Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση της e-food να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων της και να μετατρέψει την σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε μπλοκάκι.
Ο εργατολόγος δικηγόρος Γιάννης Καρούζος χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή καταχρηστική καθώς γίνεται μετά την εφαρμογή του εργασιακού νόμου ο οποίος αντιμετώπισε το θέμα αυτών των εργαζομένων φοβικά και στην ουσία δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να υιοθετούν τέτοιες πρακτικές.

Όπως μας εξηγεί η εξέλιξη των riders στην εργασιακή τους μεταχείριση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα παραμένει αβέβαιη, καθώς εργάζονται περιστασιακά χωρίς προκαθορισμένο ωράριο και με εξαντλητική και σωματική καταπόνηση.

Από την πλευρά της η e-food αναφέρει ως αιτία αυτής της αλλαγής στις εργασιακές της σχέσεις, την «αύξηση της παραγωγικότητας», με γνώμονα την οποία είχε ήδη εφαρμόσει το σύστημα αξιολόγησης με batch, όπως όριζαν οι συμβάσεις που οι ταχυμεταφορείς υπέγραφαν με τη συνεργαζόμενη εταιρεία διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού Manpower.
Σύμφωνα με τον τελευταίο εργασιακό νόμο οι ψηφιακές πλατφόρμες συνδέονται με τους παρόχους υπηρεσιών με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ή συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου.

Η σύμβαση μεταξύ ψηφιακής πλατφόρμας και παρόχου υπηρεσιών τεκμαίρεται ότι δεν είναι εξαρτημένης εργασίας, εφόσον ο πάροχος υπηρεσιών δικαιούται, βάσει της σύμβασής του, σωρευτικά:

α) Να χρησιμοποιεί υπεργολάβους ή υποκατάστατους για να παρέχουν τις υπηρεσίες που έχει αναλάβει να προσφέρει. Η προϋπόθεση αυτή πληρούται, ακόμη και αν η ψηφιακή πλατφόρμα αξιώνει οι υπεργολάβοι και υποκατάστατοι του παρόχου υπηρεσιών να έχουν υποβληθεί σε εκπαίδευση ή να φέρουν στολή ή να τηρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας ή να έχουν τύχει των κατάλληλων εξετάσεων υγείας και γενικότερα να συμμορφώνονται προς τους γενικούς όρους παροχής υπηρεσιών, υγιεινής και ασφάλειας που ισχύουν για τους παρόχους υπηρεσιών, που συνδέονται συμβατικώς με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

β) Να επιλέγει τα διάφορα έργα που η ψηφιακή πλατφόρμα του προτείνει να αναλάβει ή να θέτει μονομερώς ο ίδιος τον μέγιστο αριθμό τέτοιων έργων που εκάστοτε θα αναλαμβάνει, ο οποίος μπορεί και να μεταβάλλεται, υπό την προϋπόθεση ότι πάντοτε καθορίζεται μονομερώς από τον ίδιο.
γ) Να παρέχει τις ανεξάρτητες υπηρεσίες του προς οποιονδήποτε τρίτο ή να εκτελεί έργα για οποιονδήποτε τρίτο, συμπεριλαμβανομένων ανταγωνιστών της ψηφιακής πλατφόρμας.


δ) Να καθορίζει ο ίδιος τον χρόνο παροχής των υπηρεσιών του, εντός δεδομένων χρονικών πλαισίων, προσαρμόζοντάς τον στις προσωπικές του ανάγκες και όχι με βάση τα συμφέροντα της ψηφιακής πλατφόρμας.   
 
Top