«Δεν ήταν στις επιλογές της κυβέρνησης ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, αλλά είναι πολύ μεγάλο προτέρημα της κυβέρνησης και κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου να μπορεί να μεταβάλει την άποψή του, όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν και να προσαρμόζεται. Αλίμονο, αν μέναμε προσκολλημένοι στο παρελθόν από πείσμα». Αυτό υποστήριξε ε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 της ΕΡΑ και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος.

«Δεν το θεωρώ πολιτική επιπολαιότητα»
Εξηγώντας την απόφαση της κυβέρνησης, ο κ. Πικραμμένος επεσήμανε ότι οι πρότερες συνθήκες διεμόρφωναν την άποψη ότι ένας υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι αναγκαίος. Ωστόσο οι συνθήκες πλέον έχουν μεταβληθεί παγκοσμίως και ως εκ τούτου ήταν επιβεβλημένη μια νέα κρίση. «Είναι μεν υποχρεωτικός ο εμβολιασμός αλλά εγώ θα έκανα μια επιπλέον διάκριση. Η υποχρεωτικότητα δεν είναι άμεση, είναι έμμεση. Αυτό σε ένα κράτος δικαίου παίζει τον ρόλο του».

Την πολιτική απόφαση την λαμβάνει ο πρωθυπουργός, τόνισε ο κ. Πικραμμένος, αφού συμβουλεύεται τους αρμοδίους, τον Υπ. Υγείας και την Αναπληρωτή. Υπουργό Υγείας και αφού συμβουλευτεί και τις αρμόδιες επιτροπές. «Γι’ αυτό τον λόγο ο Πρωθυπουργός και προς τιμήν του ανέλαβε ακέραιη την πολιτική ευθύνη και μάλιστα ευθαρσώς το τόνισε και εχθές στην Βουλή. Το Σύνταγμα λέει ότι το κράτος οφείλει να μεριμνά για την δημόσια υγεία και να προστατεύει τους πολίτες του. Πώς το οργανώνει αυτό; Με διάφορα μέσα, με κυριότερο το εθνικό σύστημα υγείας. Όταν από την συμπεριφορά μιας συγκεκριμένης ομάδας του πληθυσμού διακινδυνεύεται το σύνολο του πληθυσμού, τότε τι πρέπει να κάνει ο υπεύθυνος κυβερνήτης; Να αδιαφορήσει;».

Ερωτηθείς σχετικά με το πολιτικό κόστος της απόφασης για την υποχρεωτικότητα στους άνω των 60, είπε χαρακτηριστικά «προσωπική μου άποψη είναι ότι εμένα θα με ενδιέφερε να κριθώ από την κοινωνία, ότι έλαβα την κατάλληλη στιγμή τα κατάλληλα μέτρα, είτε άρεσαν είτε όχι. Δεν με ενδιαφέρει να κερδίσω τις επόμενες εκλογές, με ενδιαφέρει να μείνω στην μνήμη των ανθρώπων, στην ιστορία ότι υπήρξα υπεύθυνος άνθρωπος».

Εκτός όμως από αυτό, προχώρησε και σε έναν -ανατριχιαστικό- ισχυρισμό που παραπέμπει σε ολοκληρωτικές αντιλήψεις και πρακτικές. Αν και είπε ότι εκφράζει "προσωπική άποψη", απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου "εάν προκειμένου να αντιμετωπίσεις τον κορονοϊό θα είναι καλοδεχούμενοι  κάποιοι περιορισμοί στην δημοκρατία;" υποστήριξε ότι "εγώ θα προτιμούσα να σώσω μια ανθρώπινη ζωή παρά να πω ότι υπήρξα δημοκράτης"...

(Το σχετικό  απόσπασμα μπορείτε να το ακούσετε ΕΔΩ μετά το 25:40) 

Συνταγματικώς ορθό το μέτρο της υποχρεωτικότητας
Το εν λόγω μέτρο έχει συνταγματικό έρεισμα, απάντησε σε σχετική ερώτηση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και σε μεγάλο βαθμό έχει κριθεί και από τα ελληνικά δικαστήρια όπως και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει κρίνει ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι αναγκαίος σε μια δημοκρατική κοινωνία. «Πιο ξεκάθαρα δεν μπορούσε να το πει».

Στην αρχή της αναλογικότητας, συνέχισε, κρίνεται το «αν θα μπορούσαμε να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με κάποιο ηπιότερο μέτρο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ήδη αποδείχθηκε από την προσέλευση μεγάλης ομάδας συμπολιτών μας, από την ραγδαία αύξηση των υποψηφίων προς εμβολιασμό ότι το μέτρο ήταν πρόσφορο».

Ως προς την επιβολή προστίμου ο κ. Πικραμμένος, είπε χαρακτηριστικά «πώς θα ήταν πρόσφορο το μέτρο αν δεν υπήρχε το πρόστιμο; Πώς θα οδηγούσε στον έμμεσο εξαναγκασμό; Το μέτρο πρέπει να είναι κατάλληλο και να οδηγεί σε άμεσα αποτελέσματα».

Ερωτηθείς εάν μαζί με τα δωρεάν σελφ τεστ που θα δοθούν τα Χριστούγεννα, θα μπορούσαν να διατίθενται και ράπιντ τεστ δωρεάν στον κόσμο, σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους για να περιοριστεί η διασπορά, ο κ. Πικραμμένος απάντησε πως θα ήταν μια καλή ιδέα στο πλαίσιο όποιου μέτρου θα μπορούσε να συνδράμει στον έλεγχο της πανδημίας.
 
Top