Σχολιάζοντας τα 2.147 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ, η κ. Λινού τονίζει ότι η αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται με την αύξηση των τεστ, καθώς χθες έγιναν 55.000 τεστ, ενώ την προηγούμενη ημέρα, που είχαμε 880 κρούσματα, διενεργήθηκαν μόλις 15.000 τεστ: «Άρα η αναλογία είναι ίση ή και μικρότερη. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλό το χθεσινό νούμερο. Απλώς δεν είχαμε συνειδητοποιήσει τις τελευταίες ημέρες ότι ο δείκτης θετικότητας είναι υψηλός, πλησιάζει το 4%, δεν είχαμε καν την πληροφορία τι συμβαίνει σε ορισμένες περιοχές».
Όπως είπε, ανακοινώνονται για παράδειγμα 100 κρούσματα στο κέντρο της Αθήνας, ωστόσο δεν γίνεται γνωστό πόσα τεστ έγιναν στο κέντρο της Αθήνας: «Δεν δίνονται όλα τα στοιχεία. Δεν έχουμε διαφάνεια ως προς τα στοιχεία. Άλλο να ξέρω ότι στα βόρεια προάστια έχω 100 κρούσματα σε 1.000 τεστ κι άλλο 100 κρούσματα σε 10.000 τεστ. Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για τρομερή έξαρση».
Σύμφωνα με την κα. Λινού, η απόφαση να προχωρήσουμε σε νέο lockdown πάρθηκε από την κυβέρνηση βεβιασμένα: «βιαστήκαμε να πάρουμε μέτρα lockdown αγνοώντας προηγουμένως μέτρα που θα έπρεπε να έχουμε εξαντλήσει. Πρέπει να παρέμβουμε όπου υπάρχει πηγή διασποράς» υπογράμμισε.
Σχολιάζοντας την αναφορά του πρωθυπουργού κατά τη σημερινή του εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο «Είδαμε χθες μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, η οποία εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου», η κ. Λινού άφησε αιχμές για τον τρόπο που ενημερώνεται ο κ. Μητσοτάκης.
«Ο πρωθυπουργός δεν είναι καλά πληροφορημένος. Ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερά υψηλός αρκετές ημέρες τώρα», επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά, ότι χθες απλά έγιναν περισσότερα τεστ, άρα μία απλή διαίρεση αρκεί.
«Αν ο πρωθυπουργός εννοεί μόνο την Αττική, δεν μας δίνει τα δεδομένα», τόνισε.
Ερωτηθείσα να υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, η κ. Λινού είπε: «Αν πρέπει να ανοίξουμε ή όχι, δεν το ξέρω. Ξέρω ότι η κυβέρνηση πρέπει να διαθέσει χρήματα για να πάρει επιπλέον μέτρα. Εφόσον συνεχίζεται ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς, θα συνεχίσουμε να έχουμε διασπορά. Αν δεν αυξήσουμε τις αίθουσες των σχολείων και δεν μειωθούν οι μαθητές ανά τάξη, θα έχουμε διασπορά. Αν δεν πάμε στις βιομηχανίες, όπου είναι αναγκαστική η φυσική παρουσία, να πάνε γιατροί να εκτιμήσουν για τον καθένα τον κίνδυνο, θα συνεχίσουμε να έχουμε πρόβλημα, το οποίο δεν θα λυθεί από το κλείσιμο και θα καταστρέφουμε την οικονομία. Να λυθεί το θέμα των αποστάσεων γρήγορα. Δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε μόνο τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και στο Δημόσιο να μην παίρνονται μέτρα».
πηγή