Σύμφωνα με την Eurostat, λοιπόν, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παράγουν 55,3 εκατ. τόνους πατάτας ετησίως (στοιχεία του 2020). Η Γερμανία είναι ο Νο.1 παραγωγός, καθώς αντιπροσωπεύει το 21,2% της συνολικής παραγωγής. Εν ολίγοις, μία στις πέντε πατάτες είναι γερμανικές.
Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Πολωνία με μερίδιο 16,4%, στην τρίτη θέση η Γαλλία με 15,7%, στην τέταρτη η Ολλανδία με 12,7% και στην πέμπτη το Βέλγιο με 7,2%. Συνολικά, οι πέντε παραπάνω χώρες καλύπτουν σχεδόν το 75% της ευρωπαϊκής παραγωγής πατάτας.
Όσον αφορά την Ελλάδα, το μερίδιο της κυμαίνεται κάτω του 1% και συγκαταλέγεται στα χαμηλότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας, της Κροατίας, της Βουλγαρίας, της Λετονίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας, της Εσθονίας και της Κύπρου.

Στο μεταξύ, οι χώρες της Ευρώπης, πέραν της παραγωγής, ασχολούνται και με την επεξεργασία της πατάτας, η οποία μεταποιείται σε τέσσερις διαφορετικές μορφές: Καταψυγμένες πατάτες, προμαγειρεμένες πατάτες, αποξηραμένες πατάτες και χυλός πατάτας.
Δεν είναι τυχαίο ότι η αξία του βιομηχανίας επεξεργασίας αγγίζει τα 9,1 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 1,6% του τζίρου της συνολικής αγοράς τροφίμων της Ε.Ε.

moneyreview.gr