Παλιά εξαρτιόταν από το πετρέλαιο. Τώρα αυτό αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ της πόλης. Τι κάνει το Ντουμπάι τόσο ελκυστικό στους εκκολαπτόμενους και στους ήδη καταξιωμένους επιχειρηματίες;

Η Νατάλια Σίτσεβα είναι διευθύντρια επιχειρηματικότητας στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Ντουμπάι: «Οι επιχειρηματίες δεν διαφέρουν από τους υπόλοιπους στον κόσμο, που ψάχνουν για ένα καλό περιβάλλον, όπου μπορείς να έχεις πρόσβαση σε ψυχαγωγία, σε εκπαιδευτικές μονάδες και να μπορείς να στήσεις εύκολα την επιχείρησή σου. Υπάρχουν διάφορα στάδια στην επιχειρηματική διαδρομή, από την εύρεση της ιδέας μέχρι την καταχώρηση της επιχείρησης και την ανάπτυξη της δραστηριότητας στις ξένες αγορές».


Το Εμπορικό Επιμελητήριο του Ντουμπάι είναι ένας οργανισμός που προσφέρει στήριξη σε όσους θέλουν να ανοίξουν εδώ μια επιχείρηση. Ο επιχειρηματικός του βραχίονας, ο Κόμβος για τις Start-Up βοήθησε πάνω από 2.000 επιχειρηματίες πέρσι.

Από το 2019, η φίρμα L’Couture έχει πέρα από τοπική και διεθνή επιτυχία. Η Λίντσεϊ Ντόραν είναι ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας: «Είδα ένα τεράστιο κενό στην αγορά για άνετο ρουχισμό, υψηλής ποιότητας και προσιτής τιμής. Έτσι μου ήρθε η ιδέα να ξεκινήσω τη δική μου εταιρία. Δεν το είχα ξανακάνει στο παρελθόν. Άρχισα να μαθαίνω κάνοντας τη δουλειά. Έλαβα όμως μεγάλη στήριξη ως γυναίκα επιχειρηματίας».

Το Ντουμπάι δεν θέλει μόνο να αυξήσει τον αριθμό των νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά να βοηθήσει στην ανάπτυξή τους, ώστε να έχει περισσότερα επιτυχημένα παραδείγματα.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2021, η οικονομία του Ντουμπάι εξέδωσε 15.000 νέες άδειες. Αυτή είναι αύξηση 19% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Οι άδειες που εκδόθηκαν φέτος ήταν για επαγγελματική και εμπορική χρήση, για τουρισμό και βιομηχανικές δραστηριότητες.

Η πλατφόρμα δεδομένων Magnitt εντοπίζει κάθε επένδυση που γίνεται στον τομέα των επιχειρηματικών κεφαλαίων και των Start-Up. Ο Φίλιπ Μπαχόσι
είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος: «Τώρα κυβέρνηση και μεγάλες εταιρίες σε όλα τα επίπεδα ενδιαφέρονται για την καινοτομία και τις start-up. Όταν αναζητούν να φτιάξουν στρατηγικές, όταν προσπαθούν να βρουν επενδύσεις, όταν οι start up θέλουν να μελετήσουν τους ανταγωνιστές τους, χρησιμοποιούν τα δεδομένα που προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε και να προσφέρουν κατάρτιση στα άτομα του χώρου».

Το φυτώριο επιχειρήσεων Intelak δημιουργήθηκε για την στήριξη start-up στον τομέα της αεροπλοΐας, των ταξιδίων και του τουρισμού. Ο Γιουσούφ Λουτάχ είναι ο εκτελεστικός διευθυντής Ανάπτυξης και Επενδύσεων: «Επενδύσαμε περίπου 1,4 εκατομμύρια ντιρχάμ σε κεφάλαια σ’ αυτές τις επιχειρήσεις».

Μια από τις επιτυχίες της Intalek ήταν η Dubz: «__Είναι μια επιχείρηση που βοηθά τους ταξιδιώτες να διαχειριστούν τις αποσκευές τους πριν πάνε στο αεροδρόμιο. Τους βοηθούμε με την έρευνα αγοράς, για να βρουν την καλύτερη προσφορά. Χάρη σ’ αυτή την πρωτοβουλία, το πλειοψηφικό πακέτο τους αγοράστηκε από τον Όμιλο Dnata. Έτσι ανοίχτηκαν σε 90 κόμβους σε όλο τον κόσμο» συμπληρώνει ο Λουτάχ.

Το Ντουμπάι μόλις εξέδωσε τους όρους και το πλαίσιο που ξένοι επενδυτές μπορούν να ελέγχουν το 100% μιας εταιρίας: «__Τώρα είναι πιο εύκολο από ποτέ να ξεκινήσεις μια εταιρία. Το κόστος έναρξης είναι λιγότερο από παλιά. Ένα από τα πράγματα που ξεχωρίζεις είναι οι επιτυχίες του Καρίμ και των Σουκ, οι οποίες εμπνέουν την επόμενη γενιά να ξεκινήσει τη δική της εταιρία, αντιγράφοντας τα παραδείγματά τους» τονίζει ο Φίλιπ Μπαχόσι, της Magnitt.

Τα Εμιράτα έχουν μία από τις μικρότερες φορολογίες σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Μηδενικό φόρο επιχειρήσεων και 5% ΦΠΑ: «__Το Ντουμπάι σε εμπνέει. Είναι συναρπαστικό. Πάντα συμβαίνει κάτι εδώ. Εάν ζούσα σε μια άλλη πόλη, δεν νομίζω ότι θα ήμουν τόσο ενθουσιώδης στο να ανοίξω μια επιχείρηση, χωρίς να έχω εμπειρία» υπογραμμίζει η Λίντσεϊ Ντόραν είναι ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας. L’Couture.

Το όραμα των Εμιράτων είναι να εστιάσουν ακόμη περισσότερο στην καινοτομία και την έρευνα, ώστε να γίνουν η παγκόσμια πρωτεύουσα των Start-Up.  
 
Top