Η βασιλική οικογένεια των Ζουλού στη Νότιο Αφρική πενθεί για τον απροσδόκητο και μυστηριώδη θάνατο της 65χρονης βασίλισσας Μαντφόμπι, που διαδέχθηκε τον 72χρονο βασιλιά Γκούντγουιλ Ζουελιτίνι, ο οποίος απεβίωσε τον Μάρτιο. 

Η τρίτη σύζυγος του μονάρχη των Ζουλού πέθανε ξαφνικά στις 29 Απριλίου και ο αναπάντεχος θάνατός της έδωσε αφορμή για φήμες που υποστηρίζουν πως κάποιος την δηλητηρίασε. 
Η πρώτη σύζυγος του βασιλιά έχει, ήδη, ξεκινήσει τις νομικές διαδικασίες για να διεκδικήσει τη μισή από την τεράστια περιουσία του ενώ υποστηρίζει πως οι 4 κόρες της είναι τα μόνα από τα 28 παιδιά του Ζουελιτίνι που έχουν νόμιμο δικαίωμα στο θρόνο.
Η βασίλισσα Σιμπονγκίλε Ντλαμίνι, που παντρεύτηκε τον Ζουελιτίνι το 1969, διεκδικεί για τον εαυτό της τον τίτλο της «Great Wife» ως η πρώτη σύζυγος του βασιλιά των Ζουλού και οι δύο από τις τέσσερις κόρες της έχουν καταφύγει στη δικαιοσύνη καθώς θεωρούν πως η διαθήκη του πατέρα τους, που όρισε ενδιάμεση διάδοχο την τρίτη σύζυγό του, είναι πλαστή. 

Η Σιμπονγκίλε, εκτός από τις τέσσερις πριγκίπισσες, είχε αποκτήσει με τον βασιλιά και ένα γιό, τον πρίγκιπα Λεθουκουθούλα, ο οποίος γεννήθηκε το 1970 αλλά πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες τον Νοέμβριο του 2020. 

Ο 50χρονος πρίγκιπας, που ήταν ο πιθανότερος διάδοχος του θρόνου, βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Γιοχάνεσμπουργκ και 5 άντρες κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία του. Μέλη της βασιλικής οικογένειας πιστεύουν πως κάποιοι ήθελαν να βγάλουν από τη μέση τον πρίγκιπα για να μη γίνει βασιλιάς, όμως, αυτές οι υποψίες δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ.


Ο βασιλιάς είχε ορίσει με διαθήκη την τρίτη σύζυγό του ενδιάμεση διάδοχο

Την Τετάρτη εκατοντάδες πολεμιστές της φυλής των Ζουλού κρατώντας τις ασπίδες τους συνόδευσαν την πομπή με τη σορό της βασίλισσας στους κεντρικούς δρόμους του Γιοχάνεσμπουργκ. Η κηδεία της τρίτης συζύγου του βασιλιά των Ζουλού έγινε την Πέμπτη στη γη των Ζουλού, Κβα Ζουλού Νάταλ, στην περιοχή του Ντέρμπαν.

Η βασίλισσα Μαντφόμπι, αν και τρίτη σύζυγος του βασιλιά, είχε οριστεί από τον ίδιο με διαθήκη «ενδιάμεση διάδοχος» μέχρι να ανέβει στο θρόνο ένα από τα 28 παιδιά, τα οποία απέκτησε από τις έξι συζύγους του. 

Η 65χρονη Μαντφόμπι, αδελφή του βασιλιά της Σουαζιλάνδης (Εσουατίνι) ήταν η μόνη από τις έξι συζύγους του Ζουελιτίνι που στις φλέβες της έτρεχε βασιλικό αίμα και γι' αυτόν τον λόγο ο μονάρχης είχε συμφωνήσει να την ορίσει ενδιάμεσο διάδοχό του και να της δώσει τον τίτλο της «Great Wife». Αν και στη Νότιο Αφρική ο βασιλιάς των Ζουλού δεν είχε επίσημο ρόλο, ήταν ο ηγέτης της μεγαλύτερης εθνοτικής ομάδας στη χώρα και ο υποστηρικτής της πολιτιστικής ταυτότητας του έθνους του.



Η αδελφή του βασιλιά δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως δεν δηλητηρίασε τη βασίλισσα


Μετά τις φήμες πως η 65χρονη βασίλισσα δηλητηριάστηκε από μέλη της βασιλικής οικογένειας που εποφθαλμιούν το θρόνο, την περασμένη εβδομάδα η αδελφή του βασιλιά, πριγκίπισσα Θέμπι, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Οι άνθρωποι νομίζουν πως είμαστε δολοφόνοι» ενώ πρόσθεσε πως η ίδια και ο αδελφός της, πρίγκιπας Mbonisi, δεν είχαν καμία εμπλοκή στον θάνατο της βασίλισσας.



H βασίλισσα Μαντφόμπι

Πάντως, οι φήμες θέλουν τα αδέλφια του βασιλιά να οργανώνουν μυστικές συσκέψεις στο παλάτι, μετά την ανάρρηση στο θρόνο της τρίτης συζύγου του. Από την πλευρά τους, η αδελφή και τα αδέλφια του Ζουελιτίνι κατηγορούν τον πρωθυπουργό του βασιλιά και πρώτο του εξάδελφο, πως μετά τον θάνατο του ηγέτη των Ζουλού, τους είχε αποκλείσει από τις συσκέψεις της βασιλικής οικογένειας. 
Ο πρωθυπουργός Μανγκοσούτου Μπουτελέζι διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους πως δεν θα μείνει κενό εξουσίας στο βασίλειο των Ζουλού, όμως η διαμάχη μεταξύ συζύγων και παιδιών φαίνεται πως θα έχει διάρκεια. Μετά τον θάνατο του Ζουελιτίνι και της τρίτης συζύγου του είχε επικρατήσει η άποψη πως ο 47χρονος πρωτότοκος γιος της βασίλισσας Μαντφόμπι, πρίγκιπας Μισουζούλου, θα ανέλθει στον θρόνο. Ο Ζουελιτίνι με την Μαντφόμπι απέκτησαν 8 παιδιά.




Ο βασιλιάς Ζουελιτίνι ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία 20 ετών μετά τον θάνατο του πατέρα του το 1968, όμως ο φόβος για πιθανή δολοφονία τον απομάκρυνε για τρία χρόνια από την πατρίδα του ενώ όρισε αντιβασιλιά μέχρι το 1971 που επανήλθε. 

Οι Ζουλού είναι η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στη Νότιο Αφρική με πληθυσμό 11 εκατομμύρια. Ο βασιλιάς των Ζουλού απολάμβανε μια άνετη ζωή μέσα στη χλιδή με ετήσια εισοδήματα από τον κρατικό κορβανά, ύψους 4 εκατ. δολαρίων, τα οποία του επέτρεπαν να συντηρεί ένα παλάτι για κάθε σύζυγο και πολυτελή ζωή για τις έξι βασίλισσες και τα 28 παιδιά του.

 
Top