Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παραμονή της Αττικής στο «βαθύ κόκκινο» και την παράταση του σκληρού lockdown έως τις 8 Μαρτίου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε Πειραιά και Δυτικό τομέα, όπου φαίνεται η κατάσταση να έχει επιβαρυνθεί σημαντικά, ενώ επίβαρυμένη παρουσιπάζεται η κατάσταση σε πολλές περιοχές, όπως διαφαίνεται και από την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ.
Πιο συγκεκριμένα ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε:
«Η εικόνα ακολουθεί αυξητικές τάσεις. Τα δεδομένα δεν είναι τα ίδια σε όλη την επικράτεια.
Ως εξ αυτών:
Στο «κόκκινο» μπαίνουν οι δήμοι Λευκάδας, εκτός του Μεγανησίου, Θεσπρωτίας, Ηγουμενίτσας, Σύρου, Σάμου, Άρτας, Διδυμότειχου, Λοκρών (η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή στη Μαλεσίνα), Αμφιλοχίας, όλη η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, όλη η περιφερειακή ενότητα Κορινθίας, με το Λουτράκι να είναι ιδιαίτερα έντονη.
Στους Δήμους Λαρίσης και Βόλου, παρακαλούμε τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί, ώστε να μην επιβληθούν νέα μέτρα.
Από το κόκκινο βγαίνουν οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου.
Στο «κόκκινο» παραμένουν οι Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ηλείας (πλην των δήμων Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας), Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ρεθύμνου, η Θάσος, ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων, οι δήμοι Ναυπλιέων και Άργους- Μηκυνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και οι δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.
Από το «βαθύ κόκκινο» βγαίνει η Μύκονος και μπαίνει στο πορτοκαλί.
Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν οι δήμοι Καλυμνίου, Κορδελιού, Ευβοίας, Αρκαδίας και Αττικής.
Στην ενότητα του Πειραιά προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 80%, στα 1.342. Τόσο στο κέντρο, όσο και στις άλλες περιοχές. Θα ενταθούν οι έλεγχοι, ώστε να περιοριστεί η διασπορά.
Παρόμοια εικόνα και στον Δυτικό τομέα Αθηνών, φτάνοντας τα 1.036 ενεργά κρούσματα».
Αλλαγές στους συνοριακούς σταθμούς Ευζώνων και Κακκαβιάς
Νέα δεδομένα ισχύουν από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου, στις 6 το πρωί, μέχρι και τις 15 Μαρτίου, στις 6 το πρωί, για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού από τις χερσαίες πύλες εισόδου, ισχύουν τα εξής για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων:
– Το ωράριο εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται από τις 7:00 έως τις 7:00 το απόγευμα (συμπεριλαμβανομένης και της διέλευσης φορτηγών οχημάτων), αντί από τις 7:00 το πρωί έως τις 11:00 το βράδυ που ίσχυε μέχρι τώρα.
– Το όριο των 700 ατόμων που είχαν δικαίωμα εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται πλέον σε 400 άτομα ημερησίως.
– Υποχρεωτική χρήση ταχειών δοκιμασιών αντιγόνου (rapid tests) σε όλους τους εισερχόμενους στη χώρα από τους συγκεκριμένους σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων και των οδηγών φορτηγών.
– Σε περίπτωση ανίχνευσης θετικού κρούσματος δεν επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.
– Όλοι οι εισερχόμενοι από τους σταθμούς αυτούς τίθενται υποχρεωτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες, εξαιρουμένων των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών.
Από την Δευτέρα 1η Μαρτίου οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν εφοδιάσει τους εργαζόμενους με νέες βεβαιώσεις έως τις 8 Μαρτίου.
Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε:
«Στα 1.500 την ημέρα ο μέσος όρος των κρουσμάτων. Στα 12.000 κρούσματα τα ενεργά. Καθημερινά εισάγονται 260 άνθρωποι στα νοσοκομεία. Η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής είναι εμφανής. Η κάλυψη στις ΜΕΘ είναι στο 88%. Στην Αττική σημαντική αύξηση στον Πειραιά, με περισσότερα από 1.100 ενεργά κρούσματα και στον Δυτικό τομέα με περισσότερα από 1.000 ενεργά κρούσματα.
Αυτή τη βδομάδα είχαμε πολλές μικρές εξάρσεις. Με τόσες πολλές εστίες δεν μπορεί να σβήσει η φωτιά.
Δεν παρατηρήθηκε το ποσοστό μείωσης που περιμέναμε στην Αττική μετά τα νέα μέτρα. Συμβάλλει σημαντικά η αύξηση των μεταλλαγμένων στελεχών, που μεταδίδονται πολύ περισσότερο.
Η πλειοψηφία των πολιτών ακολουθεί τα μέτρα και δημιουργεί ένα τείχος προστασίας για τους υπόλοιπους.
Μελέτη στο Ισραήλ έδειξε ότι μειώνεται σε πολύ υψηλό ποσοστό η μεταδοτικότητα και η σοβαρή νόσηση».
Σε ερώτηση για το παιδί που παρουσίασε πολυφλεγμονώδες σύνδρομο, η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε: «Το όντως παιδί παρουσίασε πολυφλεγμονώδες σύνδρομο, το οποίο σχετίζεται με τον κορωνοϊό. Είναι ένα σύνδρομο αρκετά σπάνιο, αλλά έχουμε και στην Ελλάδα τέτοιες περιπτώσεις. Σε παγκόσμια κλίμακα, ένα στα 150 παιδιά που προσβάλλονται από κορωνοϊό, θα παρουσιάσουν αυτό το σύνδρομο».
Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε
:
«Στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων και η πίεση στα νοσοκομεία. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν ανά 300 την ημέρα. Με βάση αυτά τα στοιχεία, αναμένουμε μία μικρή αύξηση στις ΜΕΘ.
Στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε αύξηση στο 25%, αλλά ακόμη δεν έχουμε σημαντική πίεση στο ΕΣΥ.
Σημαντική είναι η πτώση της επίπτωσης στους άνω των 65. Αυτό δείχνει ότι ο εμβολιασμός βοηθά στις μεγάλες ηλικίες».
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε:
«Σήμερα έγιναν πάνω από 28.000 εμβολιασμοί και έχουμε φτάσει στους 850.000 εμβολιασμούς. Μέχρι στιγμής έχουμε πετύχει ένα μόλις 0,36% ποσοστό απωλειών εμβολιασμών.
Τι είναι αυτός ο μηχανισμός αναπλήρωσης. Τα εμβόλια έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Της Pfizer έχουν διάρκεια ζωής μόλις 5 ημέρες. Μετά το πετάμε. Κάθε ημέρα λαμβάνουμε έναν αριθμό αδιάθετων δόσεων. Το ποσοστό αντιστοιχεί σε 500-600 αδιάθετες δόσεις κάθε μέρα. Τότε ξεκινά η διαδικασία εντοπισμού για την αναπλήρωση. Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν δείξει μία πολύ καλή λειτουργία.
Εμείς, όπου δεν μπορούμε να αναπληρώσουμε τις δόσεις, μπορούμε να καλέσουμε γενικό πληθυσμό, αν δεν βρεθούν από ένοπλες δυνάμεις ή τα επόμενα ραντεβού. Αυτό έχει συμβεί σε ελάχιστες περιπτώσεις, όπως σε ακριτικά νησιά, ή στην Αττική, λόγω της κακοκαιρίας.
Με αυτόν τον τρόπο έχουμε πετύχει το μικρό αυτό ποσοστό απωλειών.
Στην περίπτωση που κάποιος παρακάμψει τη λίστα. Η διαφάνεια είναι αδιαπραγμάτευτη. Διερευνούμε όλες τις περιπτώσεις και όπου υπάρχει παράβαση, ενεργοποιούμε τις κυρώσεις και όλη τη διαδικασία. Δεν υπάρχει κανένα απαραβίαστο σύστημα. Θα διερευνήσουμε κάθε καταγγελία και υπόθεση και θα επιβληθούν κυρώσεις. Ο εμβολιασμός δεν είναι ένα παιχνίδι κλέφτη και αστυνόμου. Είναι πάνω από 200.000 οι φάκελοι που έχουμε ελέγξει».