ΓΙΑΤΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ...Ο ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ...ΔΕΝ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΣΕΙ ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΧΩΡΟ;;;
ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΚΑΤΙ;;;
Η αναλγησία του κράτους και των δημοτικών αρχών προκαλούν τελικά την παρέμβαση δραστήριων πολιτών αλλά και οικολογικών οργανώσεων για ένα ακανθώδες, σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας και περιβαλλοντικής μόλυνσης, σε ένα σημείο όπου δραστηριοποιούνται χιλιάδες πολίτες του Πειραιά, χωρίς όμως να γνωρίζουν ότι κάτω από τα πόδια τους κρύβεται ενδεχομένως μια «τοξική βόμβα».
Ο λόγος για τη λειτουργία του Ψυχαγωγικού Πολυχώρου, που βρίσκεται πάνω στη μολυσμένη περιοχή των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα. Πρόκειται για παιδικές χαρές, χώρους αθλητισμού, ακόμα και θέατρο, τα οποία κατασκευάστηκαν γρήγορα και πρόχειρα από τη δημοτική αρχή και ενώ υπήρχαν και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το έδαφος είναι μολυσμένο από τοξικά υλικά και καρκινογόνες ουσίες!
Το θέμα, που είχε αναδείξει με ρεπορτάζ και οδοιπορικό πρόσφατα το zougla.gr, έχει γίνει σχετική ερώτηση στη Βουλή και έχει απασχολήσει, εκτός από τον τοπικό Δήμο, και την Περιφέρεια Αττικής, όμως οι αρμόδιοι κωφεύουν και δεν πράττουν ούτε το αυτονόητο, δηλαδή να διεξαγάγουν μετρήσεις στο υπέδαφος ώστε να... γνωρίζουν οι πολίτες πού πατάνε και αν διατρέχουν -ακόμα και θανάσιμο- κίνδυνο κάθε φορά που επισκέπτονται το παραλιακό μέτωπο της περιοχής τους.
Συγκεκριμένα το πρόβλημα είναι η ραδιενεργή και ιδιαίτερα επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία φωσφογύψος, η οποία επί περίπου έναν αιώνα ήταν το παραγόμενο προϊόν στο εργοστάσιο της παραθαλάσσιας περιοχής που λέγεται «Λιπάσματα Δραπετσώνας».
Το εργοστάσιο σταμάτησε τη λειτουργία του το 1999 (εγκαινιάστηκε 90 χρόνια νωρίτερα), όμως, όπως φαίνεται, δεν έγιναν οι απαιτούμενες και πολύ λεπτομερείς ενέργειες που προβλέπουν οι σύγχρονοι νόμοι για την πλήρη απορρύπανση της περιοχής. Αντί αυτού, μέρος και της υπολειπόμενης φωσφογύψου θάφτηκε, όπως θεωρείται, σε βάθος 2 μέτρων κάτω από το έδαφος...
Σήμερα η έκταση αυτή διαμορφώθηκε σε μια φαινομενική «όαση» για τους κατοίκους της άλλοτε βιομηχανικής περιοχής, αφού από το 2015 ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, με προσωπική πρωτοβουλία του δημάρχου Χρήστου Βρεττάκου, δαπάνησε 2,5 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να κατασκευάσει εκεί χώρους πολιτισμού και άθλησης, όπως γήπεδα, ένα θέατρο χωρητικότητας 750 θεατών, αλλά και καντίνες...
Σήμα κινδύνου από το ΠΑΚΟΕ
Σε συνέχεια όλων αυτών, η οργάνωση ΠΑΚΟΕ-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ανέλαβε δράση για το ζήτημα και κρούει εκ νέου -αξιοποιώντας απτά αποτελέσματα και μετρήσεις- τον κώδωνα του κινδύνου. Επιστημονικό συνεργείο του ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησε μετρήσεις στις αρχές Ιανουαρίου του 2019 και του 2020 στην εν λόγω περιοχή.
Οι μετρήσεις δείχνουν ότι το ποσοστό της ραδιενέργειας στην περιοχή είναι τέσσερις ή και οχτώ φορές πάνω από το όριο!
Η οργάνωση επίσης κάνει λόγο για την παραμονή «10 εκατομμυρίων τόνων φωσφογύψου» στο έδαφος και ζητάει από τον εισαγγελέα να δώσει εντολή ώστε να γίνουν επιτέλους επίσημες μετρήσεις και από τον αρμόδιο φορέα, τον Δημόκριτο, στην επίμαχη περιοχή.
Ακολουθεί το σχετικό Δελτίο Τύπου του ΠΑΚΟΕ:
Το zougla.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΠΑΚΟΕ Παναγιώτη Χριστοδουλάκη, ο οποίος μας αποκάλυψε ότι, σε χθεσινές (23/9) μετρήσεις που πραγματοποίησε το συνεργείο σε 12 σημεία του Πολυχώρου, η μέγιστη τιμή της ραδιενέργειας που εντοπίστηκε ήταν 8,5 φορές πάνω από το όριο και η ελάχιστη 4,5!
Ακούστε τις δηλώσεις του:
Επισημαίνεται ότι από το 2019 το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής είχε αποφασίσει (αριθμός 133/2019) την απαλλοτρίωση της εν λόγω περιοχής για την εξυγίανση του εδάφους και του υπεδάφους από παραπροϊόντα τα οποία εξακολουθούν να ρυπαίνουν την ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας «συνθήκες επικινδυνότητας για την υγεία των κατοίκων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Εκκρεμεί ακόμα δε η ολοκλήρωση του ελέγχου νομιμότητας στη διαχείριση της έκτασης των Λιπασμάτων από τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας και της Περιφέρειας για τη μη έκδοση των απαραίτητων αδειών, περιβαλλοντικών και οικοδομικών εγκρίσεων, από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Το μεγάλο ερώτημα όμως παραμένει: Για ποιον λόγο η Πολιτεία δεν αναλαμβάνει δράση για το σοβαρό αυτό θέμα και δεν πραγματοποιεί μετρήσεις στην περιοχή;
Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ του zougla.gr: