Ο αρμένιος βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Γκάρο Παϊλάν κατέθεσε πρόταση νόμου στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση (Βουλή της Τουρκίας) για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Ο Γκάρο Παϊλάν (φωτογραφία, επάνω, από agos.com.tr) είναι αρμένιος βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP και ζητά με νομοσχέδιο που κατέθεσε στην Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας να αναγνωρισεί η γενοκτονία των Αρμενίων «που ξεκίνησε σε αυτά τα εδάφη το 1915» και «συνεχίζεται για 107 χρόνια λόγω της έλλειψης δικαιοσύνης».
Το σκεπτικό-κόλαφος
Σύμφωνα με την εφημερίδα Agos, ο Παϊλάν εξήγησε το σκεπτικό του νομοσχεδίου ως εξής:
«Η μεγάλη καταστροφή του αρμενικού λαού θα πρέπει να συζητηθεί, να ονομαστεί και να αποδοθεί δικαιοσύνη στο τουρκικό κοινοβούλιο. Εάν επιτευχθεί αυτό, δεν θα έχει σημασία τι έχουν να πουν σχετικά οι αρχηγοί κρατών και κοινοβουλίων άλλων χωρών. Η μόνη κοινωνία που θα γιατρέψει τις πληγές του αρμενικού λαού είναι η τουρκική κοινωνία και το μόνο κοινοβούλιο είναι η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Η γενοκτονία των Αρμενίων έγινε σε αυτά τα εδάφη και η δικαιοσύνη της μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε αυτή τη γη, στην Τουρκία. Ενας από τους λαούς με σημαντικό πληθυσμό που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, μεταξύ των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων, ήταν και οι Αρμένιοι.
Η χούντα, αποτελούμενη από τους Ταλάτ, Ενβέρ και Τζεμάλ Πασά, αποφάσισε να εκδιώξει τους μη μουσουλμανικούς λαούς για να οικοδομήσει ένα έθνος βασισμένο σε μια ενιαία ταυτότητα καθώς η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέρρεε.
Απελάσεις και σφαγές
Οι απελάσεις και οι σφαγές που ξεκίνησαν με τη σύλληψη σχεδόν 250 αρμένιων διανοουμένων στις 24 Απριλίου 1915, είχαν ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική εκδίωξη του αρμενικού λαού από τα αρχαία εδάφη του με τον Νόμο Προσωρινής Απέλασης που θεσπίστηκε στις 27 Μαΐου 1915 και τη σφαγή της συντριπτικής πλειονότητάς του γύρω από τους τόπους διαμονής τους και στις μεταναστευτικές διαδρομές.
Οι Αρμένιοι περιέγραψαν αυτό που συνέβη το 1915 με ονόματα όπως Μεγάλο Εγκλημα, Καταστροφή. Οι Ασσύριοι, από την άλλη, ονόμασαν το δράμα τους ως Seyfo [Σπαθί]. Οι Αρμένιοι που επέζησαν της Γενοκτονίας αγωνίζονται εδώ και 107 χρόνια για να βρουν δικαιοσύνη για τη μεγάλη καταστροφή που τους έπληξε.
Πολλά κράτη και πολιτειακά κοινοβούλια στον κόσμο έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Ωστόσο, αυτές οι αποφάσεις δεν θεράπευσαν τις πληγές του αρμενικού λαού. Εκατομμύρια Αρμένιοι της Ανατολίας που έπεσαν θύματα της Γενοκτονίας απεβίωσαν επί τρεις γενιές χωρίς να γευτούν το αίσθημα της δικαιοσύνης.
Ο Χίτλερ… στη Γερμανία
Τα ονόματα των κρατικών αξιωματούχων της περιόδου, που ήταν οι δράστες της Γενοκτονίας των Αρμενίων, δόθηκαν σε δημόσιους χώρους σε όλη την Τουρκία, ειδικά του Ταλάτ Πασά, του κύριου αυτουργού της Γενοκτονίας των Αρμενίων, προς υποστήριξη της πολιτικής της άρνησης, δόθηκε σε δρόμους, πάρκα, σχολεία.
Τα ονόματα και οι μνήμες των ευσυνείδητων κρατικών αξιωματούχων που στάθηκαν ενάντια στη μετεγκατάσταση και τις σφαγές, πλήρωσαν το τίμημα γι’ αυτό, όπως ο Χουσεΐν Νεσιμί – έπαρχος της Περιφέρειας Λίτζε, ο Κυβερνήτης της Κιουτάχειας Αλή Φαΐκ Μέη, ο Τζελάλ Μπέη – νομάρχης του Ικονίου, ο Μεχμέτ Χουσνιού Εφέντι – μουφτής του Μπογαζλιγιάν, διαγράφηκαν από την κοινωνική μνήμη.
Το να υπάρχουν τα ονόματα των δραστών της Γενοκτονίας των Αρμενίων στη δημόσια σφαίρα είναι μια πρακτική που βλάπτει την κοινωνική ειρήνη. Αν υπήρχαν δρόμοι, πλατείες και σχολεία με το όνομα Χίτλερ στη Γερμανία, τι είδους Γερμανία θα ήταν σήμερα;
Στο πλαίσιο αυτό, η αφαίρεση των ονομάτων των δραστών γενοκτονίας, όπως ο Ταλάτ Πασάς, που προκάλεσε την καταστροφή των λαών σε αυτά τα εδάφη, από τη δημόσια σφαίρα και τους επίσημους θεσμούς, όπως στην περίπτωση της Αργεντινής, θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς μια δημοκρατική Τουρκία καθώς διασφαλίζεται η κοινωνική ειρήνη.
Συνεχίζεται για 107 χρόνια
Η γενοκτονία, που ξεκίνησε σε αυτά τα εδάφη το 1915, συνεχίζεται για 107 χρόνια λόγω της έλλειψης δικαιοσύνης. Η Τουρκική Μεγάλη Εθνοσυνέλευση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για το όνομα της Μεγάλης Καταστροφής που έζησε ο αρμενικός λαός σε αυτά τα εδάφη, να ονομαστεί σύμφωνα με την αλήθεια, να αναγνωριστεί το μεγάλο έγκλημα από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, για τα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων και να αποδοθεί δικαιοσύνη ακόμη και μετά από 107 χρόνια.
Με το νομοσχέδιο που κατέθεσα στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας για την 107η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ζητώ την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, την αφαίρεση των ονομάτων των υπευθύνων της Γενοκτονίας από τους δημόσιους χώρους, την αντικατάστασή τους με τα ονόματα των δημοσίων υπαλλήλων που τάχθηκαν κατά της Γενοκτονίας και τη χορήγηση τουρκικής υπηκοότητας στα θύματα και στα μέλη των οικογενειών τους».
Πηγή: tourkikanea.gr