Διαφωνίες με το νομοσχέδιο του υπουργού Προστασίας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για το σωφρονιστικό σύστημα εξέφρασε κατά την συζήτηση του στην επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, η Μαριέττα Γιαννάκου. 

Άσκησε κριτική και για τον μονοδιάστατο ρόλο της Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής στην οποία επικεφαλής είναι η Σοφία Νικολάου, ενώ για το θέμα των αδειών των κρατουμένων, σημείωσε ότι αυτό το δικαίωμα δεν πρέπει να το έχουν οι μεγαλέμποροι ναρκωτικών.

Αντιεγκληματική πολιτική σημαίνει πρόληψη, όχι κανόνες τάξης στις φυλακές 
Όπως επισήμανε στην τοποθέτησή της η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας «η Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής δεν μπορεί να ασχολείται με το τι γίνεται στις φυλακές, αλλά πρέπει να ασκεί αντεγκληματική πολιτική. Προληπτική πολιτική δηλαδή. Εγώ δεν καταλαβαίνω ποια είναι πραγματικά η αρμοδιότητά της. Διότι, αντεγκληματική πολιτική δεν είναι να εφαρμόζουμε τους κανόνες τάξης και συμμόρφωσης μέσα στις φυλακές. Η αντεγκληματική πολιτική θέλει επιστήμονες, θέλει κοινωνικούς επιστήμονες, θέλει ψυχιάτρους, θέλει εκπαίδευση, θέλει τελείως άλλα πράγματα από αυτά που φαίνεται να προβλέπει. Ή πρέπει να αλλάξετε το όνομα της Γραμματείας ή πρέπει να φτιάξετε Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, όπως πρέπει πραγματικά να γίνει». Μάλιστα απευθυνόμενη στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη σημείωσε πως πρέπει να «σπεύσετε να δημιουργήσετε νέες φυλακές και μάλιστα φυλακές που να είναι δημιουργημένες υπό τους νέους κανόνες, με βάση το σεβασμό στα ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα και τη δυνατότητα στοιχειώδους ιδιώτευσης».

Να μην δίνονται άδειες σε μεγαλέμπορους ναρκωτικών 
Την διαφωνία της εξέφρασε η Μαριέττα Γιαννάκου και για το ζήτημα των αδειών σε μεγαλέμπορους ναρκωτικών. Όπως σημείωσε: «Αδειες, γενικώς, ανεξαρτήτως αδικήματος, δεν είναι σωστό, κύριε Υπουργέ. Σας υπενθυμίζω, ήσασταν πάλι Υπουργός Δημοσίας Τάξεως, όταν ετέθη θέμα, διότι εξαφανίστηκαν, μετά από άδεια, 2 μεγαλέμποροι ναρκωτικών, με δεκάδες τόνους ναρκωτικών, τους οποίους είχαν κυκλοφορήσει. Και τότε η τουρκική πλευρά, εξέδωσε φυλλάδια, τα οποία διένειμε προς πάσα κατεύθυνση, ότι οι Έλληνες αφήνουν τους εμπόρους ναρκωτικών να φεύγουν.Εκεί που σημειώνετε ότι οι τρομοκράτες δεν μπορούν να πάνε στις αγροτικές φυλακές, να βάλετε και ότι και οι μεγαλέμποροι ναρκωτικών, βάλτε ένα όριο, δεν μπορούν να πάνε και δεν μπορούν να πάρουν άδεια».
 
Top