Το δικαστικό συμβούλιο έλυσε το γόρδιο δεσμό ανάμεσα σε ανακριτή και εισαγγελέα. Παρά το γεγονός ότι ο προϊστάμενος του πρωτοδικείου Πειραιά Βασίλης Τσελέπης κράτησε την απόφαση εφτασφράγιστο μυστικό... τίποτα δεν έμεινε κρυφό.

Συμπληρωματική ανάκριση αποφασίστηκε σήμερα από τις δικαστικές Αρχές του Πειραιά, ως προς την πολύκροτη υπόθεση που αφορά σε τυχόν εμπλοκή του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργατών του στην υπόθεση του «Noor 1».

Με σημερινό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, ήρθη η διαφωνία ανάμεσα στον ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά Ιωάννη Πετρόπουλο και τον εισαγγελέα Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου ως προς την πορεία της έρευνας.

Ο ανακριτής είχε ταχθεί υπέρ της αρχειοθέτησης της υπόθεσης.

Αντίθετα, ο εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου είχε κρίνει πως η ανάκριση πρέπει να συνεχιστεί και να διενεργηθούν συνολικά εννέα ανακριτικές πράξεις, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει εμπλοκή Μαρινάκη και συνεργατών του με το Noor1.

Μάλιστα, ζητούσε τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας και της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης εγκλημάτων Homeland, προκειμένου να διακριβωθεί αν είναι σύννομα τα επίδικα εμβάσματα προς τον καταδικασθέντα για τη μεταφορά των ναρκωτικών από τα Εμιράτα στην Ελευσίνα τον Ιούνιο του 2014.

Με το υπ’ αριθμ. 822/2021 βούλευμα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά τάχθηκε υπέρ του Εισαγγελέα προκειμένου να διενεργηθούν οι ακόλουθες ανακριτικές πράξεις:

1. Να αποσυσχετιστούν από την υπόθεση Μαρινάκη η δικογραφία σε βάρος των Τούρκων κατηγορούμενων φερόμενων ως αποστολέων και παραληπτών των ναρκωτικών Ουνγκάν Οχράν που κρατείται σε τουρκικές φυλακές, Νασί Σερίφ Ζιντάστι που διαφεύγει τη σύλληψη και Φαρντίν Ριγκαμπάντι που κρατείται στις φυλακές Κορίνθου.

2. Να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη από την Οικονομική Αστυνομία για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι σύννομες οι αποστολές χρηματικών ποσών ύψους άνω των 20 εκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρεία MCMP IL Maritime Capital Management Partners LLC με έδρα το Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών προς την εταιρεία G Tankers του Ευθύμιου Γιαννουσάκη.

3. Να ζητηθεί δικαστική συνδρομή από το γραφείο στην Ελλάδα της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης του εγκλήματος Homeland Security για να διακριβωθεί η προέλευση των χρημάτων που διατέθηκαν από την MCMP IL στην εταιρεία του Γιαννουσάκη και να διερευνηθεί αν αυτά προέρχονται από μετακύληση κεφαλαίων από την εταιρεία του κατηγορούμενου Β. Μαρινάκη με την επωνυμία Capital Ship Management Corp στα πλαίσια της εισόδου της επιχείρησης του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

4. Να ληφθεί ένορκη κατάθεση του Αμερικανού δημοσιογράφου Alexander Clap ο οποίος αποκάλυψε σε ρεπορτάζ του στο περιοδικό The New Republic με τίτλο «The Vampire Ship» τον Οκτώβριο του 2020, πως αντάλλαξε email με τον Τούρκο καταζητούμενο Ζιντάστι ο οποίος του ανέφερε πως ο Γιαννουσάκης μαζί με έναν Έλληνα τον οποίο αποκαλούσαν «Shishko» (σ.σ. που σημαίνει στα τουρκικά «χοντρός»), τον οποίο συνάντησε μία φορά, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2014, στο λόμπι του ξενοδοχείου Hilton Jumeirah στο Ντουμπάι. Επρόκειτο για μια συνάντηση για το «Noor 1», το οποίο θα αναχωρούσε λίγες εβδομάδες αργότερα από τα Εμιράτα μεταφέροντας την ηρωίνη.

5. Να ληφθεί ένορκη κατάθεση του Λιμενάρχη Ραφήνας αντιπλοιάρχου Γιώργου Κατσούλη ο οποίος ήταν επικεφαλής στη διερεύνηση της υπόθεσης του «Noor 1».

6. Να ζητηθεί συνδρομή από τις κυπριακές αρχές για να διαπιστωθεί για ποιο λόγο καταβλήθηκε το χρηματικό ποσό των 280.000 ευρώ στον Γιαννουσάκη ως ασφαλιστική κάλυψη ζημιών στο πλοίο του «Grand Island» στις 6-9-2012 στη Σαλαμίνα.

Πρόεδρος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά ήταν η Μαρία Σκουλάξινου, η οποία είχε γνώση της πολύκροτης υπόθεσης, καθώς είχε επιληφθεί και προς το αίτημα εξαίρεσης που είχε υποβάλει ο ανακριτής Ι. Πετρόπουλος, καθώς ο πατέρας του είχε οριστεί από την ΕΠΟ ποδοσφαιρικός δικαστής κατά την περίοδο παντοκρατορίας του Ολυμπιακού του Β. Μαρινάκη.

Η κυρία Σκουλάξινου είχε ταχθεί υπέρ του αιτήματος του ανακριτή, ώστε να μην αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά η πλειοψηφία του συμβουλίου του είχε δώσει το «πράσινο φως».

Δύο χρόνια μετά, ο κ. Πετρόπουλος ζήτησε να τεθεί η πολύκροτη δικογραφία σε βάρος του εφοπλιστή στο αρχείο με τη διαδικασία των τυπικών κλήσεων, δηλαδή χωρίς να απολογηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της διοίκησης του Πρωτοδικείου Πειραιά Βασίλειος Τζελέπης έδωσε εντολή στην προϊσταμένη των βουλευμάτων να μη δημοσιοποιηθεί στους δημοσιογράφους η άρση της διαφωνίας υπέρ του ανακριτή ή του εισαγγελέα - ούτε καν ο αριθμός του βουλεύματος, αν και τα βουλεύματα παίρνουν αριθμό και δημοσιεύονται.

Επίσης, καθ’ όλο αυτό το διάστημα που εκκρεμεί η υπόθεση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αλλά και μετά τη μετάθεση του ανακριτή Διαφθοράς Ι. Πετρόπουλου, δεν έχει καλυφθεί η θέση του από άλλον δικαστικό λειτουργό.

Ο νέος ανακριτή που θα χειριστεί πλέον την πολύκροτη υπόθεση θα οριστεί από τον πρόεδρο της διοίκησης του Πρωτοδικείου, Β. Τζελέπη.

Να σημειώσουμε ότι τον Φεβρουάριο εκδικάζεται η αναίρεση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την επανάληψη της δίκης ως προς τα ελαφρυντικά που δόθηκαν σε όσους καταδικάστηκαν για το Noor1 πριν λίγους μήνες από το εφετείο. Σύμφωνα με πληροφορίες του edolio5 o Βαγγέλης Μαρινάκης θεωρεί ότι η απόφαση αυτή του δικαστικού συμβουλίου είναι ενταγμένη σε ένα διαρκή εκβιασμό σε βάρος του που κατευθύνεται από το Μέγαρο Μαξίμου και αναμένετε εκ μέρους του ηχηρή απάντηση!   
 
Top