Του Dwight Silverman
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, βγήκε η είδηση πως χάκερ είχαν δημοσιοποιήσει στο διαδίκτυο μια βάση δεδομένων που περιείχε τα προσωπικά στοιχεία 533 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, συμπεριλαμβανομένων email αλλά και φυσικών διευθύνσεων, αριθμών τηλεφώνου, ημερομηνιών γέννησης και άλλων. Ενώ τα δεδομένα είχαν κλαπεί σε παραβίαση του 2019 και το facebook είχε συνδέσει εδώ και πολύ καιρό είχε καλύψει αυτή την "τρύπα" της διαρροής, είναι η πρώτη φορά που αυτές οι πληροφορίες διατέθηκαν δωρεάν.

Εάν έχετε λογαριασμό στο Facebook ή αν είχατε έναν λογαριασμό το 2019 που έχετε απενεργοποιήσει θα πρέπει να ανησυχείτε. Και τώρα μπορείτε να μάθετε εάν οι προσωπικές σας πληροφορίες έχουν δημοσιοποιηθεί.

Το site "Have I Been Pwned?” επιτρέπει στους χρήστες να ψάχνουν σε βάσεις δεδομένων από δεκάδες παραβιάσεις μεταξύ των οποίων και τα δεδομένα του Facebook. Μεταβείτε στην αρχική σελίδα του site και γράψτε τις τυχόν διευθύνσεις που χρησιμοποιείτε στο Facebook για να δείτε αν περιλαμβάνονται. Και ναι, είναι ασφαλές να το κάνετε. Το συγκεκριμένο site είναι αξιόπιστο και χειριστής του, Troy Hunt, είναι περιφερειακός διευθυντής της Microsoft στην Αυστραλία.

Ο Hunt κατάφερε να βρει περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια διευθύνσεις e – mail στη βάση δεδομένων. To συγκεκριμένο site επίσης σας επιτρέπει να κάνετε αναζήτηση για να δείτε αν ο κωδικός πρόσβασής σας είναι μεταξύ αυτών που έχουν παραβιαστεί. Επειδή τα δεδομένα του Facebook περιλαμβάνουν και αριθμούς τηλεφώνου ο Ηung συζητά να προσθέσει και τη δυνατότητα αναζήτησης αριθμού τηλεφώνου. Υπάρχουν όμως διάφορα θέματα με αυτό. Όπως αναφέρει ο Hunt στο παρακάτω tweet, θα μπορούσε κάποιος να κρατήσει ολόκληρη τη βάση δεδομένων παραβίασης του Facebook και να ταιριάζει τα ονόματα με τους επιβεβαιωμένους αριθμούς τηλεφώνου. 
 
Top