Φανταστείτε να ξοδεύατε 834 εκατομμύρια δολάρια την ώρα για 18 μήνες. Κι όμως, αυτό είναι το ποσό που έχουν δαπανήσει οι κεντρικές τράπεζες για την αγορά ομολόγων από την εμφάνιση του κορωνοϊού μέχρι και σήμερα σύμφωνα με τους επικεφαλής της Bank of America Corp.

Μόνο η Fed υπολογίζεται ότι έχει ρίξει στο τραπέζι 4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Τα υπέρογκα αυτά ποσά φανερώνουν μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων προκειμένου οι επιχειρήσεις να καταφέρουν να παραμείνουν ζωντανές κατά τη διάρκεια των παρατεταμένων lockdowns.

Συγχρόνως, όμως, οι νέες αυτές συνθήκες έδωσαν το έναυσμα για να ξεκινήσει το μεγάλο ράλι στο χρηματιστήριο.

«Το γεγονός έχει πυροδοτήσει την εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού», έγραψαν στρατηγικοί με επικεφαλής τον Μάικλ Χάρτνετ.





Με τις κεντρικές τράπεζες να απορροφούν τόσο μεγάλο μέρος της αγοράς ομολόγων και να προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να μειώσουν το κόστος δανεισμού, υπάρχει πλέον χρέος που ξεπερνά τα 16 τρισεκατομμύρια δολάρια με αρνητική απόδοση.

Αυτός μάλιστα, είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους οι διαχειριστές χρημάτων υποστηρίζουν ότι δεν έχουν άλλη εναλλακτική λύση παρά να συνεχίσουν να αγοράζουν μετοχές.

Για τους επενδυτές, το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο ακόμη μπορούν οι κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν τη ροή των ταμειακών ροών σε πλήρη ισχύ.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Fed, η πλειονότητα των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής συμφώνησε ότι η μείωση θα μπορούσε να ξεκινήσει αργότερα φέτος. 
 
Top