Συμπληρώθηκαν επτά ολόκληρα χρόνια από εκείνη τη ματωμένη νύχτα του Σεπτεμβρίου. Ήταν η κομβική εκείνη στιγμή που και το τελευταίο προσωπείο της Χρυσής Αυγής κατέρρευσε. Πλέον βρισκόμαστε μερικές μόνο ημέρες πριν το... δικαστήριο εκδώσει την απόφασή του. Μια απόφαση που θα αφορά καθαρά το ποινικό σκέλος μιας υπόθεσης σχετικά με τη δράση μιας εγκληματικής οργάνωσης. Το πολιτικό σκέλος έχει ήδη κριθεί, εδώ και πάρα πολύ καιρό. 

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών (είτε θεωρούν εαυτούς αντιφασίστες, είτε όχι) γύρισε την πλάτη στο συγκεκριμένο μόρφωμα. Λίγοι φανατικοί και αμετανόητοι έμειναν στο πλάι των στελεχών της Χρυσής Αυγής. Ή τουλάχιστον σε όσα απέμειναν καθώς, ως γνωστόν, όταν το καράβι βουλιάζει τα ποντίκια το εγκαταλείπουν πρώτα. Όλο αυτό το διάστημα αποδείχθηκε πως το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Ρουπακιά μπορεί να στέρησε τη ζωή από τον Παύλο Φύσσα αλλά ταυτόχρονα επέφερε ένα σημαντικό (πιθανότατα τελειωτικό) χτύπημα στη σάρκα του νεοναζιστικού μορφώματος.

 Ποιος ξέρει; Ίσως αν οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες γνώριζαν όλα αυτά που ακολούθησαν να μην έσπευδαν ποτέ μέσα σε 55 λεπτά να συγκροτήσουν ένα τάγμα θανάτου προκειμένου να δολοφονήσουν έναν νέο άνθρωπο, που όπως αποδείχθηκε είχαν στοχοποιήσει εξαιτίας της αντιφασιστικής του δράσης.

 Ο στοχοποιημένος Παύλος Φύσσας

 Πολύς λόγος είχε γίνει τις πρώτες ώρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα για το αν ο γνωστός αντιφασίστας μουσικός είχε κάποιου είδους διένεξη με τους χρυσαυγίτες που έτυχε να βρίσκονται στην καφετέρια «Κοράλλι». Γρήγορα, ωστόσο, αποδείχθηκε πως τίποτα τέτοιο δεν είχε συμβεί. Κανείς από τους θαμώνες ή τους υπαλλήλους του μαγαζιού δεν είπε κάτι τέτοιο στις καταθέσεις που έδωσαν. Ο Παύλος και η παρέα του είχαν πάει εκεί για να δουν τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Παρί Σεν Ζερμέν για τους ομίλους του Champions League. Δυστυχώς, εκεί μέσα υπήρχαν και τρεις γνωστοί για τη δράση τους χρυσαυγίτες. Ο ένας από αυτούς έβγαινε από το μαγαζί την ώρα που ο Φύσσας έμπαινε. Τον είδε. Κατάλαβε ποιος είναι και από εκεί και πέρα ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση. Κανένας τσαμπουκάς. Κανένα βρίσιμο. Αυτοί ήταν χρυσαυγίτες και ο Παύλος γνωστός μουσικός στον κόσμο της hip hop, που δεν έκρυβε το μίσος και την απέχθεια του για τη Χρυσή Αυγή και οτιδήποτε φασιστικό ή ρατσιστικό. Δυο αντίπαλα στρατόπεδα μέσα σε ένα μαγαζί. Αυτό ήταν αρκετό. Ο Παύλος είχε στοχοποιηθεί από τα μέλη της οργάνωσης που έδρασαν υπερβολικά γρήγορα και συντονισμένα. Ο Φύσσας έπρεπε να σταματήσει να μιλάει μέσα από τα τραγούδια του. 

 «Μια τέτοια μέρα είναι ωραία για να πεθαίνεις, όμορφα κι όρθιος σε δημόσια θέα» 

 Στη δίκη των κατηγορουμένων χρυσαυγιτών ειπώθηκαν πολλά. Δόθηκαν πολλές αποδείξεις για τη δράση των μελών της Χρυσής Αυγής εκείνη την περίοδο σε Νίκαια, Πέραμα και Πειραιά γενικότερα. Ίσως το σημαντικότερο απ΄ όλα, ωστόσο, είναι η ανάλυση των sms που ανταλλάχθηκαν ανάμεσα στα μέλη της οργάνωσης εκείνο το βράδυ. Αυτό που προέκυψε από τα όσα κατατέθηκαν στο δικαστήριο είναι ανατριχιαστικό: Χρειάστηκαν περίπου 55 λεπτά για να συγκροτηθεί το τάγμα εφόδου που με μπροστάρη τον Ρουπακιά δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα. 

 Σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από την προανάκριση της αστυνομίας και τα όσα ακούστηκαν και έχουν κατατεθεί στο δικαστήριο, οι τρεις χρυσαυγίτες που ήταν μέσα στο «Κοράλλι» ήταν οι: Άγγος, Τσαλίκης και Μιχάλαρος. Ο τελευταίος ήταν αυτός που ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με την παρέα του Φύσσα στην είσοδο του μαγαζιού. Λίγο πριν τις 11 το βράδυ (και ενώ πλέον ο ποδοσφαιρικός αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη) η παρέα του Φύσσα διακρίνει έντονη κινητικότητα από την πλευρά των χρυσαυγιτών οι οποίοι φαίνεται πως δεν ασχολούνται πλέον με την εξέλιξη τους ματς. Στις 23:03 αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Εκείνη την ώρα γίνονται τα πρώτα τηλεφωνήματα και στέλνονται τα πρώτα sms. Στις 23:19, ο Άγγος τηλεφώνησε στον Καζατζόγλου (υπεύθυνο πολιτικής δράσης και μέλος του πενταμελούς της τοπικής Νίκαιας)...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
loading...
 
Top