Πράγματι, λοιπόν, όπως αναφέρει ο Τούρκος αρθρογράφος, η γείτων των 80 εκατομμυρίων ανθρώπων δεν θα επιλέξει να τα βάλει με τα 10 εκατομμύρια των Ελλήνων… - αν και πολλοί Τούρκοι έχουν στην καρδιά και στο μυαλό τους τα νησιά και τη Δυτική Θράκη.
Σημειώνεται ότι η Ευρώπη, παρά ταύτα, έχει αποδεχτεί τον ιταλικό αλυτρωτισμό, για την «απελευθέρωση» της Τεργέστης, της Νίκαιας, της Κορσικής και της Μάλτας από την αυστριακή, ελβετική, γαλλική και βρετανική κυριαρχία.
«Αλλά καμία από αυτές τις πόλεις ή χώρες δεν πρόκειται να αγοράσει στόλους μεταχειρισμένων πολεμικών αεροσκαφών και φρεγατών από τη «μία και μοναδική πυρηνική δύναμη της Ευρώπης. («Ντροπή σας, κύριε Κυριάκο Μητσοτάκη, που αποκαλείτε τη Γαλλία έτσι!)» αναφέρει ο Τούρκος συντάκτης και συνεχίζει:
Αλλά οι συνθήκες ειρήνης, που υπογράφηκαν εκούσια ή ακούσια, έκλεισαν κάθε παράθυρο αναθεωρητισμού.
Ανεξάρτητα από το πόσο άδικη φαίνεται η υπάρχουσα διεθνής τάξη στον σημερινό κόσμο, εξακολουθούμε να αναζητούμε τρόπους να την αποκαταστήσουμε στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.
Γνωρίζουμε ότι οι πέντε κάτοχοι του δικαιώματος αναβλητικής αρνησικυρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα αποτρέψουν οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική προσπάθεια, αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η πλειοψηφία των εθνών θα το κάνει κάποτε!».
«Δεν θα φτάσουμε ποτέ στα νησιά του Αιγαίου»
Κατόπιν, όπως αναφέρεται σχετικά, όπως η Ιταλία δεν πρόκειται να ανακτήσει την Κορσική, έτσι και οι ελπίδες της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου θα αποδειχθούν φρούδες.
«Παρόλο που μπορούμε σχεδόν να αγγίξουμε το Καστελόριζο από το Kaş, κοντά στην Αττάλεια, παίρνουμε μαζί μας τα διαβατήριά μας όταν κολυμπάμε στις παραλίες Büyükçakıl ή Küçükçakıl.
Διότι, αν κολυμπήσουμε λίγο πιο μακριά, η ελληνική ακτοφυλακή θα μας ψαρέψει από τη θάλασσα.
Είναι ελληνικό έδαφος, το αποδεχθήκαμε στη διάσκεψη του Παρισιού το 1946.
Η Τουρκία θα μπορούσε να προβάλει αντιρρήσεις για τα 46 νησιά που θα έπρεπε να της ανήκουν, αλλά δεν το έκανε.
Το ίδιο έγινε και στη Δυτική Θράκη.
Γιατί; Διότι η Τουρκία προσπαθούσε να εξασφαλίσει τη θέση της στην οικογένεια των εθνών, όπως ισχυρίστηκε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Woodrow Wilson» αναφέρει ο Τούρκος αρθρογράφος.
Νησιά, νησιά, νησιά
Οι Τούρκοι μπορεί να κάνουν αυτή τη συζήτηση ad nauseam, αλλά δεν θα αλλάξει κάτι.
«Αυτά τα νησιά ανήκουν τώρα στους αδελφούς Έλληνες, παρότι η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να διατηρεί στρατό σε Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Λήμνος, Σαμοθράκη, Κάρπαθο, Καστελόριζο (Μεγίστη), Ρόδο, Σύμη, Τήλος, Κω, Κάλυμνο, Λέρος, Πάτμο, Ψαρά, Κάσο, Νίσυρο, Λειψούς και Χάλκη.
Αλλά όταν de facto καταργείται μια διεθνής συμφωνία, τι κάνουν τα άλλα μέρη;
Το αποδέχονται;
Αυτό είναι ένα ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουν τώρα οι σύμμαχοι και φίλοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, δηλαδή η Ελλάδα, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Εάν δεν απαντήσουν στην ερώτηση τώρα, μπορεί να είναι πολύ αργά για να διατηρηθεί η συμφωνία του Παρισιού ως έχει».
«Σημείωση προς Μητσοτάκη»
Οι Τούρκοι εστιάζουν στο ζήτημα της αποστρατικοποίησης εξαιτίας όσων είχε υπονοήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν υιοθέτησε το ελληνογαλλικό αμυντικό σύμφωνο.
Είπε ότι η κυβέρνησή του όχι μόνο αγόρασε έξι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Dassault Rafale και τρεις φρεγάτες γαλλικής κατασκευής, αλλά επίσης υπέγραψε αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, βάσει της οποίας το Παρίσι θα βοηθήσει στην υπεράσπισή της Ελλάδας.
«Η συμφωνία του ΝΑΤΟ έχει το ίδιο άρθρο: εάν μια χώρα επιτεθεί στην Ελλάδα, η Τουρκία θα είναι μία από τις χώρες του ΝΑΤΟ που θα σπεύσει να τη βοηθήσει!
Έτσι, η Ελλάδα έχει πλέον μια συμμαχία εντός μιας συμμαχίας.
Στην ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο Μητσοτάκης είπε ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα του - με τα λόγια του - δεδομένης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Όλοι κατάλαβαν ότι εννοούσε την Τουρκία.
Η Τουρκία έχει πράγματι δύο ζητήματα με τις ελληνικές ενέργειες στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν σέβονται τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ).
Η Τουρκία έχει εκδώσει NAVTEX για τις ενέργειές τους.
Πρόσφατα, ένα ενοικιαζόμενο ερευνητικό σκάφος παραβίασε την τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Η Τουρκία δεν λέει ότι αυτά τα ερευνητικά σκάφη δεν μπορούν να πλεύσουν με ασφάλεια στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Μάλλον, λέει ότι τέτοιες δραστηριότητες θα πρέπει να γίνονται κατόπιν συνεννόησης.
Ας υποθέσουμε ότι ο Μητσοτάκης παίρνει σύντομα τα πολεμικά αεροσκάφη και τις φρεγάτες του.
Εάν το ενοικιαζόμενο ερευνητικό πλοίο του εκδιωχθεί ξανά όταν παραβιάσει τα τουρκικά χωρικά ύδατα, την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) ή την υφαλοκρηπίδα, τότε θα επιτεθεί στα τουρκικά πλοία και θα ζητήσει τη βοήθεια της Γαλλίας;
Η Τουρκία δεν λέει ότι αυτά τα ερευνητικά σκάφη δεν μπορούν να πλεύσουν με ασφάλεια στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Μάλλον, λέει ότι τέτοιες δραστηριότητες θα πρέπει να γίνονται κατόπιν συνεννόησης.
Ας υποθέσουμε ότι ο Μητσοτάκης παίρνει σύντομα τα πολεμικά αεροσκάφη και τις φρεγάτες του.
Εάν το ενοικιαζόμενο ερευνητικό πλοίο του εκδιωχθεί ξανά όταν παραβιάσει τα τουρκικά χωρικά ύδατα, την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) ή την υφαλοκρηπίδα, τότε θα επιτεθεί στα τουρκικά πλοία και θα ζητήσει τη βοήθεια της Γαλλίας;
Ευχαριστώ τον θεό που ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρευρέθηκε επίσης σε εκείνη τη κοινοβουλευτική σύνοδο για να προσθέσει ότι ο Μητσοτάκης αγόρασε μόνο ένα γαλλικό όνειρο».
www.bankingnews.gr
www.bankingnews.gr