Σε ανοικτή επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, οι υπογράφοντες τονίζουν ότι το αίτημά τους για παραίτηση και συνταξιοδότηση των δύο ισχυρών ανδρών βασίζεται στην αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους εν μέσω της «απόσυρσης των στρατευμάτων από την ασιατική χώρα.
Η επιστολή σημειώνει ότι τόσο ο Μάϊλι όσο και ο Όστιν θα έπρεπε να είχαν συμβουλέψει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν κατά της αποχώρησης, προσθέτοντας ότι εφόσον οι δύο τους δεν έκαναν «ό, τι μπορούσαν για να σταματήσουν τη βιαστική απόσυρση, θα πρέπει να παραιτηθούν».
Αναφερόμενοι στις συνέπειες της «βιαστικής αποχώρησης», οι απόστρατοι υπογραμμίζουν ότι «άφησαν τις πρώτες εκτιμήσεις για 15,000 Αμερικανούς που είχαν εγκλωβιστεί σε επικίνδυνες περιοχές που ελέγχονταν από έναν βάναυσο εχθρό μαζί με 25.000 Αφγανούς πολίτες που υποστήριζαν τις αμερικανικές δυνάμεις».
«Οι συνέπειες αυτής της καταστροφής είναι τεράστιες και θα αντηχήσουν για δεκαετίες αρχής γενομένης από την ασφάλεια των Αμερικανών και των Αφγανών που δεν μπορούν να μετακινηθούν με ασφάλεια στα σημεία εκκένωσης. […] Η απώλεια δισεκατομμυρίων δολαρίων σε προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό και το γεγονός ότι προμήθειες πέφτουν στα χέρια των εχθρών μας είναι καταστροφικό», τονίζεται στο έγγραφο.
Πλήγμα στη φήμη των ΗΠΑ
Οι υπογράφοντες υποστήριξαν επίσης ότι η βλάβη στη φήμη των Ηνωμένων Πολιτειών ως αποτέλεσμα της αποχώρησης των στρατευμάτων είναι «απερίγραπτη».
«Τώρα μας βλέπουν και θα μας βλέπουν για πολλά χρόνια, ως έναν αναξιόπιστο εταίρο σε οποιαδήποτε πολυεθνική συμφωνία ή επιχείρηση. Η εμπιστοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά» επισημαίνεται στην επιστολή.
Εν κατακλείδι, το έγγραφο υπενθύμισε «μια θεμελιώδη αρχή στον στρατό» που ορίζει «να θεωρούνται υπεύθυνοι για τις πράξεις ή τις αδράνειές τους οι επικεφαλείς».
Η επιστολή δημοσιοποιήθηκε καθώς το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι όλα τα αμερικανικά στρατεύματα εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν, μία ημέρα πριν από την προθεσμία της 31ης Αυγούστου που είχε ορίσει ο Μπάιντεν, ο οποίος έχει επανειλημμένα επικριθεί για τους χειρισμούς του.
Πολλοί Ρεπουμπλικανοί έχουν ήδη ζητήσει την παραπομπή του για το θέμα, ενώ ο 46ος πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές μέχρι σήμερα ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω και ότι εμμένει στην απόφασή του. Το γράμμα βλέπει επίσης το φως λίγες ώρες πριν από την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, την ημέρα της εκπνοής τις επίσημης προθεσμίας για την έξοδο των Αμερικανών.