Το Bitcoin υποχώρησε κάτω από τα 30.000 δολάρια για πρώτη φορά από τις 22 Ιουνίου συμπαρασύροντας και τα άλλα ψηφιακά νομίσματα.
Περίπου 98 δισ. δολάρια εξανεμίστηκαν από την αγορά των κρυπτονομισμάτων μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με στοιχεία του CoinMarketCap.
Η βουτιά στο bitcoin συνέβη μετά το sell-off που σημειώθηκε στις διεθνείς αγορές μετοχών. Τη Δευτέρα ο Dow Jones σημείωσε τη χειρότερη ημερήσια επίδοση από τον περασμένο Οκτώβριο.
«Σημειώθηκε ευρύ sell-off στις διεθνείς αγορές, τα assets με ρίσκο υποχώρησαν», σχολίασε η Αναμπελ Χουάνγκ της Amber Group, μεταδίδει το CNBC.
Υπάρχουν «ανησυχίες για την ποιότητα και τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης και ένας ευρύτερος κίνδυνος ότι τα περιουσιακά στοιχεία θα γίνουν πιο αδύναμα, μεταξύ αυτών και οι αποδόσεις των ομολόγων», ανέφερε η Χουάνγκ. «Σε συνδυασμό με την πρόσφατη υποχώρηση του BTC (bitcoin), αυτό προκάλεσε την ακόμα μεγαλύτερη υποχώρηση της αγοράς κρύπτο».
Από το ιστορικό υψηλό του bitcoin στα μέσα Απριλίου οπότε και είχε φτάσει στα 65.000 δολ. περίπου, η τιμή του έχει κάνει βουτιά πάνω από 50%.
Σε αυτή την πτώση, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι εξελίξεις στην Κίνα, όπου σταμάτησε μεγάλο μέρος της εξόρυξης και των συναλλαγών bitcoin.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ζήτησε από χρηματοοικονομικές και fintech εταιρείες να μην παρέχουν υπηρεσίες σχετικές με κρυπτονομίσμτα σε πελάτες τους. Το 2017 η Κίνα απαγόρευσε τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα, ωστόσο αυτό δεν είχε εμποδίσει τους Κινέζους traders να αγοράζουν και να πωλούν κρυπτονομίσματα. Ωστόσο, τα αυστηρά φετινά μέτρα που επέβαλε η κνεζική ρυθμιστική αρχή, έφερε νέους σκληρότερους περιορισμούς στο trading και στην εξόρυξη.
Και σε άλλα σημεία του κόσμου οι ρυθμιστικές αρχές παρακολουθούν πιο στενά τα κρυπτονομίσματα.
Η Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρύπτο, τον περασμένο μήνα αναγκάτσηκε από τις βρετανικές αρχές να μην πραγματοποιεί συναλλαγές στη χώρα. Προειδοποιήσεις για την Binance εξέδωσαν επίσης Ιαπωνία, Καναδάς και Ταΐλάνδη.
Κι άλλες απώλειες ενόψει;
Η πτώση του bitcoin κάτω από τα 30.000 δολάρια μπορεί να είναι σημαντική, αναφέρει η Αγιάρ, που θεωρεί πιθανή τη διολίσθησή του ακόμα και στο επίπεδο των 22.000 – 24.000 δολ.
Από εδώ και στο εξής το bitcoin μπορεί να διαπραγματεύεται εντος ενός εύρους, μεταξύ 20.000 και 40.000 δολ. Μέχρι να ξανασημειωθεί άνοδος.