Ανοιχτό, αλλά και πολύ πιθανό, ενδεχόμενο να χρειαστεί τέταρτη δόση του εμβολίου για όλους άφησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Το φθινόπωρο πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί μια επαναληπτική δόση εμβολίου» ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.
Η Βάνα Παπαευαγγέλου, έκανε ακόμα λόγο για υποεκτίμηση των πραγματικών κρουσμάτων στις καθημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, καθώς όπως επισήμανε υπάρχει το φαινόμενο των πολιτών που βγαίνουν θετικοί με self test και δεν το δηλώνουν. Παράλληλα πάντως μίλησε και για πορεία αργής αποκλιμάκωσης της πανδημίας στην Ελλάδα, κυρίως στους σκληρούς της δείκτες, νέων θανάτων και διασωληνωμένων ασθενών.
Η καθηγήτρια, ανέφερε συγκεκριμένα: «Τα κύρια χαρακτηριστικά της πανδημίας είναι μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων, όμως αυξ΄άνεται η ηλικία των κρουσμάτων. Ο αριθμός θανάτων και διασωληνωμένων ακολουθεί πορεία αργής αποκλιμάκωσης. Μείωση 6,3% στα κρούσματα την εβδομάδα που πέρασε. Είναι πιθανό ο αριθμός των νέων κρουσμάτων να υποεκτιμάται. Κάποιοι από τους συμπολίτες μας δεν δηλώνουν ότι νοσούν, εκείνοι που έχουν κάνει τεστ στο σπίτι.
Αύξηση στα λύματα και στην Αττική, Ηράκλειο και Άγιο Νικόλα Κρήτης. Ανησυχεί η αύξηση της ηλικίας των κρουσμάτων που έχουν φτάσει μ.ο. τα 41 έτη. Παρά το αυξημένο τεστινγκ παρατηρούμε σταθεροποίηση στα κρούσματα στα παιδιά. Και σαφή μείωση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μόλις 23% των κρουσμάτων είναι σε ανήλικους. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων αυξάνεται κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Έφτασαν τους 3.500. Το 75% των νέων εισαγωγών είναι άνω των 60 ετών. Αύξηση κατά 15% των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες. Σημαντικότερη αύξηση σε Αττική και Κρήτη. Πολύ αργή η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ και στους νέους θανάτους.
Το πανδημικό κύμα θα έχει συντομότερη διάρκεια και θα κορυφωθεί εντός των επόμενων ημερών. Ο ιός δεν προκαλεί το ίδιο βαριά νόσο σε όλο τον κόσμο. Να γίνει κατανοητό ότι ακόμα και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να προσέχουν. Να αποφύγουν να κολλήσουν γιατί κανείς δεν είναι άτρωτος. Λάθος αυτό που κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν γιατί έχουν ήδη κολλήσει».
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε από την πλευρά του: «Παρατηρούμε διαρκή βελτίωση σκληρών δεικτών πανευρωπαϊκά και παγκόσμια. Μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό. Οι ευπαθείς ομάδες όμως δεν μπορούν να τον υποτιμήσουν. Για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί πρόκειται για μια πλήρως διαχειρίσιμη λοίμωξη που θα πρέπει να διαχειρίζονται με τον θεράποντα, τον οποίο πρέπει να συμβουλεύονται άμεσα».
Ερωτώμενη σχετικά με τα αντιικά φάρμακα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τόνισε: «Πράγματι συζητείται αν θα μπει εμβόλιο το φθινόπωρο και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Τα αντιικά και οι δύο κατηγορίες έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση. Σήμερα είμαστε στις 700 αιτήσεις την ημέρα. Οι αιτήσεις γίνονται ακόμα στην παλιά πλατφόρμα. Αλλά πλέον ανοίγει στην ΗΔΥΚΑ. Θα γίνεται η αίτηση και εφόσον εγκριθεί ο γιατρός θα μπαίνει να κάνει τη συνταγογράφηση».
Τέλος σχετικά με την τρίτη και την τέταρτη δόση, η Βάνα Παπαευαγγέλου, σημείωσε: «Η αποτελεσματικότητα και η διάρκεια προστασίας της τρίτης δόσης υπερτερεί των δύο. Προφανώς κάποια άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο ευάλωτα. Μελετάμε τα κλινικά δεδομένα από τη χώρα μας και παρακολουθούμε στενά και τις αποφάσεις των άλλων χωρών. Κάποιοι είπαν όχι, άλλοι έχουν προχωρήσει σε χορήγηση. Το φθινόπωρο πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί μια επαναληπτική δόση. Όσο περνάει ο καιρός αυξάνεται η πιθανότητα μόλυνσης. Όμως η προστασία της τρίτης δόσης για σοβαρή νόσο και θάνατο είναι πολύ μεγάλη, δεν συγκρίνεται η αποτελεσματικότητα σε σχέση με τις δύο δόσεις».