Tου Φώτη Ανδρέου

• Ο άγνωστος πόλεμος, με εξώδικα και δικαστήρια, στην εφοπλιστική οικογένεια • Ο 92χρονος καπετάν Γιάννης, οι δύο γάμοι, η διαμάχη με παιδιά και ανίψια, και ο Μάρκος ο οποίος «έμπλεξε» με την υπόθεση της Ζακύνθου

Με το συγκεκριμένο έγγραφο τον χαρακτηρίζει κατ’ ουσίαν «αχάριστο», επισημαίνοντας ότι δεν εκτιμά όλα όσα έχει προσφέρει σε εκείνον αλλά και στους συνωμότες, τους οποίους φέρεται να έχει στρατολογήσει (!), και ουσιαστικά απαιτεί να παραιτηθεί των ένδικων μέσων που έχει ασκήσει στα βρετανικά αλλά και τα ελληνικά δικαστήρια μέσω των οποίων ζητεί να ληφθούν μέτρα δικαστικής συμπαράστασης, υποστηρίζοντας ότι ο 92χρονος εφοπλιστής είναι ανίκανος να αντιληφθεί το τι ακριβώς συμβαίνει τριγύρω του και άγεται και φέρεται από πρόσωπα του περιβάλλοντός του. 
Το συγκεκριμένο εξώδικο αποτελεί ένα από τα τελευταία επεισόδια στο δικαστικό σίριαλ της βαθύπλουτης οικογένειας των Λεμών, των αριστοκρατών εφοπλιστών οι οποίοι μεσουράνησαν τις περασμένες δεκαετίες σε Λονδίνο και Αθήνα, αλλά βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε ενδοοικογενειακή διαμάχη, με απίστευτες καταγγελίες αλλά και παρασκήνιο το οποίο κόβει την ανάσα.


Τα παιδιά

Τα δύο παιδιά του υπέργηρου εφοπλιστή από τον πρώτο του γάμο με τη Μαρίκα Πατέρα-Κολοκοτρώνη, ο Διαμαντής και ο Γιώργης, αλλά και τα ανίψια του, υποστηρίζουν ότι ο Γιάννης Λεμός παρασυρόμενος από «κακούς συμβούλους», και κυρίως τη δεύτερή σύζυγο του, Μαρία Λεμού, όχι μόνο απομακρύνθηκε από δίπλα τους, αλλά κατάφερε να κλείσει την εταιρεία Diamantis Lemos Limited στο Λονδίνο και να προκαλέσει αρκετά προβλήματα. Επισημαίνουν δε ότι η δεύτερη σύζυγός του και τα παιδιά που απέκτησε μαζί της, η Κυριακούλα και ο Μάρκος, εκμεταλλεύονται τη σωματική και πνευματική κατάπτωση του πατέρα τους, τον άγουν και τον φέρουν, με απώτερο στόχο να διαχειρίζονται καθ’ ολοκληρίαν τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, τις επενδύσεις, τα ακίνητα (σε Λονδίνο, Ελλάδα, Μονακό και Οινούσσες) και τις καταθέσεις που σύμφωνα με πληροφορίες αγγίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Σαν κερασάκι στην τούρτα σε αυτό το πρωτοφανές θρίλερ που συνταράσσει την πασίγνωστη εφοπλιστική οικογένεια είναι η εμπλοκή του Μάρκου Λεμού στην υπόθεση δολοφονίας της συζύγου του επιχειρηματία Ντίμη Κορφιάτη, Χριστίνας Κλουτσινιώτη, τον Ιούνιο του 2020, και το ένταλμα σύλληψης το οποίο έχει εκδοθεί σε βάρος του για την αρωγή (σκάφος και αυτοκίνητο) που φέρεται να παρείχε στον σωματοφύλακα και διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας Panthalassa, Α.Π., που προφυλακίστηκε ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας. 

Όσοι γνώριζαν πράγματα και καταστάσεις δηλώνουν ότι δεν πέφτουν από τα σύννεφα στην είδηση της εμπλοκής του Μάρκου Λεμού, επισημαίνοντας ότι ο Α.Π. ήταν και είναι πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του. Από την άλλη πλευρά, πάντως, ο Μάρκος Λεμός μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου του, Αλέξη Κούγια, διατείνεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την ειδεχθή δολοφονία, ενώ με ανακοίνωσή του ισχυρίσθηκε ότι η δημοσιοποίηση του ονόματός του από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης έγινε καθ’ υπόδειξη άλλων μελών της οικογένειάς του, με τα οποία ο πατέρας του Γιάννης βρίσκεται σε δικαστική αντιδικία.

Για τη ναυτιλιακή κοινότητα η οικογένεια Λεμού αποτελεί έναν θρύλο, μια πραγματική δυναστεία που κατάφερε να δαμάσει τις θάλασσες και να εξυψώσει το ελληνικό επιχειρείν από άκρη σε άκρη του κόσμου.

Τα τρία αδέλφια, ο 92χρονος, σήμερα, Γιάννης, ο Μάρκος Λεμός (ο οποίος απέκτησε τέσσερα παιδιά, την Κυριακούλα, τον Διαμαντή, τη Μαρίτσα και τον Πολύδωρο) και η Δέσποινα Διαμαντάρα (απέκτησε έναν γιο, τον Νίκο Διαμαντάρα), συνέχισαν και επέκτειναν τη δυναστεία την οποία είχε ήδη ξεκινήσει ο πατέρας τους Διαμαντής Λεμός, ένας γνήσιος και δυναμικός πατριώτης με όραμα.

«Καπετάν Γιάννης»

Ο Γιάννης Λεμός ή «καπετάν Γιάννης» ιδιαίτερα δραστήριος και συγκεντρωτικός άνθρωπος, σπούδασε ναυπηγός στο Νιούκαστλ της Μεγάλης Βρετανίας και μαζί με τον αδελφό του Μάρκο, που ήταν καπετάνιος, ανέπτυξαν το γραφείο του πατέρα τους Διαμαντή. Βρισκόμαστε στο μακρινό 1961. Τα δύο αδέλφια αλλά και οι οικογένειές τους δούλεψαν δεμένοι σαν «μια γροθιά» και μέσα σε 50 χρόνια κατόρθωσαν να χτίσουν μια πραγματική παγκόσμια αυτοκρατορία στη ναυτιλία.

Στη δεκαετία του ’80 αποφασίζουν να επεκτείνουν τη ναυτιλιακή τους εταιρεία. Ανοίγουν στην Ελλάδα την Diam Lemos Shipping Corporation με έδρα τον Πειραιά. Τα στελέχη που τοποθετούνται στην Ελλάδα είναι σε στενή συνεργασία με το γραφείο του Λονδίνου, όπου εδρεύει η Diamantis Lemos Limited. Ωστόσο, μετά τον θάνατο του Μάρκου Λεμού αρχίζει να αλλάζει. Στο μεσοδιάστημα ο Γιάννης Λεμός, «πατριάρχης» πλέον της οικογένειας, είχε πραγματοποιήσει ήδη δύο γάμους αποκτώντας τέσσερα παιδιά.

Ο πρώτος γάμος ήταν με τη Μαρίκα Πατέρα-Κολοκοτρώνη, με την οποία απέκτησε τον Διαμαντή Λεμό και τον Γιώργη Λεμό. Διήρκεσε μόλις οκτώ χρόνια. 

Στη συνέχεια παντρεύτηκε τη Μαρία Νικολού, με την οποία απέκτησε τη 47χρονη σήμερα Κυριακούλα και τον 45χρονο Μάρκο, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση της Ζακύνθου, με τις Αρχές να τον αναζητούν.

Αντίστροφη μέτρηση

Σύμφωνα με ναυτιλιακούς κύκλους, ο θάνατος του αδελφού του Γιάννη Λεμού σήμανε και την έναρξη των οικογενειακών προβλημάτων, που πλέον έχουν λάβει τις διαστάσεις εμφύλιας διαμάχης. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, από εκείνη τη στιγμή η σύζυγος του 92χρονου εφοπλιστή, Μαρία, αλλά και τα δύο τους παιδιά άρχισαν να εξυφαίνουν σχέδιο απομάκρυνσης του «καπετάν Γιάννη» από τα άλλα δύο του παιδιά αλλά και τα ανίψια του.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «κατάφεραν με μίσος και δόλο να απομακρύνουν και να δηλητηριάσουν τον πατέρα ως προς τα δύο του παιδιά με σχέδιο την απομόνωσή του».
Μια απομόνωση η οποία δεν σημειώθηκε από τη μια μέρα στην άλλη. 

Για πολλά χρόνια, σύμφωνα με ναυτιλιακούς κύκλους, ο πρωτότοκος γιος του Γιάννη Λεμού, Διαμαντής, αλλά και ο αδελφός του, Γιώργης, μπήκαν στην εταιρεία και συνεργαζόμενοι με τον πατέρα τους, έχοντας σχέσεις εμπιστοσύνης, σεβασμού και αγάπης, εργάστηκαν αγόγγυστα με σκοπό την εξάπλωση της αυτοκρατορίας.

Μάλιστα απ’ ό,τι ακούγεται στα εφοπλιστικά λόμπι του Λονδίνου και της Ελλάδος, ο Διαμαντής ήταν εκείνος που συνέβαλε ενεργά στην αύξηση του στόλου με νεόκτιστα πλοία στην Κίνα την κατάλληλη στιγμή.

Κατάφερε να εντάξει την εταιρεία σε δεξαμενόπλοια, με τα οποία η εταιρεία μέχρι τότε δεν είχε ξαναασχοληθεί, με αποτέλεσμα να φέρει κέρδη και επιτυχίες. Τα πάντα κυλούσαν ήρεμα μέχρι το 2008. Τότε ο «καπετάν Γιάννης», η σύζυγός του Μαρία και τα δύο τους παιδιά, Κυριακούλα και Μάρκος, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το Λονδίνο και να εγκατασταθούν μόνιμα στην Ελλάδα.

Ωστόσο η κατάσταση, μέχρι εκείνη τη στιγμή, δεν είχε φτάσει ακόμη στα άκρα. Ο πατριάρχης της οικογένειας συνέχιζε να συνεργάζεται με τους γιους του και φυσικά τα ανίψια του για το καλό της εταιρείας.

Εκείνη την περίοδο και ο Μάρκος Λεμός, ο οποίος είχε ήδη μεγαλώσει, άρχισε να αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

Μετοχές

Το 2015 και το 2016 θεωρούνται κρίσιμες χρονικές στιγμές για την έναρξη του θρίλερ που λαμβάνει τα τελευταία χρόνια χώρα στις δικαστικές αίθουσες.

Ο Γιάννης Λεμός είχε ήδη μεγαλώσει και δεν συμμετείχε τόσο ενεργά στις οικογενειακές επιχειρήσεις. Τα ηνία είχε πάρει ο γιος του Μάρκος. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν τα δύο παιδιά από τον πρώτο γάμο του εφοπλιστή αλλά και τα ανίψια του, σταδιακά τόσο ο Μάρκος όσο και η αδελφή του Κυριακούλα και η μητέρα τους Μαρία άρχισαν να εκτελούν το σχέδιο διχασμού της οικογένειας και την ολική απομόνωση του 92χρονου εφοπλιστή από τους υπόλοιπους συγγενείς του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιάννης Λεμός έχει να μιλήσει με τους γιους του από τον πρώτο γάμο του περίπου πέντε χρόνια, ενώ βρίσκεται στα δικαστήρια με τα ανίψια του! Τι είχε προηγηθεί; «Το ουσιαστικό κλείσιμο της εταιρείας στο Λονδίνο και ο αποκλεισμός του Διαμαντή και του Γιώργη Λεμού από τις επιχειρήσεις που οι ίδιοι γιγάντωσαν. Αυτό επέφερε ένα καίριο πλήγμα στην υγεία του Διαμαντή.

Υπέστη βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο και η υγεία του από τότε δεν έχει επανέλθει πλήρως. Ήταν μεγάλο πλήγμα γι’ αυτόν όχι μόνο τι συνέβη στο Λονδίνο, αλλά κυρίως ότι ο πατέρας του σταμάτησε να επικοινωνεί μαζί του» λέει καλά πληροφορημένη «πηγή».

Την ίδια στιγμή ξεκίνησε και η σφοδρή δικαστική διαμάχη του Γιάννη Λεμού με τα παιδιά του αδελφού του Μάρκου, τα οποία κατηγόρησαν την ξαδέλφη τους ότι αποπειράθηκε να αρπάξει την εταιρεία στην Ελλάδα και να τους πετάξει εκτός. Με δικαστικές κινήσεις και όχι μόνο κατόρθωσαν πάντως, μέχρι σήμερα, να είναι ενεργά μέλη του οικογενειακού επιχειρείν, με τον Γιάννη Λεμό να τους χαρακτηρίζει πλέον ως «εχθρούς» που κατόρθωσαν να θέσουν τον ίδιο και την οικογένειά του εκτός της διαχείρισης των 120.000.000 δολαρίων της εταιρείας που ο ίδιος ίδρυσε.

Ο Μάρκος

Σύμφωνα με εφοπλιστικούς κύκλους, πίσω από τα δεινά της οικογένειας βρίσκεται και ο μικρότερος γιος του εφοπλιστή, Μάρκος. Τον χαρακτηρίζουν ως ένα περίεργο παιδί το οποίο δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τους ετεροθαλείς αδελφούς του και τα ξαδέλφια του και συχνά χρησιμοποιεί αντισυμβατικές εργασιακές μεθόδους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ο Μάρκος Λεμός φέρεται ως ο πλοιοκτήτης του σκάφους που εγκαταλείφθηκε στην Κίνα με το πλήρωμά του. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση είχε προκαλέσει μεγάλο ντόρο στο λιμάνι του Πειραιά. Το σκάφος ανήκει στην εταιρεία «Panthalassa» με έδρα το… Παγκράτι. Τον Μάρτιο του 2021 αποκαλύφθηκε πως 22 ναυτικοί του φορτηγού πλοίου «Angelic Power» της εταιρείας Maritime Corp εγκαταλείφθηκαν επί 17 μήνες επί του σκάφους στην Κίνα, ενώ επί οκτώ μήνες ήταν ακινητοποιημένοι σε συγκεκριμένο αγκυροβόλιο. Πέντε μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων και ο πλοίαρχος, είχαν άμεση ανάγκη ιατρικής περίθαλψης. Μάλιστα, δημοσιεύματα του Τύπου αποκάλυψαν email της ναυτιλιακής εταιρείας DIAMLEMOS SHIPPING CORPORATION της 1/9/2020 που επισημαίνει ότι τα πλοία ANGELIC POWER και ANGELIC GLORY από τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο 2019 άλλαξαν διαχείριση και είναι υπό τη διαχείριση της εταιρείας Panthalassa Maritime Corporation of the Marshall Islands (πλοιοκτησίας Μάρκου Λαιμού).


«Αποκλήρωση»

Οι επικριτές του λένε ότι ο 45χρονος εφοπλιστής με τις κινήσεις του «μαυρίζει» το όνομα της εφοπλιστικής οικογένειας αλλά και το όνομα του πατέρα του, ενός από τους πλέον ηθικούς ανθρώπους στον χώρο της ναυτιλίας. Εκτός από τις επιχειρηματικές αστοχίες τον κατηγορούν και για την πλήρη απομάκρυνση του πατέρα του από τα δύο ετεροθαλή αδέλφια του.

Σε Λονδίνο, Πειραιά και Οινούσσες πρόσωπα που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις αναφέρουν «απαράδεκτη εγκατάλειψη», η οποία δεν συνάδει με την οικογενειακή παράδοση των Λεμών και την αγάπη που είχε ο «καπετάν Γιάννης στην οικογένειά του». Όπως χαρακτηριστικά λένε, «αναφερόμαστε σε μια οικογένεια η οποία δεν είχε ποτέ κανένα πρόβλημα για πολλές γενεές.

Όταν ξαφνικά πέθαναν οι μεγαλύτεροι και ο Γιάννης Λεμός έμεινε μόνος του στην κυριαρχία και ανέλαβαν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, έγιναν όλες αυτές οι καταστροφές.
Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο» λένε χαρακτηριστικά.

Με προσφυγή τους πάντως στην ελληνική Δικαιοσύνη οι Διαμαντής και Γιώργης Λεμός υποστηρίζουν ότι πίσω από την ξαφνική «αποκλήρωσή» τους δεν βρίσκεται ο πατέρας τους Γιάννης, καθώς είναι ανήμπορος να αποφασίσει.

Οι μεγαλύτεροι γιοι του εφοπλιστή εκτιμούν ότι ο 92χρονος άνδρας χειραγωγείται από το στενό του περιβάλλον και δεν είναι σε θέση να ενεργεί αυτοβούλως. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουν ζητήσει την παρέμβαση πραγματογνωμόνων οι οποίοι θα εκδώσουν πορίσματα για τη νοητική κατάσταση του πατέρα τους.

Το δικαστήριο έκανε το αίτημά τους δεκτό, η εξέταση θα λάμβανε χώρα την περασμένη Τετάρτη, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ» η διαδικασία αναβλήθηκε λόγω φόρτου εργασίας του ειδικού επιστήμονα. Από την άλλη πλευρά, πάντως, ο Γιάννης Λεμός αλλά και ο Μάρκος αρνούνται όλα όσα καταγγέλλονται και επίσημα στα δικαστήρια.

Είναι ενδεικτικό ότι με εξώδικό του το 2020 διαμαρτυρήθηκε έντονα στον γιο του Διαμαντή για τα όσα κατατέθηκαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών «ότι είναι ανίκανος να επικοινωνεί με το περιβάλλον, να διαχειρίζεται τις νομικές του υποθέσεις και τις επενδύσεις του». Μάλιστα σε αυστηρό ύφος του ζητεί να ανακαλέσει παλαιότερο εξώδικο (του 2017) αλλά και να παύσει να συνεργάζεται με τους «εχθρούς του» (σ.σ. εννοώντας προφανώς τα ανίψια του), οι οποίοι τους έθεσαν εκτός ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

Καταλήγοντας μάλιστα ο Γιάννης Λεμός ζητεί από τον πρωτότοκο γιο του να παύσει να διασύρει εκείνον, τη γυναίκα του Μαρία και τα παιδιά του Μάρκο και Κυριακούλα. Όπως γίνεται αντιληπτό, τα επόμενα επεισόδια της οικογενειακής «ναυμαχίας» αναμένονται ενδιαφέροντα καθώς όχι μόνο διακυβεύονται κινητή και ακίνητη περιουσία, αλλά επειδή σε αυτήν εμπλέκονται δύο εκ των κορυφαίων ποινικολόγων της χώρας, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί τον Διαμαντή και τον Γιώργη Λεμό, και ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος εκπροσωπεί τον Γιάννη και τον Μάρκο Λεμό.

 
Top