Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, επί των άρθρων και επί του συνόλου το εργασιακό νομοσχέδιο, μετά την ονομαστική ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή.
Αρκετές διατάξεις, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την ενσωμάτωση των Οδηγιών και των Συμβάσεων του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, έλαβαν θετική ψήφο από την αντιπολίτευση, με εξαίρεση το ΚΚΕ που έχει καταψηφίσει την αρχή, τα άρθρα και το σύνολο του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο έλαβε 158 θετικές ψήφους, όσοι είναι και οι βουλευτές της ΝΔ. Ωστόσο, πολλά από τα άρθρα του τα ψήφισαν τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και το ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί τις τελευταίες εβδομάδες το Κίνημα Αλλαγής να έκανε σκληρή κριτική κατά του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και βουλευτές του να μιλούσαν για οπισθοδρόμηση, νεοφιλελεύθερη λαίλαπα και συντριπτική σφραγίδα, όμως τελικά ψήφισαν περισσότερο από το 50% των άρθρων του.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έδωσε στους βουλευτές του το ΚΙΝΑΛ, υπερψήφισαν 74 άρθρα από τα 128 που έχει το νομοσχέδιο, δηλαδή πάνω από το 50% των άρθρων.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε "ναι" σε 56 άρθρα, "όχι" σε άλλα 56 και "παρών" σε 17, κάτι που σημαίνει ότι δέχτηκε τα 62 από τα 128, δηλαδή περίπου τα μισά.

Το μόνο κόμμα που καταψήφισε τόσο επι της αρχής όσο και επι του συνόλου των άρθρων ήταν το ΚΚΕ.


Τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, όλων των άρθρων και στο συνόλου του νομοσχεδίου ζήτησε η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, ορισμένων άρθρων που αφορούν -όπως θεωρούν- τον πυρήνα του σχεδίου νόμου και επί του συνόλου κατέθεσαν και οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ.


Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την κατοχύρωση του 8ώρου


"Ο νόμος πλέον, για την προστασία της εργασίας είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ακολουθούμε ευρωπαϊκή πολιτική στα εργασιακά ζητήματα. Είναι ένας νόμος που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο, δύναμη στην οικονομία", είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ονομαστικής ψηφοφορίας.

"Η ονομαστική ψηφοφορία την οποία ζητήσαμε, οδήγησε στα αποκαλυπτήρια της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα μισά άρθρα αυτού του ‘τρισκατάρατου' νομοσχεδίου, όπως περίπου, το χαρακτήριζε. Ταυτοχρόνως, μέσα σε μια πρωτοφανή πολιτική τρικυμία, καταψήφισε το άρθρο για το 8ωρο.

Επαναλαμβάνω, καταψήφισε το άρθρο που κατοχυρώνει το 8ωρο ενώ παράλληλα, ψήφισε ‘παρών', στις ρυθμίσεις για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων στα delivery και ψήφισε ‘παρών' στην Οδηγία, την οποία ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προσυπογράψει, Δηλαδή, την Κοινοτική Οδηγία 1158, σε σχέση με τις ευέλικτες ρυθμίσεις του ωραρίου για συμφιλίωση προσωπικής με την επαγγελματική ζωή", είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε:

"Καταψήφισε επίσης τις διατάξεις της Επιθεώρησης Εργασίας, περιλαμβανομένων των άρθρων 122 και 123 που προβλέπουν ευκολότερη διαδικασία επιβολής κυρώσεων και έκδοση διαταγής πληρωμής, ενώ:

-Ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 14 που προβλέπει τη δυνατότητα να διεκδικεί, σε περίπτωση βίας ή παρενόχλησης, τα δικαιώματά του μέσω της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης!

-Ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 31 που ορίζει τη δυνατότητα του εργαζομένου γονέα να ζητήσει ευέλικτα ωράρια μολονότι προέρχεται από την Οδηγία 1158/2019 που οι ίδιοι υπέγραψαν.


-Ψήφισε ΠΑΡΩΝ στα άρθρο 37 και 45 που ορίζουν την άδεια φροντίδας τέκνου και την άδεια για μονογονεϊκές οικογένειες.

-Ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 56 που περιορίζει τη δυνατότητα των εργοδοτών να καταστρατηγούν το διάλειμμα για να επεκτείνουν αυθαίρετα το ωράριο των εργαζομένων.

-Ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 70 που προβλέπει τη δυνατότητα των παρόχων υπηρεσιών delivery να συνδικαλίζονται.

-Ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 85 που απαγορεύει τη χρηματοδότηση συνδικαλιστικών οργανώσεων από τους εργοδότες και πολιτικά κόμματα.

Περιμένουμε εξηγήσεις γι' αυτό το ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας και γι' αυτή την πρωτοφανή πολιτική τρικυμία".

πηγή
 
Top