Σε ισχύ τέθηκαν από τις 06:00 σήμερα Δευτέρα 22/11 το πρωί τα νέα περιοριστικά μέτρα, τα οποία αφορούν ως επί το πλείστον τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη διασπορά του κορωνοϊού.

Απώτερος στόχος των νέων αυτών μέτρων είναι αφενός να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού έτσι ώστε η περίοδος των Χριστουγέννων να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κανονικότητα και αφετέρου να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων, έτσι ώστε τους επόμενους μήνες και σε συνδυασμό και με τους νοσήσαντες να δημιουργηθεί το περίφημο τείχος της ανοσίας που θα βάλει ένα οριστικό τέλος στην πανδημία και θα μετατρέψει σε ενδημικό τον ιό.
Έως τότε όμως απομένουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν.
Το πρώτο ζητούμενο τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι αν τα μέτρα αυτά θα αποδώσουν.
Διότι σε αυτήν την περίπτωση, δεν αποκλείεται να αυστηροποιηθούν περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα, με τα σενάρια να κάνουν λόγο ακόμα και για ολικό lockdown στους ανεμβολίαστους, δεδομένου ότι η κυβέρνηση διαμηνύει – τουλάχιστον έως τώρα – πως καθολικό lockdown δεν θα υπάρξει και ούτε θα επιβληθούν περιοριστικά μέτρα στους εμβολιασμένους.

Αν μη τι άλλο πρόκειται για ένα τεράστιο στοίχημα, τη στιγμή που πολλά κράτη στην Ευρώπη προχωρούν και πάλι σε lockdown.
Πάντως, πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως ήδη είναι αργά, πως το τέταρτο κύμα δεν μπορεί να ελεγχθεί και να περιοριστεί και πως οι νέοι αυτοί περιορισμοί θα στοχεύσουν στο να ανακόψουν το επόμενο, το πέμπτο κύμα που αναμένεται από Φεβρουάριο.
Βάσει πάντως των ειδικών, το τέταρτο κύμα αναμένεται να κορυφωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, αν και οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται έως τα μέσα Δεκεμβρίου και να πιέζουν τα νοσοκομεία, τα οποία ήδη βιώνουν εφιαλτικές στιγμές.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε πολλά νοσοκομεία, οι εφημερίες ήδη δεν βγαίνουν, τα ράντζα κατακλύζουν τους διαδρόμους μια και δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες κλίνες ενώ το προσωπικό εργάζεται έχοντας ξεπεράσει τα όρια του.


Πλεύρης: Θα επαναξιολογήσουμε τα μέτρα σε μια εβδομάδα – Όχι σε γενικό lockdown

Τη θέση πως σε μια εβδομάδα θα επαναξιολογηθούν τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σήμερα Δευτέρα 22/11 σε ισχύ διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, ο οποίος επανέλαβε κατηγορηματικά πως δεν θα υπάρξει γενικό lockdown.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Πλεύρης είπε ότι τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν από την επιτροπή των ειδικών την επόμενη εβδομάδα, οι οποίοι και κάνουν τις εισηγήσεις προς την Κυβέρνηση.
Ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε πως όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου αλλά η επιτροπή των ειδικών γνωμοδότησε ότι δεν πρέπει να κάνουν τη δεύτερη για ιατρικούς λόγους, θα θεωρούνται ως πλήρως εμβολιασμένο, ενώ όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό και δεν είχαν πιστοποιητικό από την Ελλάδα, θα θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι όπου και να έχουν εμβολιαστεί, αρκεί ο εμβολιασμός τους να έγινε με εμβόλιο που είναι εγκεκριμένος από τον EMA.

Όχι σε επέκταση της υποχρεωτικότητας

Ο κ. Πλεύρης ήταν κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων πέραν των υγειονομικών.
«Η Κυβέρνηση ούτε επιθυμεί, ούτε σκέφτεται να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού», είπε ο κ.Πλεύρης, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα μέτρα θα βοηθήσουν και θα συμβάλλουν στην αναχαίτιση του κύματος της πανδημίας και το ΕΣΥ το οποίο ενισχύεται συνεχώς θα αντέξει.
Παράλληλα επανέλαβε ότι γενικό lockdown δεν πρόκειται να υπάρξει ενώ διευκρίνισε ότι αυτό δε γίνεται για οικονομικούς λόγους, αλλά γιατί δεν είναι δυνατόν η πλειοψηφία των πολιτών που επέλεξε να εμβολιαστεί να περιοριστεί επειδή κάποιοι αρνούνται να κάνουν το αυτονόητο.
Επιπλέον, ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογίζονται τα κρούσματα αλλά και οι νεκροί της πανδημίας.

Τζανάκης: Αν δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα, ενδεχομένως να πάμε σε lockdown

Τη θέση πως αν δεν αποδώσουν τα νέα περιοριστικά μέτρα, τότε ενδεχομένως να πάμε σε ένα ιδιότυπο lockdown διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Ν. Τζανάκης.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Τζανάκης είπε πως τα νέα μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση, με τον περιορισμό στην κινητικότητα των ανεμβολίαστων που συμβάλλουν στην διασπορά του ιού, αλλά και με το μέτρο για το ωράριο στο λιανεμπόριο στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Όπως είπε, τα μέτρα θα αποδώσουν και θα ανακόψουν την πορεία της πανδημίας, αν και υποστήριξε πως «αν δεν αποδώσουν θα πρέπει να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα και ενδέχεται να πάμε σε νέο ιδιότυπο lockdown».

Σαρηγιάννης: Χειρότερη η κατάσταση για την Αθήνα στο άμεσο μέλλον

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είπε ότι περιμένουμε να δούμε αποκλιμάκωση από τον Δεκέμβρη αλλά πρέπει και μετά να συνεχίσουν να ισχύουν και να τηρούμε τα μέτρα, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα επειδή θα είναι γιορτές.
Σημείωσε ακόμα ότι στην Θεσσαλονίκη είμαστε σε φάση κορύφωσης ότι αναμένεται αρχή αποκλιμάκωσης από το τέλος αυτής της εβδομάδας. Τόνισε ότι το πρόβλημα θα είναι στα νοσοκομεία αναφέροντας ότι χθες το βράδυ στην Θεσσαλονίκη δεν υπήρχε καμία διαθέσιμη κλίνη σε ΜΕΘ – covid.
Για την Αθήνα είπε ότι η εικόνα θα γίνει χειρότερα στο άμεσο μέλλον, με τον αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει τις επόμενες ημέρες στα 2.300 την ημέρα.
Ο κ. Σαρηγιάννης, τέλος, σημείωσε ότι θα πρέπει να αυξηθεί η διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ στα μέσα του Δεκεμβρίου.

Παγώνη: Είσοδος των ανεμβολίαστων στα super market με αρνητικό rapid και διπλή μάσκας

Να μπαίνουν στα σούπερ μάρκετ οι ανεμβολίαστοι με αρνητικό rapid test και διπλή μάσκα, πρότεινε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ, η κα.Παγώνη είπε πως στα σούπερ μάρκετ δεν γίνεται πάντα να εφαρμοστεί ο κανόνας ένα άτομο ανά 8 τ.μ., καθώς και ότι οι πολίτες πάνε κάθε εβδομάδα και συνεπώς είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί από τις επιτροπές.
«Η μάσκα σώζει» τόνισε η κα. Παγώνη και επανέλαβε τη θέση της ότι θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική η χρήση της και στους εξωτερικούς χώρους τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους.
Εκτίμησε ότι άλλα περιοριστικά μέτρα δεν χρειάζονται καθώς έχουν προκαλέσει κούραση στον κόσμο και πως εάν εφαρμοστούν όσα ήδη ισχύουν «όλα θα πάνε μια χαρά».
Είπε επίσης ότι δεν θα πρέπει να ξαναγίνει συζήτηση περί lockdown ακόμη και για ανεμβολίαστους μόνο και τα μέτρα αυτά να είναι τα τελευταία.
Ωστόσο, η κα.Παγώνη προειδοποίησε ότι τα Χριστούγεννα θα είναι δύσκολα με σχεδόν 600 άτομα στις ΜΕΘ και με θανάτους σαν να χάνουμε σχεδόν δύο πούλμαν.
Για αυτό το λόγο συνέστησε προσοχή στα εορταστικά τραπέζια που θα γίνουν και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν.
«Η τρίτη δόση είναι αυτή που θα σώσει την ιστορία όλη» είπε η κα. Παγώνη και παράλληλα απηύθυνε έκκληση και στους πολίτες που δεν έχουν ακόμη κάνει την πρώτη, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται στους αρνητές αλλά σε όσους φοβούνται.

Άστοχη η παρατήρηση Πολάκη

Η κα.Παγώνη απάντησε στον Παύλο Πολάκη που αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλάξεων, λέγοντας ότι μάλλον δεν έχει δει όλες τις μελέτες, διαφορετικά είναι άστοχη η παρατήρηση που έκανε.
«Δεν ισχύει, γιατί το εμβόλιο όχι μόνο είναι αποτελεσματικό, είναι πολύ αποτελεσματικό και για όλες τις μεταλλάξεις.
Και ενημερώνω τον κ. Πολάκη και για τη Δέλτα plus» είπε η κα.Παγώνη

Σε ισχύ τα νέα μέτρα

Σε εφαρμογή τέθηκαν από σήμερα Δευτέρα 22/11 στις 6:00 το πρωί τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση του 4ου κύματος της πανδημίας covid-19, τα οποία αποσκοπούν στον να περιορίσουν την κινητικότητα των ανεμβολίαστων. Το Σάββατο δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00».

Αναλυτικά τα μέτρα για εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους:

- Υποχρεωτική παραμένει η χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός. Επίσης συστήνεται τήρηση αποστάσεων ενάμισι μέτρου μεταξύ των ατόμων (ένα άτομο ανά 2 τ.μ.) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μικτούς.
Διευκρινίζεται ότι τα παιδιά 0 - 4 ετών εισέρχονται σε όλους τους χώρους χωρίς έλεγχο.

Τα τρία στάδια

Τα νέα συμπληρωματικά μέτρα έχουν τρία στάδια.
Το πρώτο στάδιο είναι οι χώροι, οι οποίοι είναι προσβάσιμοι σε όλους- ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, χωρίς να υπάρχουν περαιτέρω μέτρα πλην της χρήσης μάσκας.
Αφορούν τους χώρους οι οποίοι είναι πρώτης ανάγκης όπως είναι τα φαρμακεία, οι χώροι προμήθειας τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κάβες.
Το δεύτερο στάδιο αφορά την πρόσβαση σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες τους τελευταίους 6 μήνες και ανεμβολίαστους με διαγνωστικό έλεγχο.

Αφορά στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου, ανοικτούς χώρους εστίασης, κομμωτήρια , στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασίας, στην εκπαίδευση, στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής στους χώρους λατρείας.
Οι πολίτες εισέρχονται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test, 72/48 ώρες αντίστοιχα πριν την παρουσία τους στο κατάστημα).
Οι ανήλικοι 4-17 ετών με αρνητικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test),εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν από την παρουσία τους στο χώρο.
Το τρίτο στάδιο αφορά την πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες από κορονοϊό τους τελευταίους έξι μήνες.
Αφορά κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων κλειστών χώρων δεξιώσεων, μουσικών σκηνών και μπουάτ , εστίαση, (εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ) , μουσεία, κλειστά μνημεία και χώρους διεξαγωγής εικαστικών και λοιπών καλλιτεχνικών εκθέσεων, κινηματογραφικές προβολές, θέατρα, συνέδρια, γυμναστήρια, γήπεδα, παιδότοπους σε εσωτερικό χώρο.
Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε άτομα που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο.
Οι επισκέπτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης.
Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν από την παρουσία τους στο χώρο.

Κυλιόμενο ωράριο και αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα εφαρμοστεί στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, κυλιόμενο ωράριο, ενώ τροποποιείται και το ωράριο των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα.
Συγκεκριμένα, το κυλιόμενο ωράριο θα ξεκινάει από τις 7:00 μέχρι τις 9:30 το πρωί .
Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα είναι ανοιχτά Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 , στην Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, καθώς και στους Δήμους Πατρέων, Ηρακλείου Κρήτης, Λάρισας, Βόλου, Ιωαννιτών, Τρικκαίων, Χαλκίδας, Σερρών, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Κατερίνης, Αγρινίου, Καλαμάτας, Καβάλας, Χανίων, Λαμίας, Κομοτηνής, Ρόδου, Δράμας, Βέροιας και Κοζάνης.

Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Ο αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με βάση τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων και τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας και η προσέλευση των εργαζομένων πραγματοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και τις οδηγίες του αρμόδιου Προϊσταμένου.
Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.
Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο, πιστοποιητικού εμβολιασμού, πιστοποιητικού νόσησης, βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test).
Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).
Εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος σημείου απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής.
Οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων και οι συναντήσεις εργασίας πραγματοποιούνται, μέσω τηλεδιάσκεψης ή μέσω φυσικής παρουσίας με τη συμμετοχή έως επτά ατόμων.

Ιδιωτικές επιχειρήσεις

Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό, εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού,εξαιρουμένων των τραπεζών και των περιπτώσεων στις οποίες δεν δύναται να προγραμματισθεί ραντεβού [επιχειρήσεις ταχυμεταφορών, ελληνικών ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.].
Ειδικώς ως προς τις τράπεζες, το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο, πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test).
Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Δικαστήρια, εισαγγελίες, έμμισθα, άμισθα υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του φορέα "Ελληνικό Κτηματολόγιο"

Κατά την είσοδο οι πολίτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν, πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test).
Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).
Στα δικαστήρια, στις εισαγγελίες και στα στρατιωτικά δικαστήρια επιτρέπεται μέχρι 15 άτομα στην αίθουσα.

Νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης

Ένας συνοδός/επισκέπτης ανά ασθενή.
Οι πλήρως εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο συνοδοί ασθενών δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.
Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί ασθενών, υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.
Οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους σε κάθε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας.
Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους σε κάθε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας.
Στις ανωτέρω περιπτώσεις, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων επιβεβαιώνονται μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR.

Από τις ανωτέρω υποχρεώσεις εξαιρούνται οι συνοδοί ασθενών που προσέρχονται σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19.
Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test)
Από τις ανωτέρω υποχρεώσεις εξαιρούνται ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.

Χώροι Λατρείας

Είσοδος ατόμων για συμμετοχή σε θρησκευτική τελετή με πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test).
Δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) για παιδιά 4-17 ετών.
Εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Στους 17.313 οι νεκροί

Στους 17.313 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, κατά το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα καταγράφονται 76 νέοι θάνατοι ενώ στις ΜΕΘ της χώρας νοσηλεύονται 590 διασωληνωμένοι ασθενείς.
Καταγράφονται συνολικά 4.108 νέα κρούσματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.108 , εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 878.920 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 99 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.869 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 76, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.313 θάνατοι.
Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 590 (60.8% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 83.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 490 (83.05%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 100 (16.95%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.438 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 385 (ημερήσια μεταβολή -14.82%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 433 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).




Δείγματα που έχουν ελεγχθεί:

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 7.338.858 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 25.692.336 δείγματα.
O μέσος όρος του επταημέρου είναι 375.756 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests):
Έως 20 Νοεμβρίου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 54.244.874 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 3.159.782 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.



Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ:
Στις 20 Νοεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκαν 36 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 12.105 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 437 θετικά (3,61%).

Αναλυτικότερα τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική:

Ανατολική Αττική: 114 κρούσματα
Βόρειος Τομέας Αθηνών: 149 κρούσματα
Δυτική Αττική: 39 κρούσματα
Δυτικός Τομέας Αθηνών: 119 κρούσματα
Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 323 κρούσματα
Nήσων: 25 κρούσματα
Νότιος Τομέας Αθηνών: 115 κρούσματα
Πειραιώς: 136 κρούσματα

... και στην Ελλάδα




www.bankingnews.gr

 
Top