Του Κώστα Στούπα 

1) Το χειρότερο σενάριο...
Μια εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα οι εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία στη χώρα μας αλλά και τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης κινούνται εγγύτερα στο χειρότερο σενάριο παρά στο καλύτερο.

Η αποκλιμάκωση του αριθμού των θανάτων και όσων χρειάζονται υποστήριξη σε ΜΕΘ είναι πολύ μικρότερη των αρχικών αισιόδοξων εκτιμήσεων και τούτο σημαίνει πως μετά τις γιορτές, το αργότερο, θα έχουμε δριμύτερη αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος (τρίτου κατ’ αλλους...) με ό,τι και αν μπορεί να συνεπάγεται αυτό για το σύστημα υγείας, την έξαρση κρουσμάτων και θανάτων, την ψυχική ισορροπία του γενικού πληθυσμού και φυσικά την οικονομική δραστηριότητα.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τη Γερμανία εν μέσω εορτών να επαναφέρει "σκληρό" οριζόντιο "κλείδωμα".

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Bill Gates στο CNN ο οποίος με το επιτελείο του ιδρύματός του παρακολουθεί τις εξελίξεις της πανδημίας εκ του σύνεγγυς:

"Δυστυχώς, οι επόμενοι τέσσερις με έξι μήνες θα μπορούσαν να είναι οι χειρότεροι της πανδημίας. Η πρόγνωση του IHME* δείχνει πάνω από 200.000 επιπλέον θανάτους (αναφέρεται στις ΗΠΑ).

Εάν ακολουθούσαμε τους κανόνες, όσον αφορά τη χρήση μασκών και όχι την ανάμειξη, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των θανάτων."

Με άλλα λόγια, κρατήστε τις προσδοκίες για τον αντίκτυπο του εμβολίου υπό έλεγχο.

"Αυτός ο ιός θα μπορούσε να είναι πιο θανατηφόρος από ό,τι είναι. Δεν είχαμε τη χειρότερη περίπτωση. Αλλά αυτό που με εξέπληξε είναι ότι ο οικονομικός αντίκτυπος στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο ήταν πολύ μεγαλύτερος από τις προβλέψεις που έκανα πριν από πέντε χρόνια."

Οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν το φάσμα του "λουκέτου" είναι χιλιάδες πλέον με ανάλογες συνέπειες στην ανεργία και στο πλήθος των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας.

Χαρακτηριστικό είναι το χθεσινό ρεπορτάζ της Αλ. Γκίτση στο Capital.gr για την κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί μια από τις μεγαλύτερες λιανεμπορικές αλυσίδες της χώρας και των βαλκανίων.

"Στη θάλασσα βρίσκονται 6.000 κοντέινερ με εμπορεύματα της Jumbo, τα οποία δεν μπορούν να εκτελωνιστούν καθώς η αλυσίδα δεν έχει χώρους να τα αποθηκεύσει, αναφέρουν πηγές με γνώση.

Η Jumbo, από τους βασικούς παίκτες στην αγορά παιγνιδιών, την περασμένη Παρασκευή, λίγη ώρα μετά τις Κυβερνητικές ανακοινώσεις για το πώς θα λειτουργήσει το εγχώριο λιανεμπόριο έως τις 7 Ιανουαρίου, δήλωσε αδυναμία να εξυπηρετήσει τους καταναλωτές της τόσο μέσω του e-shop της όσο και μέσω της υπηρεσίας click away η οποία κάνει πρεμιέρα στο λιανεμπόριο το πρωί της Κυριακής, 13 Δεκεμβρίου.

Βέβαια η Jumbo, του κ. Απόστολου Βακάκη, έχει τη δυνατότητα, διατηρώντας κλειστό το δίκτυο της να "κάψει” ζεστό χρήμα -τα ταμειακά της διαθέσιμα είναι 600 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιποίησή της ξεπερνά τα 1,9 δισ. ευρώ. Επιπλέον, με αυτή της την κίνηση στέλνει ένα μήνυμα δυσαρέσκειας προς την Κυβέρνηση για τον τρόπο που έχει χειριστεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου…”

Η Jumbo όπως είπαμε είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα στον κλάδο της στα Βαλκάνια και μάλλον τα ταμειακά διαθέσιμα θα της επιτρέψουν να αντέξει μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα που θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση, αν ο εμβολιασμός του πληθυσμού εξελιχθεί κατά το αισιόδοξο σενάριο.

Οι εξελίξεις λοιπόν δεν είναι ενθαρρυντικές για την κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας την επόμενη της επιδημίας ημέρα. Τούτο αφορά περισσότερο χώρες και επιχειρήσεις με υψηλό χρέος και χαμηλή ανταγωνιστικότητα.

Η Ελλάδα σε σύγκριση με αρκετές άλλες χώρες που υπάρχουν καθημερινά κοινωνικές εντάσεις με επίκεντρο τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας χαρακτηρίζεται από αξιοθαύμαστη κοινωνική ηρεμία.

Τούτο όμως δεν είναι βέβαιο πως μπορεί να διατηρηθεί μέχρι το τέλος αυτής της κατάστασης.

*(IHME)Institute for Health Metrics and Evaluation

2) Τουρκο-βαλκανική πραγματικότητα
Η είσοδος του Ολλανδικού fund σε δύο από μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας σύμφωνα με όσα ακούγονται στην αγορά έχει θορυβήσει το σύνολο της "πιάτσας" των εργοληπτών.

Ο λόγος της ανησυχίας έχει να κάνει με τον φόβο πως η παρουσία ενός ξένου "παίκτη" τέτοιου μεγέθους στην ελληνική κατασκευαστική αγορά, θα διαταράξει το "σύστημα" διανομής των κρατικών έργων με τους γνωστούς όρους μοιράσματος της "πίτας" στο βαλκανιστάν... αγοράς...

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα επικρατήσει στην εντός της Ελλάκτωρ αναμέτρηση και αν θα υπάρξουν ανατροπές ή οι νεοεισερχόμενοι προσαρμοστούν στην τουρκο-βαλκανική πραγματικότητα...

Οι κατασκευαστικές λόγω του νέου ευρωπαϊκού πακέτου των 32 δισ. ευρώ ούτως ή άλλως τα επόμενα χρόνια θα έχουν ενδιαφέρον...


3) Ισλαμο-αριστερισμός...
Ο όρος ισλαμο-αριστερισμός αποδίδεται στον εγγλέζο ηγέτη της άκρας αριστεράς Chris Harman. O όρος διατυπώθηκε πρώτη φορά το 1994 σε ένα κείμενο του Χάρμαν με τίτλο: "Ο Προφήτης και το Προλεταριάτο".

Στο κείμενο αυτό κατά τη γαλλική πολιτική επιθεώρηση Le Point δεν επικροτεί τις πρακτικές του ισλάμ οι οποίες αφορούν στην καταπίεση των γυναικών ή την τιμωρία των ομοφυλοφίλων κλπ αλλά ανοίγει μια πόρτα επικοινωνίας μεταξύ των οπαδών των δυο κοσμοθεωριών.

Κατά τον Χάρμαν, ο επαναστάτης πρέπει να ξέρει πώς να ξεπεράσει τις αντιδραστικές πτυχές που μεταφέρουν οι θρησκευτικές δοξασίες για χάρη της κινητοποίησης και στράτευσης που καταφέρνουν αυτές.

"Οι επαναστάτες δεν μπορούν να υποστηρίζουν το κράτος εναντίον των ισλαμιστών αλλά ούτε τους ισλαμιστές που δεν είναι σύμμαχοί μας. Ωστόσο: "Σε ορισμένα θέματα θα είμαστε στην ίδια πλευρά με τους ισλαμιστές κατά του ιμπεριαλισμού και του κράτους, ειδικά στη Γαλλία ή τη Μεγάλη Βρετανία για την καταπολέμηση του ρατσισμού.

Όπου οι ισλαμιστές είναι στην αντιπολίτευση, πρέπει να είμαστε με τους ισλαμιστές μερικές φορές, με το κράτος ποτέ".

Le Point

4 ) "Κυριάκο... τα μαζεύω και φεύγω"
Έχω την τιμή να είμαι ένας από τους τακτικούς αναγνώστες σας, καθώς είστε μια φωνή "λογικής" και πολύ "εύστοχα" καυτηριάζετε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.

Σας επισυνάπτω την προ ημερών ανάρτηση της εταιρείας μου με αφορμή τη μετατροπή της Αστυπάλαιας σε νησί ηλεκτροδοτούμενο από ΑΠΕ και της αντιδιαμετρικά και παράλογης αντιμετώπισης του δικού μου έργου.

Επίσης προ ημερών διάβασα το άρθρο σας με τον τίτλο "Κυριάκο δεν επιστρέφω", αν και ακόμη φαίνεται να ισχύει το "τα μαζεύω και φεύγω"...

Οφείλω να εξηγήσω, ότι δεν έχω κάτι με την πολιτεία και με την κυβέρνηση. Τουναντίον, επικροτώ και στηρίζω τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από πλευράς κυβέρνησης για να ανορθωθεί η βαριά άρρωστη και τραυματισμένη οικονομία μας, και μάλιστα εν μέσω κορονοϊού και με κόντρα στον παραλογισμό και την ψεκασμένη λογική (με τα οποία έχω και εγώ το πρόβλημα, όπως πιστεύω και σχεδόν κάθε λογικός και δημιουργικός άνθρωπος στην χώρα μας)!

Για τα όσα λέω, βέβαια υπάρχει λόγος...

Ο λόγος είναι η κακή έως εχθρική αντιμετώπιση που υπάρχει στον τόπο μας στην επιχειρηματικότητα.

Μεγάλωσα σε αγροτική οικογένεια, στην Κέα (Τζιά), που όπως όλα τα Κυκλαδονήσια, νιώθουν έντονη την παρουσία των ανέμων.

Από μικρός προσπάθησα να αξιοποιήσω την αιολική ενέργεια, αρχικά για το σπίτι μου και όταν το νομικό πλαίσιο το επέτρεψε (στα μισά της δεκαετίας του ’90), θέλησα να αποκομίσω και όφελος, στη λογική του να συνδυάσω το "τερπνό με το ωφέλιμο".

Έχω την τιμή να είμαι από τους πρώτους που δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα και κατάφερα το 2000 να εγκαταστήσω την πρώτη μου ανεμογεννήτρια στην Τήνο (η μοναδική που υπάρχει μέχρι στιγμής στην Τήνο), για την οποία είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος και δικαιωμένος, μια και αισθάνομαι ότι ωφελήθηκα ο ίδιος, ωφελώντας ταυτόχρονα το περιβάλλον και την οικονομία του τόπου μου. https://www.energeiakikykladon.gr/pr10aug/

Αμέσως μετά (το 2001), θέλησα να επεκτείνω την εγκατάστασή μου.

Αγόρασα γη, έκανα νέες αιτήσεις και ξεκίνησα την αδειοδοτική διαδικασία, σε συνεννόηση με τον δήμο, αλλά και με την ομόφωνη γνώμη του.

Το 2004 ολοκλήρωσα σχεδόν την αδειοδότηση και ήμουν έτοιμος για την εγκατάσταση.

Όμως η ηλεκτρική διασύνδεση της Τήνου με την Άνδρο και αυτής με την Εύβοια, άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα και επέβαλε αναμονή -μέχρι να ολοκληρωθούν κάποια δίκτυα- αρχικά μέχρι το 2005.

Το 2005 έγινε 2007 που με τη σειρά του έγινε 2010 και από εκεί εύκολα φτάσαμε στο 2014-15, ανανεώνοντας άδειες, πληρώνοντας εγγυητικές και δεσμευόμενοι σε ΔΕΣΜΗΕ και ΑΔΜΗΕ κλπ.

Μέχρι τότε κανένα πρόβλημα με τον δήμο και την τοπική κοινωνία.

Το 2014, "άνοιξε" επιτέλους τεχνικά ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου. Αμέσως το 2015, ξαναεπικαιροποίησα την αδειοδότηση, στη συνέχεια το 2017 η εταιρεία μου δανειοδοτήθηκε από την Εθνική Τράπεζα, έκανα σύμβαση, αγόρασα εξοπλισμό (ανεμογεννήτριες κλπ), αλλά αμέσως μετά, άρχισαν τα προβλήματα...

Η στάση της δημοτικής αρχής άλλαξε κατά 180ο, ταυτίστηκε με συλλογικότητα που αντιπαλεύει τις ανεμογεννήτριες και από υποστηρικτής έγινε σκληρός διώκτης του έργου -που πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα μικρό αιολικό πάρκο, με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα (3 μόνο ανεμογεννήτριες οι μικρότερες εμπορικά διαθέσιμες και χωρίς νέους δρόμους δίκτυα κλπ)- το οποίο θα παράγει σημαντικό μέρος του ρεύματος που καταναλώνει η ίδια η Τήνος.

Έτσι άρχισε η Οδύσσεια! Εμφανίστηκαν από το πουθενά και χρησιμοποιούνται ως όπλα εναντίον του έργου, απίστευτα και άγνωστα πράγματα, όπως θέματα βλάβης του περιβάλλοντος, ζημιάς στην τοπική οικονομία και στον τουρισμό, μου ετέθη η στάμπα του καταπατητή της δημοτικής περιουσίας επειδή ο δρόμος πρόσβασης διέρχεται διαμέσου έκτασης φερόμενης ιδιοκτησίας δήμου, η στάμπα αυτού που δεν σέβεται την τοπική κοινωνία και την άποψή της (!!!), κλπ (σ.σ. ο ίδιος ο δήμος μου έχει χορηγήσει βεβαίωση ότι πρόκειται περί αγροτικού δρόμου και επίσης έχει ομόφωνα εγκρίνει το έργο και τα συνοδά του !!!).

Διευκρινίζω ότι αυτά λέγονται ΚΑΙ από τα ίδια πρόσωπα που κατά την αδειοδότηση του έργου ήταν ΚΑΙ τότε στο δημοτικό συμβούλιο (όπως ΚΑΙ τώρα) και μου χορήγησαν τη βεβαίωση ότι ο δρόμος πρόσβασης είναι αγροτικός και ενέκριναν ομόφωνα το έργο!!!

Ακολούθησε σειρά καταγγελιών από μέλη του δήμου και ιδιώτες οι οποίες κατέπεσαν όλες.

Σειρά δικαστηρίων από τη δημοτική αρχή με αφορμή κυρίως τον δρόμο πρόσβασης στα οποία δικαιωθήκαμε στο σύνολό τους. Προηγήθηκε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και πάλι από τη δημοτική αρχή, η οποία απορρίφθηκε επιβεβαιώνοντας τη νομιμότητα του έργου.

Μετά από αυτά, περάσαμε σε σειρά παρανόμων ενεργειών από συλλογικότητες και με συμμετοχή δημοτικών συμβούλων δημάρχου κλπ, όπως η αποτροπή εξόδου από το πλοίο σε οχήματα για το έργο (μπετονιέρες), κλείσιμο δρόμων, παρεμποδίσεις από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο (κλείσιμο του δρόμου με φορτηγό του δήμου), https://fb.watch/2gQL3YXSr8/ κλπ, κλπ…

Αυτή τη στιγμή, έχοντας ολοκληρώσει το σύνολο των υποδομών του έργου, (θεμέλια ανεμογεννητριών, πλατείες ανέγερσης, οδοποιία, υπόγειο ηλεκτρικό δίκτυο και δίκτυο διασύνδεσης με ΔΕΔΔΗΕ, κτίριο ελέγχου, υποσταθμό κλπ.), έχοντας καταβάλει μέσω ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΣΜΟΎ, το σύνολον του κόστους του έργου, καθώς και τις δαπάνες για συμμετοχή στο δίκτυο ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ, και με τις ανεμογεννήτριες του έργου να είναι και αυτές ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ, ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΕΣ, ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ

ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ εδώ και 2,5 χρόνια (!!!), με τις δανειακές υποχρεώσεις στην τράπεζα σε εκκρεμότητα,

ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΜΟΝΟ Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ για να τελειώσει το έργο, αλλά,!!!...

Βρέθηκε νέο εμπόδιο και πάλι από δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο, καθώς μια απλή διαδικασία χορήγησης αδείας διέλευσης στα φορτηγά που θα μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες στη θέση εγκατάστασής τους, παρεμποδίζεται από τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους. Για την ακρίβεια "αποκρούεται" κατά τη δήλωση του ίδιου του δημάρχου!!! Η οποία είναι "άκρως αποκαλυπτική" των προθέσεων –τουλάχιστον- του ιδίου του δημάρχου.

Σημειωτέον ότι στο έργο έχει μπει και αλλοδαπός (Γερμανός επενδυτής), ο οποίος έχει μείνει άναυδος με τα όσα βλέπει να γίνονται και βέβαια ο διασυρμός της χώρας εκτός των τειχών της, μοιάζει αναπόφευκτος, αν δεν ξεπερασθεί το πρόβλημα άμεσα και με πιθανά σοβαρές επιπτώσεις για την εικόνα της χώρας ως πόλος έλξης (για την ακρίβεια απώθησης !!!) επενδυτών, σε μια περίοδο μάλιστα που η προσέλευση ξένων επενδυτών είναι αναγκαία για την ανόρθωση της οικονομίας μας.

Πέραν των άλλων, μέρα με τη μέρα και υπό το βάρος της πραγματικότητας που ζούμε… αναρωτιέμαι πλέον αν πράττω σωστά, καθώς "με νύχια και με δόντια" προσπαθώ να κρατήσω τα παιδιά μου για να μην φύγουν στο εξωτερικό, αφού έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές τους, "βιώνουν" την ζοφερή Ελληνική πραγματικότητα στην ίδια τους την οικογένεια!!!

Για τους λόγους αυτούς λοιπόν, βλέπω ότι εκτός από τον τίτλο "Κυριάκο, δεν επιστρέφω", ισχύει ακόμη και το "Κυριάκο, τα μαζεύω και φεύγω" και θα ισχύει δυστυχώς για όσο υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές, που διώχνουν δημιουργικούς ανθρώπους από τον τόπο μας …

Με εκτίμηση
Γιάννης Στέφας


Σημείωση: Το ψήφισμα της ΠΕΔ είναι με αφορμή την αγωγή της εταιρίας μου εναντίον εκείνων που την παρεμποδίζουν το τελευταίο έτος στο να ολοκληρώσει την σκυροδέτηση των θεμελίων των 3 ανεμογεννητριών, καθώς εμφανίζονται σε κάθε προσπάθεια (σε αλλεπάλληλες προσπάθειες) και κλείνουν τον δρόμο μη επιτρέποντας στις μπετονιέρες να διέλθουν, προκαλώντας ζημιά στο μεταφερόμενο σκυρόδεμα και ακυρώνοντας κάθε φορά τις εργασίες. Σε όλες τις προσπάθειες αυτές, παρευρίσκετο αστυνομική δύναμη, η οποία όμως δεν κατάφερνε να τους απομακρύνει από τον δρόμο (τους έχει όμως καταγράψει και υποβάλει μηνύσεις) και η διαδικασία διακοπτόταν προκαλώντας ζημιά στην εταιρεία και στο έργο και οδηγώντας την εταιρεία μου στην καταστροφή και κατάρρευση, το οποίο προφανώς είναι και ο στόχος των, για να καταστρέψουν το έργο.
 
Top