Τα αποτέλεσματα των εκλογών στην Αρμενία χαρακτηρίστηκαν, τη Δευτέρα (21/06), ως "ατσάλινη επανάσταση" του λαού από τον Νικόλ Πασινιάν, ενώ ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός υπό τον Ρόμπερτ Κοτσαριάν τα αποκάλεσε "αμφισβητήσιμα". 

Ο Νικολ Πασινιάν, το κόμμα του οποίου προηγείται στις κοινοβουλευτικές εκλογές στη Αρμενία, δήλωσε τη Δευτέρα  ότι ο λαός της χώρας εντός τριών ετών πραγματοποίησε μια δεύτερη επανάσταση, αυτήν τη φορά την «ατσάλινη».

Συγκεκριμενα, στο πλαίσιο σχετικών δηλώσεων που μεταδόθηκαν μέσω Facebook, o Νικόλ Πασινιάν ανέφερε: «Η νίκη στις κοινοβουλευτικές εκλογές θα αποκαταστήσει τη δημόσια και εθνική ενοποίηση. Ο λαός της Αρμενίας πραγματοποίησε μια δεύτερη επανάσταση σε τρία χρόνια. Αυτή τη φορά ήταν "ατσάλινη" αντί για "βελούδινη". Όλες οι συμφωνίες θα τηρηθούν».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Ο λαός της Αρμενίας μίλησε και έλαβε την απόφασή του και το περιεχόμενο αυτής της απόφασης είναι σαφές. Διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Αυτό που αναμενόταν, συνέβη. Τις επόμενες μέρες, θα ξεκινήσω διαβουλεύσεις με όλες τις υγιείς πολιτικές δυνάμεις για να κατανοήσω τις απόψεις τους σχετικά με την εδραίωση της πολιτικής ζωής και του δημόσιου δυναμικού».

Επιπλέον, ο Νικόλ Πασινιάν ευχαρίστησε τόσο τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, όσο και τον πρωθυπουργό της χώρας, Μιχαήλ Μισούστιν.
Μεταξύ άλλων, ο Νικόλ Πασινιάν είπε: «Ευχαριστώ τη Ρωσική Ομοσπονδία, τον Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, και τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, για την υποστήριξη που παρέχεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στην Αρμενία και στον αρμενικό λαό».

Πάντως, σύμφωνα με τα σχετικά αποτελέσματα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής που έχουν δημοσιοποιηθεί σε ανάλογο ρεπορτάζ της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης της Αρμενίας (ARMTV), το κόμμα του Νικόλ Πασινιάν, ύστερα από την καταμέτρηση σε 465 εκλογικά τμήματα, συγκεντρώνει 59,28% και ο συνασπισμός με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Κοτσαριάν ακολουθεί με 18,27%.

Κοτσαριάν: «Αμφιλεγόμενα τα εκλογικά αποτελέσματα»
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, Ρόμπερτ Κοτσαριάν, έκανε λόγο, τη Δευτέρα (21/06), για «αμφιλεγόμενα εκλογικά αποτελέσματα που δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη».

Ειδικότερα, σε σχετική δημοσίευση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης της Αρμενίας (ARMTV) που επικαλείται ανάλογη ανακοίνωση, αναφέρεται: «Τα δημοσιευμένα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών είναι αμφιλεγόμενα και δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη. Αντιτίθενται έντονα με τις διάφορες εκδηλώσεις της δημόσιας ζωής που έχουμε δει τους τελευταίους οκτώ μήνες, με όλα τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών, και, τέλος, με την κοινή λογική».
Ακόμα, επισημαίνεται ότι το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι τα «εκατοντάδες ανησυχητικά μηνύματα που προέρχονται από διαφορετικά εκλογικά τμήματα την ημέρα των εκλογών», κάτι που «υποδηλώνει τη συντονισμένη και προκαθορισμένη παραποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων».
Συν τοις άλλοις, στην προαναφερθείσα ανακοίνωση τονίζεται: «Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, o συνασπισμός "Αρμενία" σκοπεύει να ερευνήσει βαθιά και εύλογα τις "φερόμενες παραβιάσεις", κάτι το οποίο θα κάνουμε αμέσως. Μέχρις ότου όλα τα προβληματικά ζητήματα λάβουν ολοκληρωμένες διευκρινίσεις και έχουν διαλυθεί οι αμφιβολίες, ο συνασπισμός "Αρμενία" δεν θα αποδεχθεί τα εκλογικά αποτελέσματα».


 
Top