Τι πρέπει να προσέξουμε κατά τη λήψη συμπληρωμάτων.Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να αντισταθμιστεί είτε με ηλιοθεραπεία είτε με το σχετικό συμπλήρωμα, όμως υπάρχουν πράγματα που πρέπει να προσέχουμε κατά τη λήψη του.
Σύμφωνα με τον αλλεργιολόγο Σεργκέι Ιλίν, η λήψη βιταμίνης D είναι προτιμότερη το πρωί, χωρίς να υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις σχετικά με το ποια είναι η καλύτερη στιγμή της ημέρας.
«Δεν έχει σημασία πότε θα πάρετε το φάρμακο, πριν ή μετά τα γεύματα» πρόσθεσε ο ειδικός.
Μερικοί γιατροί, δε, τονίζουν πως επειδή η βιταμίνη D είναι μια βιταμίνη - λιποδιαλύτης, θα πρέπει να λαμβάνεται με λιπαρές τροφές όπως η ομελέτα, το ψάρι, ώστε να απορροφηθεί καλύτερα από τον οργανισμό μας.
Τα «συν» της βιταμίνης D
Για τον κ. Ιλίν, η κύρια λειτουργία της βιταμίνης D είναι να διασφαλίσει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από τα τρόφιμα στο λεπτό έντερο.
Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας και καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ έχει και θετική επίδραση στο νευρικό σύστημα, βοηθώντας στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων κατάθλιψης.
Μάλιστα, η άσχημη διάθεση και το αυξημένο άγχος συνδέονται με την έλλειψη βιταμίνης D.
Επίσης, όταν κάποιος κάνει δίαιτα, στην περίπτωση που παίρνει τακτικά ασβέστιο και βιταμίνη D, θα χάσει περισσότερα κιλά σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς ο παραπάνω συνδυασμός «κόβει» την όρεξη.
Επιπλέον, η βιταμίνη D ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης γρίπης, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προστατεύσει μέχρι έναν βαθμό και από τον καρκίνο.
Για παράδειγμα, τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα μπορούν να εμποδίσουν την πρόοδο του καρκίνου του προστάτη.
Ταυτόχρονα, σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού, η έλλειψη της βιταμίνης αυξάνει την πιθανότητα εξάπλωσης των μεταστάσεων και σε άλλα όργανα.
Υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών και του παχέος εντέρου.
Η βιταμίνη είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη και των οστών, ειδικά στα παιδιά, ενώ εξασφαλίζει την καλή πήξη του αίματος και τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς.