Στο 8% εκτιμά η Eurostat ότι εκτοξεύθηκε ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα τον Μάρτιο από 6,3% τον Φεβρουάριο. Δεδομένου ότι ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε σε 7,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) θεωρείται πολύ πιθανό ότι τον Μάρτιο θα διαμορφωθεί σε επίπεδα άνω του 8%. Σε ό,τι αφορά συνολικά την Ευρωζώνη, η Eurostat εκτιμά ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Μάρτιο σε 7,5% από 5,9% τον Φεβρουάριο. Τα οριστικά στοιχεία της Eurostat θα ανακοινωθούν στις 21 Απριλίου 2022, ενώ τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό Μαρτίου πρόκειται να ανακοινωθούν την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022.

Αν και κάποιοι προβλέπουν σταδιακή αποκλιμάκωση από τον Απρίλιο κι έπειτα, οι παράγοντες που πυροδοτούν τον πληθωρισμό δεν έχουν εκλείψει. Οι τιμές στο φυσικό αέριο κάθε άλλο παρά έχουν εξομαλυνθεί, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος παραμένει επίσης σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ενώ σε διαρκή άνοδο βρίσκονται οι τιμές βασικών πρώτων υλών τροφίμων. Παρά το γεγονός ότι τα ναύλα για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων βρίσκονται σε καθοδική πορεία –υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την παράμετρο κόστους που πρώτη ξεκίνησε να αυξάνεται ως αποτέλεσμα της πανδημίας και όχι φυσικά ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία– εξακολουθούν να είναι ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα, κατά 67% (κατά μέσον όρο για το εμπορευματοκιβώτιο των 40 τόνων) πάνω σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 (με βάση τα στοιχεία της 31ης Μαρτίου 2022 του σύνθετου δείκτη του οίκου Drewry).

Σύμφωνα με την Eurostat, η εκτίναξη του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη σε νέες τιμές-ρεκόρ τον Μάρτιο οφείλονται στην περαιτέρω αύξηση των τιμών των ενεργειακών προϊόντων, κατά 44,7% έναντι 32% τον Φεβρουάριο, των τιμών των τροφίμων κατά 5% έναντι αύξησης 4,2% τον Φεβρουάριο, των τιμών των μη ενεργειακών προϊόντων κατά 3,4% έναντι αύξησης 3,1% τον Φεβρουάριο και των τιμών των υπηρεσιών κατά 2,7% έναντι αύξησης 2,5% τον Φεβρουάριο.

Η Ελλάδα αποτελεί τη χώρα της Ευρωζώνης με την όγδοη μεγαλύτερη αύξηση τιμών.
Με βάση την εκτίμηση για εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή στο 8% τον Μάρτιο η Ελλάδα αποτελεί τη χώρα της Ευρωζώνης με την όγδοη μεγαλύτερη αύξηση τιμών. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λιθουανία με πληθωρισμό 15,6%, ακολουθεί η Εσθονία (14,8%), η Ολλανδία (11,9%), η Λετονία (11,2%), η Ισπανία (9,8%), η Σλοβακία (9,5%), το Βέλγιο (9,3%), η Ελλάδα (8%), το Λουξεμβούργο (7,9%), ενώ στη δέκατη θέση βρίσκεται η Γερμανία (7,6%).
«Πέταξε» το κοτόπουλο

Σε ό,τι αφορά τις τιμές βασικών τροφίμων στην Ελλάδα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρατηρήθηκαν σημαντικές ανατιμήσεις, ακόμη και πάνω από 30%, όπως ισχύει στην περίπτωση του κοτόπουλου. Το εν λόγω προϊόν (νωπό κοτόπουλο μη συσκευασμένο) πωλείται πλέον στα σούπερ μάρκετ προς 4 ευρώ/κιλό από 2,99 ευρώ/κιλό πριν από μερικές εβδομάδες. Σε ορισμένα, επίσης, βασικά είδη διατροφής παρατηρούνται ανατιμήσεις σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση, όταν στο παρελθόν οι τιμοκατάλογοι των προμηθευτών προς τους λιανεμπόρους ανανεώνονταν ακόμη και με συχνότητα 2-3 ετών. Η μέση τιμή του αλευριού για όλες τις χρήσεις, που αποτελεί τον πιο δημοφιλή τύπο, διαμορφώθηκε στις 31 Μαρτίου στο σούπερ μάρκετ (σύμφωνα με τα στοιχεία της ψηφιακής πλατφόρμας e-Καταναλωτής του υπουργείου Ανάπτυξης) σε 1,43 ευρώ από 1,28 ευρώ την 1η Μαρτίου (αύξηση δηλαδή 11,72%), ενώ είχε παρεμβληθεί και μια αύξηση στις 23 Μαρτίου (1,38 ευρώ). Σημαντικές αυξήσεις της τάξης του 6,35% έχουν καταγραφεί τον τελευταίο μήνα στην τιμή του ηλιελαίου, του ελαιολάδου (6%), των ζυμαρικών (15,47%) και των τυριών (5%).




 
Top