Από το ξέσπασμα της βιομηχανικής επανάστασης στις αρχές του 19ου αιώνα, το ήμισυ της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας καταναλώνεται από κινητήρες. Τροφοδοτούν τα πάντα, από ανεμιστήρες έως ηλεκτρικά αυτοκίνητα και από αντλίες έως βιομηχανικά μηχανήματα. Σήμερα, στον 21ο αιώνα, εφοδιασμένοι με όλα τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρει η τεχνολογία, υπάρχει μία εταιρεία η οποία πρόκειται να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη.

Αυτή είναι η υπόσχεση της Turntide Technologies, μίας start up εταιρείας, με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία έχει συστήσει στην αγορά έναν νέο τύπο ηλεκτροκινητήρα. Σε πρόσφατη δήλωσή της, η εταιρεία γνωστοποίησε ότι έχει συγκεντρώσει 80 εκατ. δολάρια από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, τον ηθοποιό Ρόμπερτ Ντάουνινγκ Τζούνιορ και τον συν-δημιουργό του iPhone, Τόνι Φέιντελ.

Οι ηλεκτρικοί κινητήρες μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε κίνηση χρησιμοποιώντας ηλεκτρομαγνήτες για τη δημιουργία μαγνητικών πεδίων που περιστρέφονται γύρω από έναν άξονα. Αυτή η απλή κίνηση περιστροφής, ανάλογα με το μέγεθος του κινητήρα, μπορεί να διώξει πεσμένα φύλλα ή ακόμα και να λυγίσει φύλλα μετάλλου.

Η διαφορά με τους συμβατικούς κινητήρες, είναι ότι μεγάλο μέρος του μαγνητικού πεδίου σπαταλάται με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώνεται η περιστροφή. Αυτό το μειονέκτημα, η Turntide έχει βρει τρόπο να δοκιμάσει τη μεγιστοποίηση αυτής της μετατροπής ενεργοποιώντας και απενεργοποιώντας τους μαγνήτες μέσα στον κινητήρα 20.000 φορές το δευτερόλεπτο. Όταν η διαδικασία λειτουργεί σωστά, ο κινητήρας μπορεί να παράγει την ίδια ποσότητα εργασίας με έως και 30% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Το αξιοσημείωτο είναι, ότι ο σχεδιασμός του κινητήρα χρονολογείται από το 1838, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Turntide, Ράιαν Μόρις.

Ακριβώς αυτό επιθυμεί και ο «Iron Man» της μεγάλης οθόνης , Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, καθώς αυτή είναι η ικανότητά του να μειώνει τις εκπομπές και τονίζει ότι «ανακάλυψαν πώς να χρησιμοποιούν μια τεχνολογία του 19ου αιώνα και να χρησιμοποιούν λογισμικό για να κάνουν αυτό που είχε πάντα τη δυνατότητα να κάνει».

Ο Mόρις περιγράφει το προϊόν ως «λογισμικό τυλιγμένο σε μέταλλο». Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εταιρεία στρέφεται για την κατασκευή του στην Ινδία, την Κίνα και την Ταϊβάν.

Όσον αφορά την απόδοση των πωλήσεων, η Turntide επικεντρώνεται επί του παρόντος σε μια εξειδικευμένη αγορά. Προς το παρόν αντικαθιστά τους παλιούς ηλεκτρικούς κινητήρες σε συστήματα εξαερισμού σε μεγάλα κτίρια, με την εξοικονόμηση κόστους από τη μειωμένη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας να υπόσχεται απόδοση απόσβεσης σε μόλις τρία χρόνια.Ήδη, μέχρι το τέλος του 2020, η Turntide είχε αντικαταστήσει 5.000 τέτοιους κινητήρες και σκοπεύει να προχωρήσει στην αντικατάσταση άλλων 50.000 φέτος.

Παράλληλα, διερευνά την εφαρμογή των κινητήρων της σε αντλίες και συμπιεστές, με το βλέμμα στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά η επίτευξη της απόδοσης που απαιτούν οι ηλεκτροκινητήρες οχημάτων θα χρειαστούν μερικά χρόνια ανάπτυξης.  

 
Top