Άνω τελεία μπαίνει στις κρατήσεις για διακοπές από τη Βρετανία στην Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Εξέλιξη με επιπτώσεις στους Έλληνες ξενοδόχους. Έκκληση του πρωθυπουργού στον Μπόρις Τζόνσον. «Καμπανάκι» από τον ΣΕΤΕ.

Η TUI UK, ο βραχίονας της γερμανικής TUI AG που παρέχει υπηρεσίες σε Βρετανούς πολίτες, ανακοίνωσε πως παγώνει τις πωλήσεις ταξιδιωτικών προγραμμάτων έως και τις 11 Ιουλίου στην Βρετανία εξαιτίας της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τα διεθνή ταξίδια. Από τις ακυρώσεις του βρετανικού τουριστικού γραφείου επηρεάζονται και ελληνικοί προορισμοί και ειδικότερα Ζάκυνθος (πάγωμα έως τις 28 Ιουνίου) και Χανιά, Καβάλα, Κεφαλονιά, Μύκονος, Πρέβεζα, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος και Θεσσαλονίκη (πάγωμα έως τις 4 Ιουλίου).

Η εικόνα που διαμορφώνεται έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις σε μια πολύ μεγάλη μερίδα Ελλήνων ξενοδόχων και προορισμών, καθώς η συνεχιζόμενη επιβολή καραντίνας στους Βρετανούς που επιστρέφουν στη χώρα τους από την Ελλάδα, πρακτικά, έχει μηδενίσει πρακτικά τα έσοδα από τη βρετανική αγορά. Για ορισμένους ξενοδόχους, η βρετανική αγορά καλύπτει έως και το 40% των εσόδων, με τον Ιούνιο να έχει χαθεί και να υπάρχουν πλέον αμφιβολίες και για τον Ιούλιο.

Στο πλαίσιο αυτό, μόνο εντύπωση δεν προκαλεί η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη απευθείας στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ενώ πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η στάση της Βρετανίας, εκτός από επιδημιολογικά, έχει και οικονομικά κίνητρα, υπό την έννοια ότι η παραμονή των Βρετανών στη χώρα τους θα ενισχύσει τις τοπικές οικονομίες αυτό το καλοκαίρι.

Η βρετανική αγορά είναι η δεύτερη σημαντικότερη για τον ελληνικό τουρισμό μετά τη Γερμανία, καθώς από εκεί η χώρα μας προσέλκυσε 3,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες το 2019 και ένα εκατομμύριο πέρυσι, που έφεραν 2,5 δισ. και 749 εκατ. εισπράξεις, το 2019 και 2020 αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Σημειωτέον, σε επιστολή που απέστειλε ο ΣΕΤΕ στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας σημειώνει πως «βρισκόμαστε στα μέσα Ιουνίου και λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, ο τουρισμός τυπικά μόνο έχει επανεκκινήσει, αφού βασικές μας αγορές όπως η βρετανική, η ρωσική και οι σκανδιναβικές, παραμένουν κλειστές. Οι κρατήσεις είναι περιορισμένες και άγνωστο παραμένει αν ακόμη και αυτές μετουσιωθούν σε πραγματικές αφίξεις, αφού ακόμα δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις των ανωτέρω αγορών, ούτε τα χρονοδιαγράμματα και τις προϋποθέσεις που αυτές θα λειτουργήσουν».

moneyreview.gr


 
Top