Ένα σχεδόν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού και ενώ Αμερικανοί -κυρίως- επιστήμονες πιστεύουν ότι το πρώτο κρούσμα παρουσιάστηκε στην Κίνα τον Οκτώβριο του 2019, έγγραφα αποδεικνύουν ότι Ευρωπαϊκή Ένωση πλήρωσε πάνω από 100.000 ευρώ σε επιχορηγήσεις στο κινεζικό εργαστήριο της Γουχάν χρηματοδοτώντας ουσιαστικά την αμφιλεγόμενη έρευνα για τους κορωνοϊούς.

Η αποκάλυψη έρχεται ένα δεκαπενθήμερο αφότου το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έδειξε το εργαστήριο, το Ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν στοιχεία ότι οι εργαζόμενοί του αρρώστησαν με συμπτώματα τύπου Covid το φθινόπωρο του 2019, εβδομάδες πριν από τον συναγερμό για τον ιό.

Η αμερικανική κυβέρνηση ισχυρίστηκε επίσης ότι οι επιστήμονες της πειραματίζονταν με ένα κορωνοϊό νυχτερίδας πολύ παρόμοιο με αυτό που προκαλεί την Covid και εργαζόντουσαν σε μυστικά στρατιωτικά προγράμματα.



Ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν

Η Κομισιόν παραδέχθηκε ότι η ΕΕ συνέβαλε στη χρηματοδότηση της έρευνας από το 2015, προσθέτοντας ωστόσο ότι το εργαστήριο της Γουχάν ήταν ένα από τα πέντε στον κόσμο που διεξήγαγαν την αμφιλεγόμενη έρευνα που επιτάχυνε τεχνητά την εξέλιξη των ιών. Οι επιστήμονες χειρίζονταν τους κορωνοϊούς που είχαν πάρει ως δειγματοληψία από νυχτερίδες σε σπηλιές σχεδόν 1.500 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη, όπου υπάρχει υποψία ότι από εκεί προήλθε η Covid-19.

Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε: «Η ΕΕ δεν έχει χρηματοδοτήσει στοχοθετημένη έρευνα για ιούς νυχτερίδων στη Γουχάν. Το Ινστιτούτο ιολογίας ήταν διεθνής εταίρος στην παγκόσμια συνεργασία για τους ιούς. Μάλιστα, από αυτό το εργαστήριο αναγνωρίστηκε ο ιός SARS-CoV2 τον Ιανουάριο ως αιτιολογικός παράγοντας της νόσου Covid-19» συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή, η ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που διερευνά την προέλευση της Covid-19 πραγματοποίησε εχθές την πρώτη της περιοδεία στην πόλη. Η επίσκεψη λένε οι ειδικοί δεν θα προσφέρει τίποτα περισσότερο από ότι η κινεζική προπαγάνδα και δεν θα καθησυχάσει εκείνους που φοβούνται ότι ο ΠΟΥ είναι πολύ κοντά στο Πεκίνο.

Οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ πήγαν σε νοσοκομείο στη Γουχάν, όπου αρκετοί από τους πρώτους ασθενείς με κορωνοϊό υποβλήθηκαν σε θεραπεία. Σκοπεύουν επίσης να επισκεφθούν την αγορά θαλασσινών της πόλης, η οποία συνδέεται με πολλές από τις πρώτες περιπτώσεις αλλά και το αμφιλεγόμενο Ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν.  

 
Top