Αγάπησε τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις όσο κανείς. Ξεκίνησε στην κυριολεξία ξυπόλητος, δημιουργώντας τεράστια περιουσία. Πλοιοκτήτης 13 εμπορικών πλοίων και πριν εκτελωνιστής.

Θλίψη έχει προκαλέσει εδώ και λίγα λεπτά σε όλη την χώρα η είδηση για τον θάνατο του εφοπλιστή Ιάκωβου Τσούνη, ο οποίος είχε δωρίσει όλη την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο Ιάκωβος Τσούνης νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Ο Ιάκωβος Τσούνης γεννήθηκε στην Πάτρα και ήταν απόγονος των αγωνιστών του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων. Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος, ήταν δασάρχης και ο Ιάκωβος ήταν το τελευταίο από 13 παιδιά. Πολέμησε σε ηλικία 15 ετών στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940.

Ξεκίνησε ως εκτελωνιστής στον Πειραιά. Το 1966 εισέρχεται στην ναυτιλία ως εφοπλιστής, αποκτώντας συνολικά 13 εμπορικά πλοία και σχηματίζοντας μεγάλη περιουσία.

Δημιούργημά του επίσης είναι το Μουσείο, που βρίσκεται παραπλεύρως της μόνιμης κατοικίας του στην οδό Κύπρου, στου Παπάγου. 

Αυτή η απίστευτη κίνηση πατριωτισμού που έκανε 97χρονος εφοπλιστής, βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Ιάκωβος Τσούνης, να αφήσει όλη του την περιουσία στις Ένοπλες Δυνάμεις, οδήγησε στην παρασημοφορησή του από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με το ανώτατο παράσημο, τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής, στις 16 Φεβρουαρίου, τιμώντας έτσι τον βετεράνο πολεμιστή.




Τις προάλλες, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος του απένειμε ξίφος υποστρατήγου επί τιμή.


Ο κ. Τσούνης, ο οποίος δήλωσε πως επιθυμεί να φύγει από τη ζωή όπως ακριβώς ξεκίνησε, ξυπόλητος, αφήνει συγκεκριμένα 23 εκατ. ευρώ για την άμυνα της χώρας μας και 60 αποβατικά σκάφη.

Με ανακαινίσεις κλινικών στα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας, δωρεά 60 αποβατικών πλοίων στις ένοπλες δυνάμεις, ανέγερση εκκλησιών και μουσείων και η διάθεση όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του στο στράτευμα είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που καθιστούν τον Ιάκωβο Τσούνη έναν σύγχρονο εθνικό ευεργέτη. 
 
Top