Για ηθική και φυσική αυτουργία στη δολοφονία του 36χρονου Αιγυπτίου ντίλερ ναρκωτικών, γνωστού με το ψευδώνυμο «Χαμπίμπι», θα καθίσουν στο εδώλιο του εφετείου κακουργημάτων στις 13 Οκτωβρίου οι Γιώργος Καλαϊτζίδης και Νίκος Ματαράγκας. 
Πρόκειται για δύο από τα παλαιότερα και πιο δραστήρια μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας», εις βάρος των οποίων η εισαγγελία άσκησε κακουργηματική δίωξη έπειτα από αξιολόγηση του προανακριτικού υλικού που συγκέντρωσε το τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας. 
Η δίωξη για φυσική αυτουργία εις βάρος του Ματαράγκα βασίζεται σε δύο καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που φέρονται να τον αναγνωρίζουν, παρότι οι δύο δράστες είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, ο ένας με κράνος μηχανής και ο δεύτερος με κουκούλα. Η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας, αντιστοίχως, βασίζεται στο γεγονός ότι ο Καλαϊτζίδης βρισκόταν στην παρέα των αναρχικών που μερικούς μήνες πριν από τον φόνο είχαν δεχθεί επίθεση με μαχαίρι από τον 36χρονο Αιγύπτιο και την ομάδα του στην πλατεία Εξαρχείων.

Η δολοφονία του Αιγυπτίου έγινε το πρωί της 7ης Ιουνίου 2016 στη συμβολή των οδών Ερεσού και Θεμιστοκλέους, λίγα μέτρα από την πλατεία Εξαρχείων. Οι δράστες επέβαιναν σε μηχανή και τον πυροβόλησαν πέντε φορές στο κεφάλι και στο σώμα. Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», όπου εξέπνευσε. 

Ενα μήνα αργότερα, την ευθύνη για τον φόνο είχαν αναλάβει με κείμενο στο Διαδίκτυο οι «Ενοπλες Ομάδες Πολιτοφυλάκων», μια οργάνωση που έκανε τότε την πρώτη και μοναδική εμφάνισή της.

Από το προανακριτικό υλικό που συγκέντρωσε το Ανθρωποκτονιών προκύπτει ότι τη στιγμή της δολοφονίας ο «Χαμπίμπι» δεν ήταν μόνος του στο σημείο. Περιστοιχιζόταν από άτομα του φιλικού περιβάλλοντός του, πιθανόν τοξικομανείς. Όπως κατέθεσαν αρκετούς μήνες μετά το συμβάν στους αστυνομικούς, οι δράστες τούς απείλησαν με όπλα και τους διέταξαν να φύγουν πριν πυροβολήσουν και σκοτώσουν τον Αιγύπτιο. Εξεταζόμενοι από τους αστυνομικούς δεν αναγνώρισαν τον Ματαράγκα. Ωστόσο, μία γυναίκα από αυτούς επικαλέστηκε τη μαρτυρία ενός αλλοδαπού, γνωστού με το ψευδώνυμο «Ανούρ», ο οποίος φέρεται να της εκμυστηρεύτηκε ότι ο ένας από τους δύο δράστες ήταν ο Ματαράγκας. Ενώπιον των αστυνομικών που τον εξέτασαν, πάντως, ο «Ανούρ» δήλωσε πλήρη άγνοια για την υπόθεση.

Στη δικογραφία υπάρχει η κατάθεση ενός ακόμα αυτόπτη μάρτυρα. Πρόκειται για άτομο από το περιβάλλον του θύματος, που φέρεται να δήλωσε άστεγος την περίοδο που εξετάστηκε από τους αστυνομικούς. Περιγράφει ότι διασταυρώθηκε με τη μηχανή των δραστών κατά τη διαφυγή τους μετά τον φόνο και αναγνώρισε τον Νίκο Ματαράγκα από τον σωματότυπο και ένα χαρακτηριστικό μπουφάν που φορούσε.
Αναφορικά με την ηθική αυτουργία, η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. στέκει στο γεγονός ότι ο Γιώργος Καλαϊτζίδης είχε δημοσίως καταφερθεί εναντίον του 36χρονου Αιγυπτίου, με αφορμή επίθεση με μαχαίρια που φέρεται να είχε εξαπολύσει εναντίον του, τη νύχτα της 26ης προς την 27η Φεβρουαρίου.

"Την τελευταία στιγμή, σύντροφος που ήταν παρών έπεσε ανάμεσα σε εμένα και στο μαχαίρι και με γλίτωσε», είχε γράψει ο Καλαϊτζίδης, περιγράφοντας τον 36χρονο ως «ημιπαράφρονα διακινητή ναρκωτικών». Δύο εβδομάδες αργότερα, με αφορμή την επίθεση στον Καλαϊτζίδη και στα υπόλοιπα μέλη της κατάληψης Κ* ΒΟΞ, αντιεξουσιαστές είχαν πραγματοποιήσει πορεία στα Εξάρχεια επιδεικνύοντας στην κάμερα τουλάχιστον δέκα πιστόλια και αυτόματα όπλα. Στη δικογραφία επισημαίνεται, τέλος, ότι τις ημέρες μετά το επεισόδιο «Χαμπίμπι» – αναρχικών τα δύο μέλη του «Ρουβίκωνα» είχαν –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.– απειλήσει με όπλα άτομα που πωλούσαν ναρκωτικά στα Εξάρχεια, λέγοντάς τους ότι «θα χυθεί αίμα».

Οι δύο κατηγορούμενοι, πάντως, αρνούνται τις κατηγορίες και κατήγγειλαν με κείμενο στην ιστοσελίδα της συλλογικότητας «κρατική σκευωρία» εναντίον τους. Η συνήγορός τους απέδωσε τη δίωξη στην προσπάθεια να πληγεί η ηθική υπόσταση των δύο αναρχικών και η πολιτική ταυτότητά τους.   
 
Top