Οι Ηνωμένες Πολιτείες ολοκλήρωσαν την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεών τους από το Αφγανιστάν, ανέφεραν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters, σχεδόν 20 χρόνια μετά την εισβολή τους στη χώρα αυτή, με αφορμή τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Οι αξιωματούχοι μίλησαν ανώνυμα, καθώς αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του Πενταγώνου, εντός των επόμενων λεπτών.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Καμπούλ επιβιβάστηκε στην τελευταία πτήση ενός C-17 που αναχώρησε από το αεροδρόμιο. «Το τελευταίο C-17 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στις 19.29 (22.29 ώρα Ελλάδας) της 30ης Αυγούστου» είπε ο Μακένζι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μόλις ανακοινώθηκε η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων ακούστηκαν πυροβολισμοί στην Καμπούλ.

Ωστόσο, ένα 24ωρο πριν την D-Day επέστρεψε στην επαρχία Nangarhar του Αφγανιστάν μετά από 20 χρόνια ο Ουλ - Χακ, επικεφαλής ασφαλείας του Οσάμα Μπιν Λαντεν. Πρόκειται για τον κορυφαίο προμηθευτή όπλων της Αλ Κάιντα ο οποίος ήταν επικεφαλής της ασφάλειας του Μπιν Λάντεν όταν καταλάμβανε το συγκρότημα σπηλαίων Τορά Μπόρα. Η παρουσία της Αλ Κάιντα, σε συνδυασμό με τις απειλές του ISIS, έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία για νέες επιθέσεις στην Καμπούλ.

Σύμφωνα με το NBC οι δυο τους είχαν καταφέρει να διαφύγουν ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν επιτεθεί στο συγκεκριμένο συγκρότημα. Μάλιστα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών το 2001 συμπεριέλαβα τον Χακ στη λίστα με τους παγκόσμιους τρομοκράτες. Παράλληλα έχουν επιβληθεί σε βάρος του κυρώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ακόμη υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Αλ Κάιντα θα μπορούσε να επαναδραστηριοποιηθεί εντός 18 έως 24 μηνών μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

Το βίντεο που κατέγραψε την επιστροφή του Ουλ - Χακ, δείχνει τον άλλοτε κορυφαίο συνεργάτη του αρχηγού της Αλ Κάιντα να κατεβάζει το παράθυρο του συνοδηγού και την ίδια ώρα πολλοί συγκεντρωμένοι άνδρες του φιλούν το χέρι. Στη συνέχεια ξεκινάει ένα κομβόι που μεταφέρει μαχητές με βαρύ οπλισμό ενώ κάποιοι εξ αυτών κρατούν τη σημαία των Ταλιμπάν.

Στο μεταξύ η Daily Mail απηύθυνε ερώτημα για την επιστροφή Χακ στο Αφανιστάν προς το Πεντάγωνο, το οποίο αρκέστηκε να πει ότι δεν σχολιάζει πληροφορίες. Πάντως η επιστροφή του στο αφγανικό έδαφος έρχεται ένα 24ωρο πριν από τη D-Day για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Καμπανάκι από πρώην συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Αλ Κάιντα θα δημιουργήσει ένα ασφαλές καταφύγιο στο Αφγανιστάν και θα το χρησιμοποιήσει για να σχεδιάσει τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών», δήλωσε στους New York Times ο πρώην συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νάθαν Σάιλς.


Υπενθυμίζεται πως λίγες μέρες αφότου η Καμπούλ έπεσε και πάλι στα χέρια των Ταλιμπάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε ισχυριστεί ανακριβώς ότι η Αλ Κάιντα «έφυγε» από το Αφγανιστάν


Λίγες μέρες αφότου η Καμπούλ έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν, ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ανακριβώς ότι η Αλ Κάιντα «έφυγε» από το Αφγανιστάν. Ωστόσο αυτή η δήλωση δεν βρήκε σύμφωνο τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει «εξαφάνιση» της Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών υπάρχουν τουλάχιστον 500 άτομα που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, ενώ τα περισσότερα «βασικά μέλη» βρίσκονται εκτός Αφγανιστάν. Στην ίδια έκθεση τονίζεται ότι ενώ η επικοινωνία ανάμεσα σε Αλ Κάιντα και Ταλιμπάν ήταν σπάνια, ένα κράτους μέλος του ΟΗΕ ισχυρίστηκε ότι υπήρχε «τακτική επικοινωνία» ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η «επικοινωνία» είχε σχέση με τις ειρηνευτικές συνομιλίες των Ταλιμπάν με την κυβέρνηση Τραμπ.

Σημειώνεται πως στη συμφωνία της Ντόχα οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν πως «δεν θα επιτρέψουν σε κανένα από τα μέλη τους, άλλα άτομα ή ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάιντα, να χρησιμοποιήσουν το έδαφος του Αφγανιστάν για να απειλήσουν την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους».

Η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές είχε και ανταλλάγματα. Συγεκριμένα εξασφαλίστηκε η απελευθέρωση 5.000 αιχμαλώτων Ταλιμπάν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της αφγακινής κυβέρνησης. Από την πλευρά του ο Τραμπ συμφώνησε να αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα έως την 1η Μαΐου.

Όμως με βάση το βίντεο που δείχνει την επιστροφή του Χακ, οι μαχητές φάνηκαν να ενθαρρύνονται και να γιορτάζουν την επιστροφή του πίσω στο αφγανικό έδαφος. Ο Ουλ Χακ υπήρξε μέλος της Hizb - i Islamia Khalis. Πρόκειται για μία από τις επτά ομάδες που πολέμησαν κατά της κατοχής του Αφγανιστάν από τη Σοβιετική Ένωση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Telegraph η πακιστανική υπηρεσία πληροφορίών τον συνέλαβε το 2008. Ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος το 2011, περίπου έξι μήνες μετά τον θάνατο του Μπιν Λάντεν.

«Ο Αμίν αλ-Χακ είχε συλληφθεί κατά λάθος, επομένως, η αστυνομία απέτυχε να βρει οποιαδήποτε κατηγορία για τη σχέση του με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και το δικαστήριο τον άφησε ελεύθερο», δήλωσε πηγή ασφαλείας στην εφημερίδα.

Λίγες ώρες για την D-Day των Αμερικανών

Από την άλλη πλευρά τόσοι οι Αμερικανοί όσο και οι συμμαχικές δυνάμεις δίνουν μάχη με το χρόνο για να προλάβουν να απομακρύνουν τους πολίτες από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Το τελεσίγραφο λήγει τα μεσάνυχτα της 31ης Αυγούστου (τοπική ώρα). Και όλα αυτά την ώρα που πριν λίγες μέρες ο επρόσωπος των Ταλιμπάν Δρ Σουχάιλ Σαχίν είπε ότι «θα υπάρξουν συνέπειες» εάν ο Μπάιντεν δεν τιμήσει τη συμφωνία.

Με μόλις 30 ώρες να απομένουν μέχρι τη λήξη του τελεσιγράφου το εγχείριμα δυσκολεύει και η αποστολή γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη καθώς υπάρχουν φόβοι για νέο χτύπημα από τον ISIS, αύριο Τρίτη οπότε και λήγει το σχετικό τελεσίγραφο.

Την προηγούμενη Πέμπτη το ISIS-K ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση βομβιστή - αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης σκοτώθηκαν 169 άνθρωποι. Ανάμεσά τους και 13 Αμερικανοί στρατιώτες.

Οι ΗΠΑ σε αντίποινα εξαπέλυσαν επίθεση με drone χθες Κυριακή σε μία προσπάθεια να σκοτώσουν τους υπεύθυνος της επίθεσης. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της επίθεσης σκοτώθηκαν δέκα άτομα ανάμεσά τους επτά παιδιά.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να αρνηθούν το συγκεκριμένο γεγονός και δεν κατονόμασαν ούτε τους τρομοκράτες που φέρεται να σκοτώθηκαν στην επίθεση. Να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ήταν «πολύ πιθανή» άλλη μία επίθεση πριν φύγουν οι ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

Νέα επίθεση με ρουκέτες προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Υπενθυμίζεται πως αρκετές εκτοξεύσεις ρουκετών και εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το πρωί στην Καμπούλ, όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, την επομένη της ανακοίνωσης από τον στρατό των ΗΠΑ ότι κατέστρεψε με αεροπορικό πλήγμα αυτοκίνητο φορτωμένο με εκρηκτικά στην αφγανική πρωτεύουσα.

Αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει νωρίτερα υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ως και πέντε ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι στην Καμπούλ αλλά αναχαιτίστηκαν από αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας εγκατεστημένο σε αυτό. Ο ίδιος ανέφερε πως σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έλαβε δεν υπήρξαν θύματα στις τάξεις του στρατού των ΗΠΑ, επισήμανε ωστόσο πως αυτή η πληροφορία δεν είναι οριστική ακόμη.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ διενεργούν έρευνα για το ενδεχόμενο να υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων στο αεροπορικό πλήγμα που κατέστρεψε αυτοκίνητο φορτωμένο εκρηκτικά στην αφγανική πρωτεύουσα, την Καμπούλ, ανακοίνωσε χθες Κυριακή εκπρόσωπος του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για το Αφγανιστάν, της Κεντρικής Διοίκησης (USCENTCOM).

«Είμαστε ενήμεροι πως αναφέρθηκαν θύματα μεταξύ των αμάχων μετά το πλήγμα μας εναντίον οχήματος στην Καμπούλ», εξήγησε ο πλοίαρχος Μπιλ Έρμπαν, εκπρόσωπος της CENTCOM, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. «Είμαστε ακόμη στη διαδικασία αποτίμησης των αποτελεσμάτων του πλήγματος αυτού, το οποίο, εξ όσων γνωρίζουμε, εμπόδισε άμεση απειλή του ΙΚΧ (σ.σ. του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν) εναντίον του αεροδρομίου», συνέχισε ο εκπρόσωπος της CENTCOM, αναφερόμενος στην τρομοκρατική οργάνωση η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Πέμπτης.

Προτού δημοσιοποιηθεί το δελτίο Τύπου αυτό, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι εννέα μέλη μιας οικογένειας, ανάμεσά τους έξι παιδιά, σκοτώθηκαν στο αεροπορικό πλήγμα στην αφγανική πρωτεύουσα. Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον απολογισμό αυτό, πάντως αφγανικά ΜΜΕ έκαναν επίσης λόγο για θύματα μεταξύ των αμάχων.

«Γνωρίζουμε ότι έγιναν μεγάλες και ισχυρές εκρήξεις μετά την καταστροφή του οχήματος, κάτι που υποδεικνύει ότι μέσα σε αυτό βρισκόταν μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης, που θα μπορούσε να προκαλέσει κι άλλες απώλειες», σημείωσε ο πλοίαρχος Έρμπαν. «Δεν είναι σαφές το τι συνέβη και θα συνεχίσουμε να διενεργούμε έρευνα». «Θα μας λυπούσε βαθιά κάθε ενδεχόμενη απώλεια της ζωής αθώων», πρόσθεσε.

Ανέλαβε την ευθύνη ο ISIS

Την ευθύνη για την επίθεση που έγινε σήμερα κατά του αεροδρομίου της Καμπούλ ανέλαβε το ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με ανάρτηση του Nasher News στον λογαριασμό του στο Telegram.

«Με τη χάρη του Παντοδύναμου Θεού, οι στρατιώτες του Χαλιφάτου στόχευσαν το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ με έξι πυραύλους Katyusha», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι στρατιώτες του χαλιφάτου στόχευσαν το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ με έξι πυραύλους» προσθέτει η οργάνωση. Αξιωματούχος των Ταλιμπάν που βρίσκεται επί τόπου δήλωσε πως πέντε πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας του αεροδρομίου.

122.300 άνθρωποι έχουν φύγει από το Αφγανιστάν από τα τέλη Ιουλίου

Από τα τέλη Ιουλίου μέχρι και σήμερα έχουν αποχωρήσει από τη χώρα 122.300 άνθρωποι. Από την προηγούμενη Δευτέρα έχουν απομακρυνθεί άκόμα 1.200 πολίτες. Ο συνολικός αριθμός όσων αποχώρησαν από τη μέρα που η Καμπούλ βρίσκεται και πάλι στα χέρια των Ταλιμπάν έχει φτάσει τους 116.700.

Οι πτήσεις εκκένωσης συνεχίζονται και καθόλη τη διάρκεια της ημέρας καθώς 17 αεροσκάφη πρόκειται να μεταφέρουν από την Καμπούλ περίπου 3.000 άνθρωποι οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι Αφγανοί

Οι πτήσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα - 17 αεροσκάφη αναμένεται να μεταφέρουν περισσότερους από 3.000 ανθρώπους από την Καμπούλ, η πλειοψηφία των οποίων είναι Αφγανοί.  
 
Top