«Η πανδημία έχει λήξει. Έχει λήξει η πανδημική της φάση. Είμαστε στην ενδημική φάση» – «Η Ελλάδα θα ταλαιπωρηθεί ακόμα για αρκετούς μήνες»  


Ξεκάθαρος και κατανοητός για το που βρισκόμαστε με την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού και τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη, ήταν ο επιδημιολόγος και καθηγητής της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης, ο οποίος είπε εξαιρετικά ενδιαφέροντα πράγματα και για την Ελλάδα, αλλά και για θέματα όπως η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, τα lockdown και τα σκληρά μέτρα που επανέρχονται, αλλά και την περιβόητη ανοσία της αγέλης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του κυπριακού Σίγμα, ο κ.Ιωαννίδης εξήρε τη διαχείριση της Κύπρου, η οποία, όπως είπε, μαζί με τις περισσότερες χώρες έχει μεταφερθεί από την πανδημική φάση στην ενδημική, ενώ σχολίασε πως «η πανδημία έχει λήξει. Έχει λήξει η πανδημική της φάση. Είμαστε στην ενδημική φάση. Η Όμικρον με βάσει ότι βλέπουμε τώρα, φαίνεται ότι είναι ένα ενδημικό κύμα για πολλές χώρες».

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, ο καθηγητής δεν ήταν καθόλου αισιόδοξος, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «θα είναι ουραγός στην έξοδο από την πανδημία» και πως «θα ταλαιπωρηθεί ακόμα για αρκετούς μήνες», ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα «ήδη βρίσκεται στη θέση 35 παγκοσμίως από την αρχή της πανδημίας σε αριθμό νεκρών ανά εκατομμύριο πληθυσμού, είναι πιθανό ότι θα αναρριχηθεί κάπου στη θέση 25-30, μπορεί ακόμα και πιο ψηλά».

Για να προβλέψει αναφορικά με τη χώρα μας: «Είναι πολύ πιθανό ότι θα είναι η νο1 χώρα στη δυτική Ευρώπη (σ.σ. σε θανάτους), ίσως να συναγωνιστεί με το Βέλγιο».

Ο κ.Ιωαννίδης εξήγησε γιατί είναι πολύ υπέρ του εμβολιασμού, αλλά κατά της υποχρεωτικότητας, με ένα πολύ χαρακτηριστικό σχόλιο (μεταξύ άλλων που είπε): «Και τι σημαίνει υποχρεωτικό; Κάθε πόσο; Κάθε τέσσερις μήνες; Κάθε έξι μήνες; Κάθε χρόνο; Κάθε δύο χρόνια; Κάθε δύο μήνες; Μπαίνουμε σε μια παράλογη κατάσταση…»

Σύμφωνα με τον καθηγητή, πρέπει να το πάρουμε απόφαση να τελειώσουμε την πανδημία: «Οι πανδημίες τελειώνουν όταν εμείς το αποφασίσουμε … Πλέον έχουμε τα εμβόλια, έχουμε τα φάρμακα, έχουμε χίλια δυο, δεν φαίνεται ο ιός αυτός να είναι πλέον τόσο επιθετικός, ας προχωρήσουμε μπροστά».


 
Top