Η τραγική κατάσταση στο Παίδων Αγία Σοφία...
Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο; Κρίση, πανδημία και κυβερνητικές αστοχίες έχουν προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία σε χιλιάδες παιδιά που περιμένουν να χειρουργηθούν. 

Στις 19 σελίδες της περιλαμβάνονται 2.925 εγγραφές. Πρόκειται για την λίστα των... προγραμματισμένων χειρουργείων του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία, η οποία επικαιροποιήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2022.


Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Παίδων Αγία Σοφία; Για να βρει κάποιος απάντηση σε αυτήν την ερώτηση θα πρέπει να απαντήσει σε μια άλλη: Τι συμβαίνει όταν ένα νοσοκομείο λειτουργεί με όρους οικονομικής κρίσης από το 2010 μέχρι σήμερα και επιπλέον καλείται να ανταπεξέλθει χωρίς ουσιαστική ενίσχυση σε μια πανδημία; Διότι η ανάκαμψη και η επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας που επιχειρείται να παρουσιαστεί συχνά, ουδέποτε πέρασε μέσα από τα νοσοκομεία του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Και το νοσοκομείο που λειτουργεί στο Γουδί τα τελευταία 122 χρόνια, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Οι 24 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων που υπήρχαν στο Αγία Σοφία το 2010, μειώθηκαν την περίοδο των μνημονίων σε 17. Μέχρι το 2019 στο νοσοκομείο εργάζονταν 16 αναισθησιολόγοι, οι οποίοι όμως σήμερα έχουν μειωθεί σε 10, με τον 1 μάλιστα να βρίσκεται σε μετεγχειρητική αναρρωτική άδεια, κατεβάζοντας αυτή τη στιγμή τον αριθμό σε 9. Δεν έχει γίνει στελέχωση του νοσοκομείου, ενώ δύο άνθρωποι που συνταξιοδοτήθηκαν τα τελευταία χρόνια δεν έχουν αντικατασταθεί. Στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο που βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας και εφημερεύει κάθε δεύτερη ημέρα, η ταυτόχρονη λειτουργία περισσότερων από δύο χειρουργικών αιθουσών είναι αδύνατη.

Για κάθε ασφαλές χειρουργείο στα παιδιατρικά νοσοκομεία, όπως εξηγούν οι γιατροί, κρίνεται απαραίτητη η παρουσία 2 αναισθησιολόγων. Ταυτόχρονα σε ένα νοσοκομείο όπου θεραπεύονται παιδιά, οι αναισθησιολόγοι απασχολούνται πλην των χειρουργείων και σε σημαντικές διαγνωστικές εξετάσεις, όπως για παράδειγμα οι μαγνητικές, τα σπινθηρογραφήματα κ.α. Έτσι ο αριθμός των εργαζόμενων είναι αυτή τη στιγμή απαγορευτικός για να προχωρήσουν τα τακτικά χειρουργεία.


«Κανένα παιδί που κινδυνεύει δεν καθυστερεί να χειρουργηθεί» λένε στο Magazine άνθρωποι από τα ανώτερα κλιμάκια του νοσοκομείου, εξηγώντας πως δίνεται προτεραιότητα στα έκτακτα περιστατικά τα οποία χειρουργούνται όλα. Στη συνέχεια παίρνουν σειρά τα προγραμματισμένα χειρουργεία, τα οποία όμως διενεργούνται με πολύ αργούς ρυθμούς αφού τα περιστατικά που φτάνουν στο νοσοκομείο με έκτακτη ανάγκη χειρούργησης, μόνο λίγα δεν είναι.

Η ΛΙΣΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΜΟΝΗ ΑΠΟ ΤΟ 2018

Στη 19σέλιδη λίστα αναμονής, δίπλα σε κάθε προγραμματισμένο χειρουργείο υπάρχει διαβάθμιση εκτίμησης περιστατικών, ανάλογα με τη σοβαρότητά τους. Η διαβάθμιση ξεκινά από τον αριθμό «1» που σημειώνεται δίπλα σε αυτά που «έχουν γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση επηρεάζει το αποτέλεσμα», και κλιμακωτά φτάνει μέχρι τον αριθμό «5» ο οποίος σημαίνει πως πρόκειται για περιστατικά «χωρίς συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη».

Ανάμεσά τους βρίσκονται διάφορες επεμβάσεις, από κρανιοτομές, πυελοπλαστικές και σπονδυλοδεσίες, μέχρι επεμβάσεις αμυγδαλών ή οφθαλμολογικές.

Αναζητώντας τις παλαιότερες εγγραφές στη λίστα (αυτές που ξεπερνούν δηλαδή τα 2 χρόνια αναμονής) συναντά κανείς κυρίως χειρουργεία με διαβάθμιση από 2 ως 5. Είναι εντυπωσιακό όμως το γεγονός πως υπάρχουν πάνω από 10 εγγραφές που χρονολογούνται από το 2018 και το 2019 -πλησιάζουν δηλαδή τα 4 χρόνια αναμονής- και έχουν διαβαθμιστεί με τον αριθμό 1, ως περιστατικά που η καθυστέρηση επηρεάζει το αποτέλεσμα. «Είναι πιθανό, αρκετά από αυτά τα παιδιά που βρίσκονται για χρόνια στη λίστα να έχουν ήδη χειρουργηθεί σε κάποιο άλλο, πιθανότατα ιδιωτικό νοσοκομείο» απαντούν οι πηγές από το Αγία Σοφία.

Το 2021 έγιναν τα μισά χειρουργεία σε σχέση με άλλες χρονιές

Η Ελεάνα Γαρίνη, διευθύντρια Αναισθησιολόγος, μιλώντας στο Magazine κάνει λόγο για χρόνια διαρκή συρρίκνωση των δυνατοτήτων του νοσοκομείου. «Πριν από μερικές ημέρες, βλέποντας με συναδέλφους τα χειρουργεία του 2021 και συγκρίνοντάς τα με εκείνα του 2018, ήταν λιγότερα από τα μισά», τονίζει. «Όταν το 2012 είχαν προκύψει οι οργανικές θέσεις που είναι αναγκαίες για τη λειτουργία του κάθε νοσοκομείου, κατέγραφαν το πόσοι εργάζονταν μέσα εκείνη την στιγμή. Όχι το ποια είναι η πραγματική ανάγκη. Ήδη οι 17 οργανικές θέσεις που προβλέπονται για αναισθησιολόγους στο Παίδων αυτή τη στιγμή είναι λίγες για να λειτουργεί σωστά το νοσοκομείο. Φανταστείτε τι συμβαίνει με δεδομένο πως οι 7 από αυτές είναι κενές και δουλεύουμε 10 άνθρωποι».

Το πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους όμως είναι πανελλαδικό. Πρόκειται για μια ειδικότητα, στην οποία οι νέοι γιατροί, σταθμίζοντας τους πολύ χαμηλούς μισθούς που προσφέρει μια θέση στο δημόσιο νοσοκομείο συγκριτικά με ένα ιδιωτικό, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα επιβαρυμένες συνθήκες εργασίας του υποστελεχωμένου Ε.Σ.Υ., επιλέγουν να μην δηλώνουν διαθεσιμότητα και να προτιμούν θέσεις στον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό -ιδιαίτερα την Κύπρο- όπου οι μισθοί είναι μέχρι και τριπλάσιοι.

Το έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ στους Αναισθησιολόγους και 250 ευρώ στους ειδικευόμενους που αποφάσισε το υπουργείο Υγείας τον περασμένο Ιούνιο, κρίνεται από τους ανθρώπους του κλάδου ελάχιστο. «Πρέπει να δοθούν πολύ σημαντικότερα κίνητρα για να προσελκύσουν τους εργαζόμενους να δουλέψουν στο δημόσιο. Ένα ποσοστό περίπου 40% των αναισθησιολόγων σήμερα δεν αποδέχεται τον διορισμό στο δημόσιο γιατί γνωρίζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα κληθεί να εργαστεί».


«Καθημερινά είναι σαν να λειτουργούμε με προσωπικό ασφαλείας. Και οι νοσηλευτές είναι πολύ λίγοι αλλά καταφέρνουμε και τα βγάζουμε πέρα μετακινώντας τους στις κλινικές ανάλογα με το που βρίσκεται το πιο επείγον περιστατικό.» 

ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Οι ελλείψεις όμως στο Αγία Σοφία δεν περιορίζονται στους Αναισθησιολόγους. Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που είδε το Magazine, το Μικροβιολογικό Τμήμα του νοσοκομείου που λειτουργεί με το 1/3 του προσωπικού που προβλέπεται, ενημέρωσε την περασμένη Δευτέρα την διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας πως πλέον μπορεί να δέχεται μόνο τα επείγοντα δείγματα και κατ’ εξαίρεση όσα κρίνονται απολύτως αναγκαία κατόπιν συνεννόησης. Επίσης, από 1η Οκτωβρίου δεν θα υπάρχει γιατρός του Μικροβιολογικού για να καλύπτει τις μικρές εφημερίες του νοσοκομείου.

Οι επόμενες κινήσεις του υπουργείου Υγείας

Πηγές του υπουργείου Υγείας πάντως, σχολιάζοντας στο Magazine την τεράστια λίστα αναμονής των χειρουργείων, υπογράμμιζαν πως δεν πρόκειται για ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε σήμερα στο νοσοκομείο, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα. Εξηγούσαν πως εκτάκτως θα μετακινήσουν στο νοσοκομείο δύο αναισθησιολόγους, μια από τον Ευαγγελισμό και έναν ακόμη από το Ασκληπιείο Βούλας, οι οποίοι θα βοηθήσουν προσωρινά στο να ανοίξει ακόμη μια χειρουργική αίθουσα. Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με δήλωσή του ενημέρωσε πως θα προκηρυχθούν κατά προτεραιότητα θέσεις αναισθησιολόγων και λοιπών απαραίτητων θέσεων στο Παίδων Αγία Σοφία. Η διαδικασία αυτή στο δημόσιο ωστόσο, μπορεί να διαρκέσει ως και 4 μήνες μέχρι να συμπληρωθούν οι θέσεις.

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση, επέκρινε την ηγεσία του υπουργείου για συστηματική εγκατάλειψη του Ε.Σ.Υ., κατηγορώντας την για έλλειψη αντανακλαστικών ενώ γνώριζε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και λέγοντας πως η κυβέρνηση επιλέγει να στέλνει τους ασθενείς στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ο Αλέξης Τσίπρας μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες στο Παίδων, ζήτησε να δοθούν ισχυρά κίνητρα στους γιατρούς για να επιλέγουν το Ε.Σ.Υ και να γίνει προσωρινή επίταξη αναισθησιολόγων από ιδιωτικά νοσοκομεία.

«Το νοσοκομείο δεν έχει στελεχωθεί και όλα τα προβλήματα εντάθηκαν κατά τη διάρκεια της covid-10» λέει η παιδοχειρουργός, επιμελήτρια Α’ Αγγελική Κρικρή μιλώντας στο Magazine. «Καθημερινά είναι σαν να λειτουργούμε με προσωπικό ασφαλείας. Και οι νοσηλευτές είναι πολύ λίγοι αλλά καταφέρνουμε και τα βγάζουμε πέρα μετακινώντας τους στις κλινικές ανάλογα με το που βρίσκεται το πιο επείγον περιστατικό. Φυσικά δεν μπορεί να γίνει αυτό με τους αναισθησιολόγους, γιατί πάνω από όλα είναι η ασφάλεια σε κάθε χειρουργείο. Την περίοδο της πανδημίας, νοσηλευτές και αναισθησιολόγοι χρησιμοποιήθηκαν και για να εμβολιάζουν παιδιά, αφού το νοσοκομείο μετατράπηκε σε εμβολιαστικό κέντρο. Αυτό φυσικά τους απασχολούσε με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να διεξάγονται τα τακτικά χειρουργεία» εξηγεί η παιδοχειρουργός.

Συνεχίζοντας, χαρακτηρίζει ντροπιαστικό το γεγονός πως το μικροβιολογικό πλέον θα αδυνατεί να κάνει μια γενική εξέταση ούρων στα παιδιά που νοσηλεύονται, πέρα από τα επείγοντα περιστατικά. «Τι να κάνει ένας γιατρός μόνος του στη βάρδια; Δεν πρέπει μετά να κοιμηθεί; Εγώ για να χειρουργήσω ένα παιδί για μια περιτονίτιδα για παράδειγμα, θα πρέπει να έχω ένα PCR πριν το χειρουργείο. Αυτό το βγάζει μόνο το μικροβιολογικό. Αλλά όταν δεν υπάρχει κανένας να το λειτουργήσει, δεν γίνεται να αναγκάσεις έναν άνθρωπο να βρίσκεται όλη την ημέρα στο νοσοκομείο», συμπληρώνει η Αγγελική Κρικρή.

Η ίδια πάντως ήταν στην πενταμελή επιτροπή της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) που συναντήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. «Στη συνάντηση ενημερωθήκαμε πως θα γίνουν κάποιες μετακινήσεις για να μειωθεί το πρόβλημα. Μένει να το δούμε. Η λύση βέβαια δεν είναι η μετακίνηση από άλλα νοσοκομεία δημιουργώντας νέα κενά αλλού, αλλά η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού».

 
Top