες ως λύση στο ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας στην χώρα μας. 

Είναι προφανές εξ αυτού το ενδιαφέρον των ΗΠΑ -εκτός από τα άλλα διεθνοπολιτικά θέματα στην περιοχή μας με την Τουρκία κλπ- να μην μεσολαβήσουν πολιτικές εξελίξεις μέχρι τις εκλογές και να “στηριχθεί” ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος άλλωστε είναι και ένας από πιο ένθερμους υποστηρικτές της πολιτικής της Αμερικής και γενικότερα της Δύσης απέναντι στην Ρωσία με αφορμή το πόλεμο στην Ουκρανία. Μια υποστήριξη την οποία διόλου τυχαία έσπευσε να εκφράσει με τον πιο ακραίο τρόπο και η Ντόρα Μπακογιάννη δηλώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε “πόλεμο” με την Ρωσία για να εισπράξει την σκωπτική αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα ότι “δεν έχουμε κηρύξει τον πόλεμο στην Ελλάδα”.

Πέραν των ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να έχει επιστρατεύσει προς την ίδια κατεύθυνση και τις σχέσεις που διατηρεί σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μεταξύ των οποίων και το Παρίσι. Η επίσκεψη που πραγματοποίησε την Δευτέρα στην γαλλική πρωτεύουσα την επομένη των εξαγγελιών και δηλώσεων του στην ΔΕΘ και η συνάντηση με τον Εμ. Μακρόν πραγματοποιήθηκαν, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, κατόπιν “αιτήματος” της ελληνικής πλευράς στο πλαίσιο της προσπάθειας να καταδειχθεί ότι -σε αντίθεση με το κλίμα που διαμορφώνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης- ο κ. Μητσοτάκης έχει τη στήριξη των ξένων ηγετών.

Αν πάντως έξω δείχνει ότι “τα πάει καλά” -έστω και με αυτά τα υποστυλώματα-ο πρωθυπουργός, στο εσωτερικό η αναταραχή δεν λέει να κοπάσει καθώς οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών διαδέχονται η μία την άλλη ενώ την ίδια ώρα ο “μαύρος” χειμώνας που έρχεται στο ενεργειακό και οικονομικό πεδίο βαραίνει περισσότερο την ατμόσφαιρα. 

Η παρουσία του στην ΔΕΘ δεν τον βοήθησε ιδιαίτερα στο κομμάτι αυτό ενώ το δείπνο που είχαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στην Θεσσαλονίκη είχε σημειολογικά ιδιαίτερη αξία για τις επερχόμενες εσωκομματικές διεργασίες. Από τη στιγμή μάλιστα που η υπόθεση της αυτοδυναμίας -ύστερα και από το οριστικό φρένο στην νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου- θεωρείται τελειωμένη ενώ παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης έχει απομείνει χωρίς εν δυνάμει συμμάχους, η συζήτηση για την “επόμενη ημέρα” τροφοδοτείται έτι περαιτέρω. 

Η κινητικότητα στο εσωτερικό της ΝΔ και ιδιαίτερα μεταξύ των βουλευτών της τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί και είναι χαρακτηριστικό ότι στις συναντήσεις και τα πηγαδάκια έχουν αρχίσει να ακούγονται τα πρώτα ονόματα εκείνων που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την ηγεσία μετά τον κ. Μητσοτάκη. Ακόμη και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια που πήρε αποστάσεις από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Βόσπορο ερμηνεύτηκαν σε ένα τέτοιο πλαίσιο, την ίδια ώρα που και άλλοι υπουργοί φέρονται να έχουν αρχηγικές φιλοδοξίες όπως ο υπουργός Τουρισμού Β. Κικίλιας αλλά και η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως από το μπλοκ των “μητσοτακικών”.

 Πολλοί συζητούν και το όνομα της Όλγας Κεφαλογιάννη που βγήκε από τους πρώτους μπροστά στο θέμα των υποκλοπών ενώ ενδιαφέρον έχει ότι μέχρι και ο Αδ. Γεωργιάδης λέει στις συζητήσεις του ότι “αν τεθεί θέμα, θα είμαι κι εγώ παρών”. Από την πλευρά του δε ο Κ. Μητσοτάκης, υπό το άγχος της στάσης της “καραμανλικής πτέρυγας”, φέρεται να έχει πει σε σχετική συνομιλία αναφορικά με τον υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή ότι “ο Κώστας θα είναι μαζί μου”...

Ανδρέας Καψαμπέλης
 
Top