Η υποβολή δηλώσεων για το Πόθεν Έσχες έλαβε παράταση μέχρι και την 31η Ιανουαρίου του 2022. 
Το βράδυ της Τετάρτης κατατέθηκε στη Βουλή σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο: «Μεταρρυθμίσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και άλλες επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

«Η παρούσα διάταξη, ενόψει της υποχρέωσης υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων καθώς και των αντικειμενικών δυσχερειών κατά τη συγκέντρωση των συνυποβαλλομένων δικαιολογητικών λόγω των έκτακτων συνθηκών που διαμορφώθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού COVID-19, έχει στόχο να καταστήσει εφικτή τη συλλογή των προαναφερθέντων εγγράφων» αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Υπενθυμίζεται πως η ηλεκτρονική υποβολή των ετήσιων δηλώσεων έχει ξεκινήσει από τις 16 Σεπτεμβρίου.
Πόθεν έσχες: Τι σημαίνει
Το Πόθεν Έσχες ή αλλιώς Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) είναι η υποχρέωση υψηλόβαθμων φυσικών προσώπων να δηλώνουν, αλλά και να δικαιολογούν τα εισοδήματά τους ή άλλα περιουσιακά τους στοιχεία.
Υψηλόβαθμοι θεωρούνται ο πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι βουλευτές, οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι γιατροί και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Η Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία ενός ατόμου τη στιγμή υποβολής της δήλωσης.
Περιουσιακά στοιχεία θεωρούνται, μεταξύ άλλων, τα έσοδα που έχει κάποιος τα τρία τελευταία χρόνια, ακίνητα, μετοχές ελληνικών και ξένων εταιρειών, ομόλογα, καταθέσεις, οχήματα κ.λπ.
Το Πόθεν Έσχες υποβάλλεται μέσα σε 90 ημέρες από την ημερομηνία απόκτησης της ιδιότητας κάποιου ως υπόχρεου, δηλαδή από όταν καταλαμβάνει θέση που απαιτείται η συγκεκριμένη διαδικασία.


 
Top