Εκρηκτική άνοδο εμφάνισε τον Αύγουστο ο ετήσιος τζίρος στον κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας, δίνοντας συνέχεια στην ισχυρή ανάκαμψη των τελευταίων μηνών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ):

Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2020, παρουσίασε αύξηση 31,6%.
Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2021, παρουσίασε μείωση 17,1%.
Ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2020 – Αυγούστου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2019 – Αυγούστου 2020, παρουσίασε αύξηση 10,1%.



Η ετήσια άνοδος κατά 31,6%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οφείλεται στους παρακάτω τομείς:


Αύξηση κατά 31,8% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, ποτοποιίας, παραγωγής βασικών μετάλλων, κατασκευής μεταλλικών προϊόντων.

Αύξηση κατά 13,4% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Η αύξηση αυτή προήλθε από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, λοιπών ορυχείων και λατομείων.

Όσον αφορά τους επιμέρους κλάδους δραστηριοποίησης, ξεχώρισε η εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη – άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικές δραστηριότητες εξόρυξης, η οποία εκτινάχθηκε κατά 466%. Φυσικά, αυτό οφείλεται τόσο στην σαφώς υψηλότερη ζήτηση σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020, όσο και στην εν εξελίξει ενεργειακή κρίση.

Κατά 53% ενισχύθηκε και η βιομηχανία δέρματος – δερμάτινων ειδών, ενώ η ποτοποιία αυξήθηκε κατά 35,8% και η κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού κατά 34%.



Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2021, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση 10,1% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020, με αποτέλεσμα ο μέσος δείκτης του τελευταίου 12μήνου να καταγράψει άνοδο κατά 9,5%.

moneyreview.gr
 
Top