Με έντονο τουρκικό «άρωμα» εισέρχεται η Αλβανία στην τροχιά των εκλογών της 25ης Απριλίου. Ενα νοσοκομείο-προσφορά του Ταγίπ Ερντογάν στον πρωθυπουργό Εντι Ράμα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στην Αγκυρα, ανοίγει την προεκλογική καμπάνια του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Οπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο ισλαμιστής ηγέτης, παρόντος του κ. Ράμα, το νοσοκομείο στην πόλη Φίερι θα ανεγερθεί εξ ολοκλήρου με τουρκικό χρήμα –εξήντα εκατομμύρια ευρώ– και θα είναι έτοιμο παραμονές των εκλογών, δηλαδή σε λιγότερο από τρεις μήνες!

Ηδη, όπως μεταδίδουν αλβανικά ΜΜΕ, έχει δρομολογηθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης του χώρου, στα Τίρανα άρχισε να καταφθάνει από την Τουρκία ο κατασκευαστικός εξοπλισμός, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι, αν όχι στη θεμελίωση, στα εγκαίνια, παραμονές των εκλογών, θα παραστεί ο Αλβανός πρωθυπουργός, ο οποίος χθες επιθεώρησε το εργοτάξιο στο Φίερι.

Προπαγάνδα
Με αφορμή τη δωρεάν, από οικονομικής άποψης, κατασκευή του νοσοκομείου, η «λαϊκή μούσα», βοηθούσης της προπαγάνδας, δεν θα μπορούσε να μην εξυμνήσει τη «γενναιοδωρία» του Τούρκου ηγέτη για να καλλιεργήσει κλίμα συμπάθειας στον πληθυσμό με τραγούδι αφιερωμένο στον Ερντογάν, που όμοιό του «δεν γεννά άλλη μάνα στον ντουνιά».

Σε ελεύθερη μετάφραση, το πολυφωνικό τραγούδι, που κάνει θραύση στο Διαδίκτυο, λέει: «Είδηση ωραία παντού φτάνει/ βράζει ο κόσμος σαν καζάνι/ διά στόματος του Ερντογάν, την Αλβανία θα συνδράμει/ Αγκυρα και κράτος Τούρκων έδειξαν τρανή αγάπη/ Είναι στην Αλβανία δίπλα σαν η μάνα στο εβλιάτι (σ.σ. παιδί)/ Ημισέληνος Τουρκιά/ Ερντογάν δε γεννά άλλη μάνα στον ντουνιά/ άντρας μπέσας, δε γίνονται δύο, εξήγγειλε νοσοκομείο/ Το Λιάτσι σηκώνει από θεμέλια/ νέος μαχαλάς με θέα/ στο Φίερι νοσοκομείο για όλο το βιλαέτι/ ο Ρετζέπ ο Ερντογάν, Τούρκος πρόεδρος με φήμη/ της Αλβανίας εικόνα να ζήσει σαν τα βουνά μας»!

Καθώς το νοσοκομείο, και γενικότερα η τουρκική παρουσία, θα είναι ένα από τα προεκλογικά λάβαρα του κ. Ράμα, η συζήτηση άναψε ήδη με αφορμή (και) τον ύμνο στον Ερντογάν, με μερίδα των ΜΜΕ να τον λοιδορεί και κάποια να παρομοιάζουν την προπαγανδιστική πρακτική με εκείνη του κομμουνιστικού καθεστώτος, που υποχρέωνε τους μαθητές στα σχολεία να τραγουδούν «δύο λιοντάρια έχει ο πλανήτης, ένα στην Ασία και ένα στην Ευρώπη», υπονοώντας τον Μάο Τσετούνγκ και τον Ενβέρ Χότζα.

Σχολιάζοντας την υπερπροβολή, ενόψει των εκλογών, από την κυβέρνηση Ράμα του ταξιδιού του στην Αγκυρα, αλλά και τον εντεινόμενο εναγκαλισμό της Αλβανίας από την Τουρκία, ο πρώην πρόεδρος της χώρας Σαλί Μπερίσα κατηγόρησε τον Εντι Ράμα ως υποτελή του Ταγίπ Ερντογάν.

Δυσφορία, εν τω μεταξύ, επικρατεί και στις Βρυξέλλες με την αυξανόμενη αντιευρωπαϊκή ρητορική του Εντι Ράμα, με τελευταίο παράδειγμα τις δηλώσεις του από την Αγκυρα για τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία, τα εμβόλια κ.ά.

Οπως συμβαίνει σχεδόν πάντα, μετά την πτώση του καθεστώτος Χότζα και την εγκαθίδρυση δημοκρατικού πολιτεύματος, η πολιτική οξύτητα αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει και στις εκλογές του Απριλίου και ήδη οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές έχουν αρχίσει να πέφτουν. Αν και είναι νωρίς για να υπάρξουν (αξιόπιστες) δημοσκοπήσεις, οι εκτιμήσεις προβλέπουν ότι τις περισσότερες πιθανότητες να έρθουν πρώτο κόμμα συγκεντρώνουν οι σοσιαλιστές του Ράμα.

Εν τω μεταξύ, σε μια πρωτοφανή στα διπλωματικά χρονικά εξέλιξη, η Αλβανία απέλασε τον γραμματέα της ρωσικής πρεσβείας στα Τίρανα με το αιτιολογικό ότι δεν τηρούσε τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό.
Σταύρος Τζίμας  
 
Top