Μια εκρηκτική πρόταση καταθέτει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου για να διευκολυνθεί μια πιθανή συγκυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ...

Σε άρθρο του στα ΝΕΑ υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -και άρα ο Αλέξης Τσίπρας- πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου για την ισοπεδωτική κριτική που έκανε το 2009-2010. Ο Κούλογλου ανοίγει την πόρτα της συνεργασίας αν και όπως είναι ήδη γνωστό οι σχέσεις του με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι τόσο καλές. Ωστόσο την προσπάθεια την έκανε και μπορεί να βρει και αρκετούς να την στηρίξουν εντός του ΣΥΡΙΖΑ…

Το επίμαχο απόσπασμα, αφού αναφέρεται στη θετική πορεία της σοσιαλδημοκρατίας διεθνώς:
«Όλα αυτά δεν συνεπάγονται αναγκαστικά και καλά νέα για την ελληνική σοσιαλδημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ, το οποίο κουβαλάει τα θετικά αλλά και τις παλιές αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ. Αλλά έστω και με τον βασανιστικό τρόπο που συμβολίζουν οι πολλές υποψηφιότητες για την προεδρία, η σοσιαλιστική παράταξη δείχνει ότι δεν έχει πει την τελευταία της λέξη. Οι διεθνείς εξελίξεις αναδεικνύουν την ιδέα της προοδευτικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα, ως εναλλακτική λύση στην μητσοτακική δεξιά. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμη στο χώρο της αριστεράς/κεντροαριστεράς, πρέπει να κάνει και αυτός τα αναγκαίες κινήσεις

Η χρεοκοπία της χώρας το 2009 δεν οφειλόταν στο ΠΑΣΟΚ, αλλά στις δομικές αδυναμίες του ευρώ και της ελληνικής οικονομίας και κυρίως τη φαύλη διακυβέρνηση της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης που είχε προηγηθεί.

Ο Γιώργος Παπανδρέου υποτίμησε την έκταση της οικονομικής κρίσης και έκανε λάθη όταν έσκασε η βόμβα στα χέρια του. Αλλά έχει τα σοβαρά ελαφρυντικά της έλλειψης εμπειρίας, συνολικά του πολιτικού προσωπικού, και της πολύ δύσκολης και επείγουσας κατάστασης που παρέλαβε. Με την εμπειρία του 3ου μνημονίου που αναγκάστηκε να δεχθεί και να διαχειριστεί, του κυνισμού των αδυσώπητων δανειστών, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραδεχθεί ότι αρκετές από τις κριτικές του εναντίον της τότε κυβέρνησης ήταν υπερβολικές. Μια τέτοια παραδοχή θα διευκόλυνε την πορεία προς μια προοδευτική διακυβέρνηση».


 
Top