Η αρχή
Και όλα αυτά ξεκίνησαν από ένα... μουσικό κλαμπ της Νέας Υόρκης, το Sputnik. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Ευριπίδης Πελεκάνος, νυν CEO της αλυσίδας, άνοιξε μαζί με τον Γιάννη Σταυρουλάκη, τον Γιάννη Συμεωνίδη και τον Γιάννη Μαυρουδή το Sputnik. Ωστόσο, το 2007 η ομάδα των τριών πρώτων πήρε μερικά πιάτα από τα μενού του κλαμπ, με… οργανικά και εξωτικά μπιφτέκια τα οποία ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή, και μετέτρεψε το κλαμπ σε εστιατόριο. Το πρώτο Bareburger άνοιξε το καλοκαίρι του 2009.
Στόχος το... καλύτερο burger
Η αλυσίδα Bareburger θεωρείται πρωτοποριακή στη διαμόρφωση της τάσης «better burger», δίνοντας έμφαση στην υψηλή ποιότητα, τα οργανικά συστατικά, τη διαφάνεια κ.λπ. Ήταν μία από τις πρώτες αλυσίδες που ασχολήθηκε με το plant-based κρέας, πριν γίνει ευρέως διαδεδομένο στις ΗΠΑ. Και είναι ένα από τα λίγα brands που προσφέρουν ταυτόχρονα τα Impossible και Beyond Burgers.
Πάντως, σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, Ευριπίδη Πελεκάνο, «το Bareburger δεν έχει γίνει ένα vegan εστιατόριο, απλώς έχει προσθέσει καθαρές πρωτεΐνες και άλλα νόστιμα φαγητά στο μενού του. Απλά δίνουμε στους ανθρώπους την επιλογή να τρώνε και άλλα φαγητά εκτός από κρέας σε καθημερινή ή σε εβδομαδιαία βάση».
Πρόσφατα η αλυσίδα συνεργάστηκε με την εταιρεία παραγωγής φυτικών υποκατάστατων ιχθυηρών Gathered Foods. Η συνεργασία ξεκίνησε σε πιλοτικό επίπεδο και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε καταστήματα της αλυσίδας στις περιοχές της Νέας Υόρκης (Αστόρια και Μανχάταν), ενώ αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές εντός της άνοιξης.
Πρόσφατα η αλυσίδα συνεργάστηκε με την εταιρεία παραγωγής φυτικών υποκατάστατων ιχθυηρών Gathered Foods. Η συνεργασία ξεκίνησε σε πιλοτικό επίπεδο και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε καταστήματα της αλυσίδας στις περιοχές της Νέας Υόρκης (Αστόρια και Μανχάταν), ενώ αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές εντός της άνοιξης.
Η πρώτη συνεργασία
Ενίσχυση delivery & take out
Στη αρχή το 80% των πωλήσεων της Bareburger γινόταν εντός των καταστημάτων, ενώ πλέον το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει στο 50%, με το άλλο 50% να γίνεται μέσω take out και delivery. Η εταιρεία γενικά προσπαθεί να ανασχεδιάσει τους χώρους της με τέτοιον τρόπο ώστε να γίνεται ευκολότερη η διαδικασία του delivery αλλά και της παραλαβής από το κατάστημα.
Στα δικαστήρια οι συνιδρυτές
Ωστόσο η ταχεία επέκταση της αλυσίδας σε αρκετά σημεία στις ΗΠΑ δημιούργησε τριβές μεταξύ ορισμένων εκ των συνιδρυτών της Bareburger, τριβές οι οποίες οδηγήθηκαν μέχρι και τα δικαστήρια.
Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονταν σε δικογραφίες, οι αρχικοί μέτοχοι της αλυσίδας ήταν τα αδέρφια Πελεκάνου, ο Γιώργος Ροδάς, ο Γιώργος Δελλής, ο Γιάννης Σταυρουλάκης και ο Γιάννης Συμεωνίδης, ενώ δημοσιεύματα στα ΜΜΕ περιελάμβαναν στην ομάδα των συνιδρυτών τον Μιχάλη Πιτσίνο με τον Γιώργο Χατζηπαναγή.