Γράφει η Δέσποινα Κόντη
Με το βλέμμα στραμμένο στην ενίσχυση της παρουσίας της στην Ελλάδα, η νεοφυής εταιρεία Intelligencia των Δημήτρη Σκαλτσά και Βαγγέλη Βεργέτη συγκαταλέγεται, σύμφωνα με το Forbes, ανάμεσα στις 50 πιο υποσχόμενες εταιρείες των ΗΠΑ που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης. 

Η Intelligencia, που έχει έδρα στη Νέα Υόρκη και παρουσία στην Αθήνα, ιδρύθηκε το 2017 και έχει αναπτύξει ένα λογισμικό που μέσα από αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να προβλέψει τις πιθανότητες επιτυχίας μιας κλινικής έρευνας, παρέχοντας παράλληλα στοιχεία για τη βελτίωση της έρευνας ή για άλλους τομείς της έρευνας στους οποίους θα πρέπει να δοθεί έμφαση. 
Με το λογισμικό της η Intelligencia ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο αποτυχίας κατά τη διαδικασία ανάπτυξης φαρμάκων που βρίσκονται σε κλινικό στάδιο, προσφέροντας έτσι ένα χρήσιμο τεχνολογικό εργαλείο στις φαρμακευτικές εταιρείες και στις εταιρείες βιοτεχνολογίας. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Σκαλτσάς, η startup συνεργάζεται ήδη με κάποιες από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες παγκοσμίως, ενώ προς το παρόν μετρά συνολικά 40 εργαζομένους, εκ των οποίων περίπου 30 απασχολούνται στην Ελλάδα. «Στόχος είναι να διπλασιάσουμε τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων τον επόμενο χρόνο», επισήμανε ο ίδιος. Το λογισμικό της εταιρείας χρησιμοποιείται ήδη για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών σε θεραπευτικές κατηγορίες όπως η νευρολογία, η ογκολογία, η ανοσολογία κ.ά., ενώ ήδη αναζητεί εργαζομένους (data engineers, data scientists, biologists, bioinformatics κ.ά.) για την περαιτέρω στελέχωση της ομάδας της. 

Οπως φαίνεται και στη λίστα του Forbes, η εταιρεία έχει «σηκώσει» μέχρι στιγμής κοντά στα 10 εκατ. δολ., ενώ σε αυτήν έχουν επενδύσει δύο ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια, το Velocity.Partners και το Big Pi Ventures.

Σημειώνεται ότι το Forbes συνεργάστηκε με δύο από τα κορυφαία επενδυτικά κεφάλαια, το Sequoia Capital και το Maritech Capital, για να καταρτίσουν για τρίτη χρονιά τη λίστα με τις 50 πιο υποσχόμενες αμερικανικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης.

Συνολικά 31 εταιρείες εμφανίζονται για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη λίστα, ενώ 7 έχουν ήδη περιληφθεί σε αυτήν για τρία συνεχόμενα χρόνια. Επίσης, τουλάχιστον 13 από τις 50 της λίστας έχουν κεφαλαιοποίηση που κινείται στα επίπεδα των 100 εκατ. δολ., ενώ 13 ακόμη θεωρούνται unicorns, με την αξία τους να υπολογίζεται τουλάχιστον στο 1 δισ. δολ. Η περιοχή του Σαν Φρανσίσκο εξακολουθεί να αποτελεί βασικό κέντρο για την ανάπτυξη αλλά και την άνθηση τεχνολογικών εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, αφού 37 από τις 50 εταιρείες προέρχονται από αυτή την περιοχή.

Στη λίστα εντοπίζουμε εταιρείες όπως η Clari, με κεφαλαιοποίηση στο 1,6 δισ. δολ., η οποία αναπτύξει τεχνολογικές λύσεις για τη διαχείριση των πελατειακών σχέσεων, αλλά και η Databricks, με κεφαλαιοποίηση 28 δισ. δολ., που ασχολείται με τη διαχείριση των δεδομένων. Στην ίδια λίστα φιγουράρουν η Dataiku, δημιούργημα τεσσάρων Γάλλων επιχειρηματιών, η οποία παρέχει σε μεγάλες εταιρείες, όπως η Unilever, η Sephora κ.ά., το λογισμικό για να αναπτύξουν οι ίδιες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, ενώ σε αυτήν εντοπίζεται και η αμερικανική DataRobot με κεφαλαιοποίηση 2,8 δισ. δολαρίων.  
 
Top