Στην προκειμένη περίπτωση ο 63χρονος Μανώλης Καραμολέγκος, διοικητικός ηγέτης και βασικός μέτοχος της εισηγμένης στο χρηματιστήριο, συνεπώνυμης αρτοβιομηχανίας, είναι κατά τέσσερα χρόνια μεγαλύτερος από την αδελφή του Μαρία. Ωστόσο και όπως δείχνουν τα πράγματα, η πραγματική απόσταση που χωρίζει πλέον τα δύο αδέλφια είναι καταφανώς μεγαλύτερη από την ηλικιακή τους διαφορά…
Αν και επισήμως δεν έχει βγει κάτι προς τα έξω, εν τούτοις, όσοι γνωρίζουν περισσότερα, κάνουν λόγο για τυπική κατάληξη μιας «σοβούσας δυσαρμονίας σχέσεων».
Η Μαρία Καραμολέγκου δεν έχει πιά θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ το μετοχικό της ποσοστό (20,17%) το αγόρασε προ ημερών ο αδελφός της Μανώλης έναντι 4,8 εκατ. ευρώ. Σήμερα η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας είναι 31.000.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η Μαρία πούλησε όσο - όσο.
Ως Αντιπρόεδρος, με εκτελεστικές αρμοδιότητες, η Μαρία Καραμολέγκου συνυπέγραψε για τελευταία φορά τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, που αφορούσαν το πρώτο 6μηνο του 2019. Έκτοτε, δεν είχε άλλη…ορατή ανάμειξη στα των ισολογισμών.
Στην ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου που προέκυψε μετά από την τακτική γενική συνέλευση του Μάϊου της εφετινής χρονιάς, η Μαρία Καραμολέγκου άλλαξε πόστο.
Και από Αντιπρόεδρος «κατηφόρισε» σε θέση εκτελεστικού μέλους. Όπου δεν έμελλε να μείνει για πολύ.
Στην έκτακτη γενική συνέλευση του περασμένου Αυγούστου, αν και ήταν ανάμεσα στα συνολικά 8 μέλη του Δ.Σ ( 6 παλαιά και 2 νέα) που προτάθηκαν για εκλογή, εν τέλει το όνομά της χάθηκε… Χωρίς να γίνουν γνωστά τα πώς και τα γιατί της…βουβής «αποκαθήλωσής» της από το διοικητικό επιτελείο της εταιρείας.
Ούτε και για το εάν και κατά πόσο οι κινήσεις αυτές μπορεί να σχετίζονται ως ένα βαθμό με την εφαρμογή των νέων κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, ή έχουν μόνο και μόνο την «σφραγίδα» της ενδοοικογενειακής αντιπαράθεσης.
Στις 22 Οκτωβρίου η Μαρία Καραμολέγκου πούλησε τα δύο «πακέτα» της μετοχικής της συμμετοχής στην εισηγμένη αρτοβιομηχανία. Και τέσσερις αργότερα γνωστοποιήθηκε ότι αγοραστής ήταν ο αδελφός της Μανώλης, Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Η Μαρία Καραμολέγκου με την μητέρα της (φωτό του 2016)Η Μαρία Καραμολέγκου (φωτό του 2016)
Εντός του Σεπτεμβρίου η αρτοβιομηχανία προχώρησε στη σύναψη δύο ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ, με 12ετή περίοδο αποπληρωμής και δικαίωμα επέκτασης για επιπλέον 3,5 χρόνια.
Το μεγαλύτερο από τα δύο ομολογιακά ( 14,8 εκατ. ευρώ) είναι χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Υποδομών. Σχεδόν όλο το ποσό των δανειακών κεφαλαίων ( 19,2 εκατ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για την ισόποση εξόφληση βραχυπρόθεσμου δανεισμού.
Παράλληλα με το βαρύ φορτίο των υποχρεώσεων, η αρτοβιομηχανία έχει να διαχειριστεί και το φλέγον ζήτημα του αυξημένου κόστους των πρώτων υλών. Χωρίς μέχρι τώρα να έχει προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών διάθεσης των προϊόντων της.
Από την άλλη πλευρά το «πετράδι του στέμματος» στις επενδυτικές πρωτοβουλίες είναι η κατασκευή μιας νέας παραγωγικής μονάδας, αλλά και ενός υπερσύγχρονου κτηρίου αποθήκευσης και διανομής, στο Κορωπί. Προϋπολογισμού 27,3 εκατ. ευρώ.
Να σημειώσουμε ότι η Μαρία Καραμολέγκου έχει κάνει δική της επιχείρηση η οποία ονομάζεται Τα Κουλουράκια της Μαρίας Καραμολέγκου.
Το «διαζύγιο» που επήλθε ανάμεσα στα δύο αδέλφια, δεν είναι φυσικά ούτε το πρώτο, ούτε και το μοναδικό σε επιχειρήσεις με έντονο οικογενειακό χρώμα. Οι περιπτώσεις των αδελφών Δομαζάκη και Καράτζη είναι οι πιο πρόσφατες… Ενώ έχουν προηγηθεί ανάλογες με τους αδελφούς Χόντου, Κωνσταντινίδη ( των ζαχαροπλαστείων) , Κούτλα, Αγγελόπουλου, Καρέλια και αρκετών άλλων.