Η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να εμβολιάσει ούτε τους 8.000 πολίτες που ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός

Ο περίφημος σχεδιασμός της κυβέρνησης αποδεικνύεται το μεγαλύτερο φιάσκο, καθώς δεν προέβλεψαν να προμηθευτούν ούτε τα απαραίτητα. Βλέπουν την πόρτα της εξόδου Αρκουμανέας και σία…



Στη χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας» δίνουμε όμορφα ονόματα στα σχέδιά μας, ανακοινώνουμε με τυμπανοκρουσίες, με διαφάνειες και μεγαλοστομίες την ετοιμότητα της Πολιτείας, οι κάμερες γράφουν και οι δημοσιογράφοι, έμπλεοι υπερηφάνειας, υπερθεματίζουν και όταν όλα αυτά τελειώσουν, η πραγματικότητα μάς χτυπά την πόρτα. Και τι κάνουμε εμείς; Κλείνουμε τα μάτια για να μην την αντικρίσουμε.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρουσίασε σχέδια επί σχεδίων για την επιχείρηση εμβολιασμού των Ελλήνων, με το όνομα «Ελευθερία», και ανακοίνωσε 1.018 κέντρα εμβολιασμού με δυνατότητα εμβολιασμού 2.000.000 πολιτών. Όταν επιτέλους έρχονται τα εμβόλια (όχι όσα είχαν ανακοινωθεί), αποκαλύπτεται η γύμνια του επιτελικού κράτους.

Ούτε καν σύριγγες δεν υπάρχουν για να γίνουν οι έστω και ελάχιστοι εμβολιασμοί που είχαν προγραμματιστεί! Δεν είναι ανέκδοτο, ούτε και υπερβολή. Είναι φιάσκο. Ο περίφημος σχεδιασμός της κυβέρνησης ξέμεινε από σύριγγες, γιατί ποτέ δεν προέβλεψαν τι θα χρειαστεί για να φέρουν εις πέρας τους εμβολιασμούς.

Όπως αποκαλύπτει η «δημοκρατία», ο διαγωνισμός για τις σύριγγες βγήκε άγονος και πλέον όλοι τρέχουν να προκηρύξουν νέο διαγωνισμό. Έως σήμερα, 17 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι σε θέση να εμβολιάσει ούτε τους 8.000 πολίτες που έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Η Κυβέρνηση ήξερε, αλλά αγρόν ηγόραζε…

Το εξοργιστικό όμως είναι πως από τον Αύγουστο όλος ο πλανήτης γνώριζε ότι έως το τέλος του έτους θα ήταν προς διάθεση το πολυπόθητο εμβόλιο. Από τον Αύγουστο είχαν αρχίσει και οι μεγαλοστομίες των υπουργών του επιτελικού κράτους για τον αριθμό των εμβολίων που θα φτάσουν στην Ελλάδα και θα μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Γιατί, λοιπόν, αφού όλοι γνώριζαν, δεν φρόντισαν να προετοιμάσουν τους διαγωνισμούς για τις σύριγγες, ώστε να μη φτάσουμε στο σημείο να έχουμε εμβόλια, αλλά να μην μπορούν να εμβολιαστούν οι πολίτες;

Πριν από λίγες ημέρες ακόμη και η «Καθημερινή» «κάρφωσε» την κυβέρνηση για την έλλειψη στις σύριγγες, αποκαλύπτοντας ότι κυβερνητικοί παράγοντες πλησίασαν μεγάλη καπνοβιομηχανία αλλά και εισαγωγείς ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και αναλώσιμων για να τους «στηρίξουν» την αγορά 5.000.000 συρίγγων μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Ακριβώς οι ίδιες πανικόβλητες κινήσεις γίνονταν και κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας με τις μάσκες.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό,γιατί αν για τις μάσκες μπορούν οι κυβερνώντες να δικαιολογηθούν ότι πιάστηκαν στο ύπνο, για τα εμβόλια δεν ισχύει το ίδιο. Υπήρχε μεγάλο χρονικό διάστημα για να προετοιμαστούν και να φροντίσουν για την επάρκεια συρίγγων, καθώς είναι το κυρίαρχο αφήγημα της κυβέρνησης. Εκεί, μάλιστα, που είχαν προαναγγείλει σχεδόν πανηγυρίζοντας τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που δήθεν θα ήταν έτοιμα, τώρα μόλις και μετά βίας λειτουργούν 282 τέτοια κέντρα.
Ανεμελιά και στα εμβολιαστικά κέντρα

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος ακόμη μία φορά εκθέτει την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό για την κατάσταση. «Εχουμε επιβεβαιωμένα 110.000 νέα ραντεβού, ιδίως από την κατηγορία των υπερηλίκων. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 150 σημεία εμβολιασμού με 282 εμβολιαστικά κέντρα».

Τα εμβολιαστικά κέντρα δεν υπάρχουν, γιατί εκτός από σύριγγες είχαν ξεχάσει ότι για τους εμβολιασμούς απαιτείται και το ανάλογο νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο θα πρέπει να είναι εξειδικευμένο και σε μεγάλο αριθμό, γιατί κάθε πολίτης που εμβολιάζεται θα πρέπει να τυγχάνει ιατρικής παρακολούθησης για αρκετή ώρα μετά το εμβόλιο. Μετά την αποτυχία και ως προς τα εμβολιαστικά κέντρα, φόρτωσαν και τους εμβολιασμούς στα νοσοκομεία, που έχουν κλείσει τις πόρτες για τους πάσχοντες από άλλες παθήσεις, που δεν έχουν προσωπικό και παρουσιάζουν τεράστιες ελλείψεις.

Στην πόρτα της εξόδου ο Αρκουμανέας, υπό διάλυση και η επιτροπή ειδικών

Η αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, το αλαλούμ που επικρατεί και οι ευθύνες που θα ζητηθούν από όλους όσοι εμπλέκονται προκαλούν τριγμούς και ρωγμές στο επικοινωνιακά ισχυρό επιτελικό κράτος. Η σύγκρουση της κυβέρνησης με την επιτροπή των επιστημόνων και η ρήξη που έχει επέλθει με τον Σωτήρη Τσιόδρα διαχέονται σε όλο το φάσμα του υπουργείου Υγείας. Η δυσαρέσκεια που υπάρχει στο Μαξίμου για τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα είναι το «κλειδί» που θα ξεκλειδώσει τις εξελίξεις.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είναι σε δυσμένεια, σε τέτοιο σημείο που να μην δέχεται καν να επικοινωνήσει μαζί του, έστω και τηλεφωνικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Αρκουμανέας είναι υπεύθυνος για πολλές αστοχίες, που θολώνουν την εικόνα που προσπαθεί να περάσει στην επικαιρότητα το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου.

Διπλά συστήματα καταγραφής των κρουσμάτων, αργοπορία στην ενσωμάτωση των στοιχείων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αξιόπιστη βάση δεδομένων για τις εισηγήσεις της επιτροπής και τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Ο ίδιος γνωρίζει ότι είναι σε αποδρομή και μάλιστα μετά τον ανασχηματισμό μάλλον έχει αποδεχθεί τη μοίρα του, γιατί αυτό αντανακλάται και στην επιτροπή των ειδικών, η οποία δείχνει σημάδια διάλυσης.

Από τη μία οι κόντρες που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των μελών της επιτροπής για το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται ως φύλλο συκής από την κυβέρνηση, που ρίχνει όλες τις ευθύνες στους ειδικούς για τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις που παίρνει και από την άλλη οι παρεμβάσεις των εισαγγελέων για τη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη δημιουργούν την κρίσιμη μάζα που οδηγεί στην έκρηξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», η επιτροπή μετά τον ανασχηματισμό έχει πέσει σε αδράνεια, γιατί ο άνθρωπος που συγκαλεί την επιτροπή είναι ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ο οποίος μοιάζει να περιμένει την αποπομπή του. Τώρα, γιατί αυτό θα έχει επιπτώσεις και στην επιτροπή; Φυσικά και θα επηρεάσει την επιτροπή, καθώς αυτή έχει συσταθεί από τον κ. Αρκουμανέα και τα μέλη έχουν επιλεγεί από τον ίδιο. Αν πάρει η μπάλα μαζί με τον Αρκουμανέα και τους γιατρούς, αυτό μένει να το δούμε στην πράξη.

Πάντως, αυτή η εξέλιξη, που θυμίζει την αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων για να σωθεί ο Πρωθυπουργός, οδηγεί πολλούς γιατρούς, είτε μετέχουν στην επιτροπή είτε όχι, να ανοίγουν το στόμα τους και να εκφράζουν την αντίθεσή τους με τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
 
Top