Αυξάνονται οι ακυρώσεις κρατήσεων αεροπορικών θέσεων για διακοπές στην Ελλάδα μετά την τελευταία υποτροπή της πανδημίας, επαναφέροντας το στοιχείο της αβεβαιότητας στον ελληνικό τουρισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει και επεξεργάζεται το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), ενώ τον Σεπτέμβριο οι ενεργές αεροπορικές κρατήσεις έκλεισαν στο 80% εκείνων του αντίστοιχου μήνα του 2019, περιόδου κατά την οποία δεν υπήρχε ακόμα η πανδημία, τον Οκτώβριο διαμορφώθηκαν τελικά 57,5% χαμηλότερα.

Ακόμα πιο ενδεικτικό της αναστροφής του κλίματος, όμως, είναι το γεγονός πως, σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, η μεταβολή στο ισοζύγιο αεροπορικών κρατήσεων (κρατήσεις μείον τις ακυρώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του μήνα αναφοράς) κατά τη διάρκεια του κάθε μήνα, από θετικό κατά 84,5% τον Σεπτέμβριο, γύρισε σε εντονότατα αρνητικό τον Οκτώβριο και ειδικότερα στο 147,9%. Δηλαδή, σε κάθε 100 νέες κρατήσεις σημειώνονταν 147 ακυρώσεις. Τα μεγέθη αυτά εκτιμάται πως έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου. Κάτι που θα διαπιστωθεί την επόμενη εβδομάδα, όταν επικαιροποιηθούν οι σχετικοί πίνακες.

Ωστόσο, η εικόνα είναι παρόμοια και για την Ιταλία και για την Πορτογαλία και για την Ισπανία, χώρες οι οποίες ούτως ή άλλως ανέκαμπταν με αργότερους ρυθμούς από την Ελλάδα. Διευκρινίζεται πως τόσο οι κρατήσεις όσο και οι ακυρώσεις αφορούν ταξίδια για τους αμέσως επόμενους μήνες, δηλαδή αυτές του Οκτωβρίου περιλαμβάνουν τον Νοέμβριο και όλους τους μήνες έπειτα από αυτόν στο μέλλον.

Συμπερασματικά, ενώ ο Σεπτέμβριος είχε γνωρίσει μια πλήρη αναστροφή του κλίματος, η οποία παρέπεμπε σε σταδιακή ανάκτηση του συνόλου της ταξιδιωτικής δραστηριότητας του 2019, ο Οκτώβριος και κατά πάσα βεβαιότητα και ο Νοέμβριος δείχνουν και πάλι υποχώρηση σε σχέση πάντοτε με το 2019.

Ο ελληνικός τουριστικός κόσμος, πάντως, διατηρεί ακόμα την αισιοδοξία του για την επόμενη χρονιά, αν και σε διαφορετικό βαθμό ανάλογα με την κάθε κατηγορία (με τον τουρισμό πόλεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε σαφώς μειονεκτικότερη θέση από αυτόν του καλοκαιριού). Ομως εισέρχεται ξανά σε συνθήκες σχετικά χαμηλής ορατότητας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του αυτή την εβδομάδα σε εκδήλωση για τον τουρισμό, εκτίμησε πως φέτος τα έσοδα θα κλείσουν τελικά στα επίπεδα των 10 δισ. και χαρακτήρισε τα 15 δισ. που προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2022 «έναν απόλυτα ρεαλιστικό στόχο», που μάλιστα «δεν αποκλείεται να ξεπεράσουμε», όπως κι αν εξελιχθεί η πανδημία μέχρι τον Μάρτιο. «Γνωρίζουμε», συμπλήρωσε, «ότι ο χειμώνας θα είναι πάρα πολύ δύσκολος, ξέρουμε ότι και το 2022 θα είναι χρονιά πανδημίας, αλλά αυτό για την Ελλάδα είναι ίσως πάλι πλεονέκτημά της. Διότι η Ελλάδα έχει καταφέρει τουριστικά, τα δύο τελευταία χρόνια, να θεωρηθεί ένας πάρα πολύ ασφαλής προορισμός διακοπών. Το 2022 λοιπόν, που πάλι θα είναι το κριτήριο η πανδημία, και ένα από τα βασικά κριτήρια του ταξιδιού και η ασφάλεια, θεωρώ ότι πάλι, παρότι και οι υπόλοιπες χώρες θα έχουν μπει στον ανταγωνισμό, θα έχουμε το πλεονέκτημα και πως πλέον όποια προβλήματα ανταγωνισμού αντιμετωπίσουμε θα έχουν να κάνουν κυρίως με την ποιότητα και τη στρατηγική μας στο μέλλον και θα εκδηλωθούν από το 2023 και μετά, όχι από το 2022».


 
Top