Μιχάλης Κοσμετάτος
Οι διαρκώς αυξανόμενοι ρυθμοί της ψηφιοποίησης όχι μόνο του δημόσιου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα ωθούν σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό τις –κατά κύριο λόγο εισηγμένες- ελληνικές εταιρίες πληροφορικής σε επενδυτικές κινήσεις, οι οποίες ενισχύουν την θέση τους στην αγορά.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό σκέλος στην προσπάθεια των διοικήσεων τους για την περαιτέρω ανάπτυξη τους αποτελεί αυτό των εξαγορών. Την τελευταία τουλάχιστον διετία ο πήχης έχει ανέβει πολύ σε αυτό το «πεδίο», με αλλεπάλληλα deals να καταγράφονται στο ενεργητικό των παραδοσιακών δυνάμεων του εγχώριου κλάδου.

Στο συγκεκριμένο timing διαπιστώνεται μια αρκετά έντονη τάση για εξαγορές άλλων εταιριών στο εξωτερικό από τους Greeks της πληροφορικής, σε όλα τα …μήκη και πλάτη σχεδόν της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Τι ψάχνουν, τι επιδιώκουν με αυτές τις κινήσεις; Η ενσωμάτωση προϊόντων στα χαρτοφυλάκια τους, η συμπληρωματικότητα, οι συνέργειες, ο εμπλουτισμός του διεθνούς πελατολογίου τους, η ένταξη νέου έμψυχου δυναμικού σε επίπεδο ομίλων (σ.σ. ειδικότερα μετά από την παραδοχή υψηλόβαθμων στελεχών εταιρειών του κλάδου για ελλείψεις σε αυτό το κομμάτι), η ενίσχυση των μεγεθών και της παρουσίας τους σε ξένες χώρες θεωρούνται τα οφέλη αυτών των εξαγορών.

Τα παραδείγματα πληθαίνουν. Στην συνέντευξη του στο newmoney ο CEO της Entersoft, Αντώνης Κοτζαμανίδης, αποκάλυψε –μεταξύ πολλών άλλων- ότι από τα μέσα του Σεπτεμβρίου η εισηγμένη με την συνδρομή ειδικού συμβούλου εντείνει τις επαφές της με εταιρείες – «στόχους» προς εξαγορά και στην Ρουμανία (πλην της Ελλάδας), έτσι ώστε σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα να διαπιστωθεί κατ΄ αρχήν το αν και υπό ποίους όρους μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία μαζί τους.


Υπενθυμίζεται, ότι η Entersoft ειδικεύεται στον κλάδο του λογισμικού για ιδιωτικές επιχειρήσεις…


Αντίστροφα μετρά και μια άλλη εταιρεία πληροφορικής από το ταμπλό του ΧΑ για αντίστοιχη επένδυση, την δεύτερη που σκοπεύει να κάνει μέσα σε διάστημα μερικών μηνών:

η διεθνοποιημένη Profile Software έχει αναθέσει σε μία ομάδα εξειδικευμένων στελεχών της να ασχολείται συστηματικά με θέματα εξαγορών, αποσκοπώντας στην απόκτηση συμπληρωματικών προϊόντων και στην τοποθέτηση σε νέες γεωγραφικές περιοχές και αξιολογεί εταιρείες κυρίως στην Δυτική και Βόρεια Ευρώπη οι οποίες διαθέτουν λύσεις στις κατηγορίες του Digital banking και του Fund/Asset Management. Προηγήθηκε για την Profile η απόκτηση, φέτος τον Μάρτιο, της Euronext Centevo στην Σκανδιναβία –εταιρείας ανάπτυξης συστημάτων διαχείρισης επενδύσεων- που υπολογίζεται ότι θα «προσθέσει» τζίρο 35% στα ετήσια μεγέθη της.

Σε «τροχιά εξαγορών» μπαίνει και η νεοεισελθούσα (6/8) στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α) του Χρηματιστήριου Αθηνών Real Consulting και όπως αποκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Διονύσης Αθανασάκος στο newmoney αυτή στοχεύει σε 1 ή και 2 εξαγορές καθιερωμένων εταιρειών σε ώριμες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, έτοιμες δηλαδή να συνεισφέρουν άμεσα στην χρηματοοικονομική εικόνα της, πιθανόν και εντός του έτους.

Επενδύσεις σε νέες εταιρείες εξετάζει και η Performance Technologies, στην Ελλάδα ή και το εξωτερικό.


Νέες θυγατρικές

Η μη εισηγμένη Uni Systems -του ομίλου Quest– συμμετέχει ενεργά στο «κύμα» εξωστρέφειας που χαρακτηρίζει τον κλάδο αυτή την εποχή, καθώς τον Ιούλιο προχώρησε στην ίδρυση της 5ης θυγατρικής της στην Βαρκελώνη (διατηρώντας γραφεία και σε Βρυξέλλες, Βουκουρέστι, Λουξεμβούργο, Μιλάνο), ενώ, λίγο νωρίτερα εξαγόρασε το 60% της καινοτόμου εταιρείας παροχής υπηρεσιών πληροφορικής Intelli Solutions με δραστηριότητα σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη.

Επιδίωξη της Uni Systems είναι να έρθει πιο κοντά στους πελάτες της και να καλλιεργήσει υφιστάμενες σχέσεις και συνεργασίες με τα θεσμικά όργανα και τις επιχειρήσεις στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον CEO της, Γιάννη Λουμάκη, εξετάζεται η δημιουργία θυγατρικών με κύριο σκοπό την πρόσβαση σε εξειδικευμένο προσωπικό για υλοποιήσεις έργων σε όλες τις αγορές όπου η εταιρεία δραστηριοποιείται.


Η διπλή πρόκληση

Η προοπτική των νέων εξαγορών άλλων εταιρειών στο εξωτερικό δεν αναιρεί τις δυνατότητες που προσφέρει στους μεγάλους της πληροφορικής στην Ελλάδα και η εγχώρια αγορά.

Η πρόκληση είναι άλλωστε …διπλή, καθότι ο κλάδος καλείται να αδράξει τις ευκαιρίες οι οποίες αναδύονται τόσο από τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του δημοσίου (με διαγωνισμούς 7 δισ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ), όσο και του συνόλου της οικονομίας και των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

Πολλοί δε, εκ των ισχυρών «παικτών» της πληροφορικής αυξάνουν πωλήσεις και κέρδη και από την έντονη όπως προαναφέρθηκε διεθνή παρουσία τους, σε συνδυασμό με το «ράλι» των μετοχών τους και τις προβλέψεις για διψήφια ανάπτυξη του κλάδου τα επόμενα χρόνια…

Η χρονιά ξεκίνησε δυνατά με την ολοκλήρωση ενός σημαντικού deal, αρχές Ιανουαρίου, για την από κοινού απόκτηση της ιστορικής SingularLogic από τις Space Hellas και Epsilon Net.

Και δεν είναι τυχαίο ότι 8 περίπου μήνες αργότερα η μια εκ των δυο νέων εταιριών που προέκυψαν, η Epsilon SingularLogic, εξαγόρασε προ ημερών πλειοψηφικό ποσοστό 80% της Α. Τριανταφυλλίδης-Δ. Ζάχος ΟΕ με διακριτικό τίτλο iQom, με μακρόχρονη εμπειρία στην ανάπτυξη ειδικών εφαρμογών τυποποιημένου επιχειρησιακού λογισμικού για το λιανικό εμπόριο.


Στο φετινό σερί των εξαγορών καταγράφηκαν, ακόμα, η συνεπένδυση της Uni Systems με τη Guardian Telematics στη νεοφυή Probotek, τα deals της Entersoft για το 100% της Wedia και του συνόλου των μετοχών μειοψηφίας της θυγατρικής Retail Link, της Epsilon Net για το 60% της TECHNOlife Ltd κ.α.  
 
Top