απο την Μίνα Αγγελίνη
Σκληρό... καρύδι δείχνει ο Ιορδανός πρίγκιπας Χάμζα που κατηγορείται ότι συμμετείχε σε συνωμοσία με στόχο την ανατροπή του ετεροθαλούς αδερφού του, βασιλιά Αμπντάλα Β '.
Ο τέως διάδοχος του θρόνου δήλωσε ότι δεν θα υπακούσει στις εντολές του αρχηγού του στρατιωτικού επιτελείου, του στρατηγού Γιουσέφ Χουνέιτι, σύμφωνα με τις οποίες τίθεται σε κατ' οίκον απομόνωση. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο στρατηγός του διεμήνυσε ότι «δεν μπορεί να βγαίνει, να χρησιμοποιεί το Twitter, να επικοινωνεί με ανθρώπους, παρά μόνο να συναντά την οικογένειά του».

Το Σάββατο, ο αρχηγός του στρατιωτικού επιτελείου μετέβη στην κατοικία του πρίγκιπα Χάμζα για να του ζητήσει να σταματήσει «όλες τις κινήσεις και ενέργειες κατά της ασφάλειας και της σταθερότητας της Ιορδανίας», αλλά η συνάντησή τους δεν εξελίχθηκε θετικά, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιορδανικής κυβέρνησης Αϊμάν Σαφάντι.

Ο ετεροθαλής αδελφός και πρώην διάδοχος του βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας, πρίγκιπας Χάμζα, φέρεται να είχε επαφές με ξένες δυνάμεις με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας και βρισκόταν υπό έρευνα για κάποιο χρονικό διάστημα, δήλωσε την Κυριακή ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της κυβέρνησης.


O Βασιλιάς Αμπντάλα και η Βασίλισσα Ράνια

Ο πρίγκιπας Χάμζα δήλωσε ότι βρίσκεται υπό κατ 'οίκον περιορισμό στο παλάτι του στο Αμάν, ενώ συνελήφθησαν αρκετά ακόμη εξέχοντα πρόσωπα, περίπου 16 στον αριθμό.

«Στο πλαίσιο των ερευνών παρακολουθούνταν παρεμβάσεις και επαφές με ξένες δυνάμεις που είχαν στόχο την κατάλληλη στιγμή να αποσταθεροποιήσουν την Ιορδανία», δήλωσε ο Αιμάν Σαφάντι σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου.

Ο αντιπρόεδρος τη ιορδανικής κυβέρνησης κατηγορεί τον πρίγκιπα Χάμζα και τους συλληφθέντες ότι «συνεργάστηκαν» με μια ξένη δύναμη για να πλήξουν την ασφάλεια της Ιορδανίας. Αν και δεν διευκρίνισε ποια ξένη δύναμη εννοούσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να επιλυθεί η κρίση στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας, όμως ο πρίγκιπας Χάμζα δεν συνεργάζεται. «Είναι μια ρήξη με τις παραδόσεις και τις αξίες της χασεμιτικής δυναστείας»,
πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post»
έγραψε ότι επρόκειτο για μια συνωμοσία με στόχο την ανατροπή του βασιλιά. Μολονότι έχει μπει στο περιθώριο εδώ και χρόνια, ο πρίγκιπας Χάμζα εξόργισε τις αρχές επειδή ενίσχυσε δεσμούς με δυσαρεστημένους ηγέτες ισχυρών φυλών. Τα πρόσωπα αυτά, μέλη ομάδων με χαλαρή οργάνωση, τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθούσαν να οργανώσουν διαμαρτυρίες κατά της διαφθοράς, σε μια χώρα η οικονομία της οποίας έχει πληγεί σκληρά από την πανδημία.

Στο πλαίσιο των επαφών, όπως είπε ο Σαφάντι, υπήρξε επικοινωνία ξένης υπηρεσίας πληροφοριών με τη σύζυγο του πρίγκιπα Χάμζα προκειμένου να σχεδιαστεί η φυγή του ζεύγους από την Ιορδανία με αεροσκάφος.


Πρίγκιπας Χάμζα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρίγκιπας Χάμζα είναι ο μεγαλύτερος γιος του βασιλιά Χουσέιν, που πέθανε τον Φεβρουάριο του 1999, και της Αμερικανίδας συζύγου του, της βασίλισσας Νουρ-κατά κόσμον Λίζα Χάλαμπι.

Όταν ο Αμπντάλα έγινε βασιλιάς, μετά τον θάνατο του πατέρα του Χουσέιν, ονόμασε τον Χάμζα πρίγκιπα διάδοχο, κατά την επιθυμία του πατέρα τους. Όμως, το 2004 του στέρησε τον τίτλο, δίνοντάς τον στον πρωτότοκο γιο του, που ονομάζεται επίσης Χουσέιν.

Πάντως, η μητέρα του πρίγκιπα Χάμζα, βασίλισσα Νουρ, χήρα του εκλιπόντος βασιλιά Χουσέιν, διαβεβαίωσε ότι οι κατηγορίες των αρχών σε βάρος του παιδιού της αποτελούν «συκοφαντία».

«Προσεύχομαι η αλήθεια και η δικαιοσύνη να υπερισχύσουν για όλα τα αθώα θύματα αυτής της κακοήθους συκοφαντίας», έγραψε στο Twitter. «Ο Θεός να τους κρατά ασφαλείς».


Βασίλισσα Ράνια - Βασιλιάς Αμπντάλα

Από την πλευρά τους, οι αραβικές μοναρχίες, από το Μαρόκο μέχρι τις χώρες του Κόλπου, εξέφρασαν όλες τη στήριξή τους στην Ιορδανία και τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄, μετά τις συλλήψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων και οικείων της βασιλικής οικογένειας οι οποίοι, σύμφωνα με το Αμάν, επιχείρησαν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Τη στήριξή τους εξέφρασαν επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και το Ομάν, τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Την «πλήρη αλληλεγγύη της» εξέφρασε επίσης η Αίγυπτος ενώ το Ιράκ τόνισε ότι «στέκεται στο πλευρό του ιορδανικού βασιλείου».  
 
Top